Köprülü'den Spor Bakanı'na engellileri sordu

Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (T.B.M.M) verdiği soru önergesinde Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'a Türkiye Bedenel Engelliler Spor Federasyon

GÜNDEM 30.01.2015 20:17:00 0
Köprülü

Milletvekili Emre Köprülü Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ile ilgili, “Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Spor Federasyonu'ndan Engelliler için skandal karar. Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF), 25 Ocak 2015 tarihinde aldığı karar ile  ‘ödenek sıkıntısı’ gerekçesiyle spor faaliyetlerini durdurdu. TBESF'in aldığı bu kararın ardından Gençlik ve Spor Bakanlığı da açıklama yaparak, Federasyon'da yaşanan ibra sorunu yüzünden ödenek aktarılamadığını duyurdu. "Ödenek yok, Spor yapmayın" diyen Spor Bakanlığı ve Federasyon, aldıkları bu kararla sporla hayata tutunmaya çalışan engellileri hayal kırıklığına uğratmıştır. Gençlik ve Spor Bakanlığı'na yakışmayan bu karar sonrası faturanın spor yapmaya çalışan engelli sporcularımıza kesilmesi onlar için bir rehabilite aracı olan sportif faaliyetlerin de önüne set çekilmesi anlamına gelmiştir.” açıklamalarına yer verdi.

BÜYÜK BİR ÇELİŞKİ

Her fırsatta engelli haklarından bahseden ‘Engelsiz bir Türkiye’ inşa etme iddiasındaki AKP hükümetinin bir Bakanlığı'nın ‘ödenek yoksa, sporda yok’ diyerek engelli vatandaşları mağdur etmesinin büyük bir çelişki olduğunu söyleyen Köprülü, “Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın her ne sebepten olursa olsun; Binlerce engelli sporcu kardeşimizin emek vererek, başarılar kazandığı farklı spor branşlarını, durdurmak yerine daha da geliştirmek ve ileriye taşımak öncelikli görevleri arasında olmalıdır. Alınan bu yanlış karardan bir an evvel dönülmelidir.”dedi.

KÖPRÜLÜ KILIÇ’A ENGELLİLERİ SORDU

Köprülü bu açıklamaların ardından ise Bakan Kılıç’ın cevaplandırması istemiyle şu soruları yöneltti: 1. Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu'nun 25 Ocak 2015 tarihinde "ödenek yok" bahanesi ile spor faaliyetlerini durdurma kararının hemen ardından, Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak sizin de Federasyonun bu kararını onaylarcasına yaptığınız açıklamayı doğru buluyor musunuz? Aldığınız bu talihsiz karar;  Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, "Sporda Engelleri Kaldırıyoruz" sloganıyla çelişmiyor mu?

2. Evlerine kapanmış, sosyal hayattan uzaklaşmış, tedaviye cevap vermekte direnen engelli bireyleri evlerinden çıkartmak, spor tesisleriyle ve spor branşlarıyla tanıştırmak öncelikli görevleriniz arasında olması gerekirken "Ödenek Yok, Sporda Yok" kararı Bakanlığınız adına talihsiz bir açıklama değil midir? Ne olursa olsun sportif faaliyetleri her koşulda devam ettirmek ve bu yönde politika üretmek Bakanlığınızın amaçları arasında değil midir? Bu yanlış kararı ne zaman düzeltmeyi düşünüyorsunuz? 3.  Hükümetiniz yetkilileri tarafından her fırsatta "ekonominin çok iyi gittiği" kamuoyuna aktarılırken, "AK Saray'a trilyonlar harcandığından" bahsedilirken, sadece sporla hayata tutunmaya çalışan binlerce engelli sporcuya "ödenek yok" demek hangi ahlakla, hangi vicdanla bağdaşmaktadır?