Mumcu'ya Çerkezköy'de anlamlı anma töreni

Bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden Uğur Mumcu için Çerkezköy'de anlamlı bir anma töreni düzenlendi. Mumcu'nun saldırı sonucu parçalanan aracı Çerkezköy'de teşhir edilirk

GÜNDEM 25.01.2015 16:35:00 0
Mumcu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çerkezköy Gençlik Kolları tarafından düzenlenen bir programla 22 yıl önce bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden gazeteci-yazar Uğur Mumcu, törenlerle anıldı.

ANMA TÖRENİ DÜZENLENDİ

Cumartesi günü saat 13.30’da Çerkezköy Belediye Meydanı’nda düzenlenen ‘Uğur Mumcu’ anma programı yoğun ilgi gördü. Programın açılışını yapan Gençlik Kolları üyesi Beril Buket Bağcı, ”Her yıl Ocak ayında olduğu gibi yine bir Adalet ve Demokrasi haftasındayız ve bu yılda “ Devrim Şehidi Uğur Mumcu” ölümsüzdür” diyerek devrimci gazeteci Uğur Mumcu’yu hasretle anıyor ve bu faili meçhul cinayetin işlendiği böyle bir günün 22.yılında ülkemizin o karanlık yüzü ile bir kez daha yüzleşiyoruz” dedi.

 

 

KATİLLER HALA BULUNAMADI

Faili meçhul cinayetler için parmak oynatmayanların, kitapları, sözcükleri, eylemleri, düşünceleri tutuklattığını söyleyen Bağcı, “Bugünde aslında ülkemizde bundan 22 yıl öncesine göre değişen hiçbir şeyin olmadığını bir kez daha görüyoruz. Uğur Mumcu’nun 24 Ocak 1993 tarihinde haince öldürülmesinin üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen Uğur Mumcu cinayetleri halen aydınlatılmadı. Uğur Mumcu cinayeti, ülkemizde yaşanan binlerce cinayet gibi faili meçhul olarak kaldı. Ne bombayı koyanlar, ne de onların arkasındaki karanlık güçler bulunamadı. Türkiye, yıllardır bağımsız ve demokrasi sevdalısı evladının katillerini bulamamanın ayıbı ile yaşıyor.”açıklamasında bulundu.

HİÇBİRİNİ UNUTMADIK

 “Bizler ne Uğur Mumcu’yu, ne  Çetin Emeç’i, ne Bahri Üçok’u, ne de Abdi İpekçi’yi unuttuk” diyen Bağcı, şunları kaydetti: “Hep aklımızda ve hatıralarımızda fikirleri ile yaşamaktadırlar. Başucumuzda bulunan kitapları, araştırmaları halen yolumuza ışık tutmaya, gerçekleri göstermeye devam etmektedir. Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy Gençlik Örgütü olarak, Cumhuriyetimizin, çağdaşlığın, demokrasinin, Atatürk devrimlerinin, ulusal bütünlüğün yılmaz savunucusu Uğur Mumcu’nun kaybından duyduğumuz acıyı bir kez daha ifade ederken, onun uğrunda yaşamını verdiği değerlerin savunucusu olmayı sürdüreceğimizi buradan saygıyla duyuruyoruz.” 

 

 

22 YIL GEÇSE’DE DÜŞÜNCELERİ IŞIK OLMAYA DEVAM EDECEK

Daha sonra CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Birol Öztürk bir konuşma yaparak, “Şu anda burada bu etkinliği hazırlayan gençlerin bir çoğu Uğur Mumcu’nun öldürüldüğünde ya henüz dünyada yoktu ya da çok küçük yaştaydılar. Buna rağmen bu değerli insanın fikirleri bugünlere geliyorsa, o bu ülke için hiç düşünmeden tehditlere rağmen korkmadan insanları aydınlatma görevini yapmasından kaynaklanıyor, ben inanıyorum ki bir yıl 22 yıl daha geçse Uğur Mumcu’nun düşünceleri ışık olmaya devam edecektir.” dedi.

TÜM AYDINLARIMIZI RAHMETLE ANIYORUZ

Birol Öztürk’ün ardından ise kürsüye, Büyükşehir  Belediye Başkanı Kadir Albayrak konuştu. Albayrak, şunları kaydetti: “Uğur Mumcu onurla, dimdik, karanlıkları aydınlığa dönüştürmek için sürdürdüğü yaşamı boyunca, kalemini kimsenin önünde eğmedi. Daha çok özgürlük, daha çok demokrasi için, demokrasinin önündeki engelleri kaldırmak için, aldığı tüm tehditlere, karşılaştığı tüm engellere rağmen yılmadan, düşüncelerini korkusuzca yazmaya devam etti. Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkelerinin yılmaz bir savunucusu olarak, egemen güçlere karşı yaşamı boyunca mücadele etti. Faili meçhul cinayetlere yaşamını yitirmiş, aydınlarımızı hiçbir zaman unutmayacağız, unutturmayacağız. Bu hassas konuda toplumsal belleğimizi her zaman diri tutacağız. Hiç hak etmedikleri şekilde hain tuzaklar sonucunda acı sonlarla aramızdan ayrılan demokrasi yolunda, barış yolunda aydınlanma yolunda hayatlarını hiçe sayan başta Uğur Mumcu olmak üzere kaybettiğimiz tüm aydınlarımız rahmet, minnet ve özlemle anıyor, hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum.”

KALEMİNİ DİNİ SİYASİ SÖMÜRÜ ARACI OLARAK KULLANANLARA KARŞI KULLANDI

Uğur Mumcu’yu anma programına katılan gazeteci Ziya Süren de bir konuşma yaparak, “Yıllarını basın emekçiliğine vermiş bir ağabeyiniz olarak bana böylesine önemli bir günde birkaç kelime fırsatı verdiğiniz için öncelikle sizlere teşekkür etmeyi borç biliyorum. Bundan 22 yıl önce otomobiline konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybeden Uğur Mumcu’yu anıyoruz. Her geçen yıl ve bugün yaşanılanlar Uğur Mumcu’nun ne kadar büyük bir gazeteci ve aydın olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Uğur Mumcu, Atatürk devrimlerinin yılmaz savunucusuydu. O ülkesini ve halkını, hayatını ortaya koyacak kadar sevdi. Kalemini, dini, siyasi bir sömürücü aracı olarak kullananlara karşı kullandı.” dedi.

ÖĞRENCİYKEN YAZMAYA BAŞLADI

Uğur Mumcu’nun Cumhuriyet Gazetesinde öğrencilik yıllarında yazmaya başladığını kaydeden Süren sözlerini şöyle sürdürdü: “21 yaşında iken Yunus Nadi ödülünü aldı. ‘İnsanlar sadece konuştuklarından değil sustuklarından da sorumludurlar’ diyerek Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerini, tüm bağımsız bir Türkiye’yi savundu. 12 Mart’ta gerçekleşen darbenin ardından aydınlara yönelik baskıcı tutumdan o da nasibini alarak. 17 Mayıs’ta gözaltına alında. Pek çok aydınla birlikte Mamak Askeri Cezaevinde bir yıla yakın kalan Uğur Mumcu, açılan davada yedi yıl hapse mahkum edildi ancak kararın Yargıtay’ca bozulmasından sonra serbest bırakıldı. Askerliğini yedek subay olarak yapması gerektiği yerde, 1972-1974 yılları arasında Ağrı’nın Patnos ilçesinde resmi tanımıyla, ‘sakıncalı piyade eri’ olarak tamamladı.” diye konuştu.

BU HALK UĞUR MUMCU’YU UNUTMADILAR

Uğur Mumcu’nun yazılarında hem sorunları dile getirdiğini hem de hukuka aykırı ve yasadışı uygulamaların üstüne gittiğini kaydeden Süren şunları kaydetti: Terörün toplumu korkuya, karamsarlığa ittiği günlerde, kalemiyle, teröre karşı durdu. Hizbullah, pkk ve kontr-gerilla konularını irdeleyen makaleler yazdı. 24 Ocak 1993 günü bundan 22 yıl önce üzerine gittiği, çıkar ilişkilerini ortaya koyduğu karanlık güçler tarafından arabasına yerleştirilen bomba ile öldürüldü. Uğur Mumcu bu odaklara hayatı pahasına direndi, üzerine üzerine yürüdü. Bu halk Uğur Mumcuları unutmadı. Onları yüreklerine kazıdı. Onların kaleminin aydınlaştığı yolda yürümeye devam ediyor.” diyerek konuşmasını tamamladı.

HERKES İÇİN ANLAMLI BİR GÜN

Anma töreninin son konuşmasını CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer yaptı. Yüceer, “Bütün demokrasi şehitlerimizi anıyoruz. 24-31 Ocak tarihleri demokrasi ve adalet haftası diye anılıyor. Demokrasi şehitlerimizi de bu günlerde anıyoruz ve hatırlıyoruz. Onlar sandılar ki bedellerini susturarak, öldürerek yok edeceklerini ve şehitlerimizin unutulacağını. Ancak bugün 22 yıl oldu. Onun düşünceleri, köşe yazıları, araştırmacı kitapları genç kuşakların kişilikleri ve kimlikleri şekillendi. Biz onları hiç unutmadık, tam tersi onların mücadelesinden, cesaretinden ve dürüstlüğünden hep örnek aldık.” dedi.

GERÇEKLERİ YAZMADAN HİÇ ÇEKİNMEDİLER

Yüceer  konuşmasını şöyle tamamladı: “Bugünün sözde gazeteci kılığına bürünmüş hükümet sözcüleri bırakın kalemi ile doğruları yazmaya, ekranlarda soru soramıyorlar. Uğur Mumcu ve diğer aydınlarımız hiç korkmadan gücün karşısında susmadan, eğilmeden doğruları birçok kaynaktan doğrulattığı gerçekleri yazmaktan konuşmaktan hiç çekinmediler. Onların bedenlerini susturunca susacağını, korkutacağını sananlar aldanıyorlar.” 

ANLAMLI TÖREN

Program anlamlı bir canlandırmayla tamamlandı. Soğuk Heykel Atölyesi’nden gelen Ozan Biroğlu’nun canlandırdığı Uğur Mumcu’nun bombalı suikast sonucu hayatını kaybettiği araç Belediye Meydanı’nda sergilendi. Programın sonunda herkes aracın üzerine kırmızı karanfil bıraktı. Programa CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, CHP İlçe Başkanı Birol Öztürk, Anadolu Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Nurtekin Erol, CHP Kadın Kolları Başkanı Ebru Alaca,CHP Tekirdağ Milletvekilleri aday adayları ile çok sayıda partili katıldı.

Marmara Haber