İŞKUR, üniversiteli gençleri iş hayatı ile buluşturuyor

İŞKUR Çerkezköy Şube Müdürü Adem Pusaoğlu, üniversiteli gençlere yönelik verdikleri 'İşbaşı Eğitim' programını anlattı. Pusaoğlu, bu eğitim programı sayesinde üniversite

GÜNDEM 18.01.2015 14:18:00 0
İŞKUR, üniversiteli gençleri iş hayatı ile buluşturuyor

İŞKUR Çerkezköy Şube Müdürü Adem Pusaoğlu, ‘İşbaşı Eğitim’ programı hakkında bilgi verdi. Pusaoğlu, bu program kapsamında üniversite öğrencilerinin işverenlerin taleplerine göre istihdam edildiğini kaydetti.

İŞVEREN İŞE UYGUN ELAMAN SEÇEBİLİYOR

İşkur Çerkezköy Şube Müdürü Adem Pusaoğlu, İŞKUR’un düzenlediği ‘İşbaşı Eğitim Programları’ndan (İEP) üniversite öğrencilerinin de faydalanabilmesi sayesinde işverenlerin talep etmiş olduğu eğitimli ve nitelikli işgücünü kendilerine sunduğunu kaydetti. Pusaoğlu  “İşkur’a kayıtlı her işveren program sayesinde ihtiyaç duyduğu nitelikte elemanı istihdam edebiliyor.”dedi. Programın özelliklerini anlatan Pusaoğlu şöyle devam etti: “İşbaşı eğitim programının işverenlere sağladığı faydalar ise, üniversite öğrencilerinin işbaşı eğitim programına katılabilmesi sayesinde işverenler bu kişilere staj yaptırarak istihdam etmek istedikleri kişiyi işbaşında görme ve öğrencilerin mesleki deneyim ve becerilerinin gelişip gelişmediğini gözlemleme şansına sahip oluyor.”

Pusaoğlu, bu kapsamda işverenlere herhangi bir maddi yükümlülükte getirmediğini, bu nedenle işverenlerin maliyet avantajı da sağladığını sözlerine ekledi.

PROGRAMDAN NASIL YARARLANILABİLİYOR

İŞKUR Çerkezköy Şube Müdürü Pusaoğlu, ‘İşbaşı Eğitim’ programından işverenlerin nasıl yararlanabileceğini de anlattı. Müdür Pusaoğlu, “4857 sayılı İş Kanunu ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi olarak en az 2 çalışanı bulunan kuruma kayıtlı işverenler, dernekler, vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, meslek birlikleri, sendikalar, ticaret ve sanayi odaları, noterler vb. programdan yararlanabiliyor. Ayrıca kamunun payının yüzde 50’nin altında olduğu iktisadi teşekküller de programa başvuru yapabiliyor.”bilgisini verdi.

GÜNLÜK 25 TL ÜCRET ÖDENİYOR

Ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora ve ikinci öğretim öğrencileri ile açık öğretim ilkokulu, ortaokulu ve lisesi ile açık öğretim fakültesi öğrencilerinin bu programdan faydalanabildiğini belirten Müdür Pusaoğlu, “İşbaşı eğitim programı 160 güne kadar düzenlenebiliyor. Günde en az 5 saat olarak işveren ve öğrencinin kabul etmesi ve günde 8 saati aşmamak üzere günün herhangi bir zaman diliminde uygulanabilmekte. Bu nedenle öğrenciler ders saatlerinden arta kalan zamanlarda programa katılabiliyorlar. İŞKUR, programa katılan öğrencilere günlük 25 TL olmak üzere bir cep harçlığı da ödüyor. Ayrıca program süresince iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primlerini de karşılamaktadır. Bu sayede öğrenciler staj yaparken geçici süreli de olsa gelir elde etme imkanı buluyor. Ve ayrıca sağlık hizmetlerinden de yararlanabiliyor.” açıklamalarında bulundu.

İŞVERENİN MADDİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ YOK!

Bu program kapsamında işverenlerin yükümlülüğünün olmadığını tekrarlayan Pusaoğlu, “Ancak işverenler kendileri isterse öğrencilere İŞKUR’un günlük verdiği cep harçlığına ilave olacak şekilde ödeme yapabilecekler. İşverenler programa alacakları öğrencileri kendileri bulabilecekleri gibi İŞKUR’a başvurup programdan yararlanmak isteyen öğrenciler arasından seçme yapabiliyor. İŞKUR tarafından hazırlanan sözleşmenin imzalanması ve tarafların programdan yararlanma şartlarının uygun olup olmadığı hususunda yapılacak genel değerlendirme sonucu İŞKUR tarafından verilecek olan onay ile birlikte program başlıyor.“ dedi.

PROGRAMDAN YARARLANACAK İSTİHDAM SAYISI

Programın kontenjanları hakkında bilgi vererek sözlerini sürdüren Pusaoğlu “En az 2 sigortalı çalışana sahip olan işverenlerle düzenlenebilen program kapsamında işverenlerin 2 ile 10 arasında çalışanı varsa 1, 11 ve üzerinde çalışanı varsa çalışan sayısının 1/10’u kadar katılımcı alabilme hakkı bulunuyor. İşverenlerin aynı il sınırları içerisindeki toplam çalışan sayısı üzerinden kontenjan hesaplanıyor. Kontenjan hesaplanmasında tüm küsuratlar bir üst sayıya tamamlanıyor ve bu sayede işverenin daha çok katılımcı alabilmesi sağlanıyor. İşbaşı eğitim programında istihdam yükümlülüğü programdan yararlanan bir işverenin 1 yıl içerisinde yeniden talepte bulunması durumunda söz konusu oluyor.”

İŞVEREN ÇALIŞANLARI OLMUYOR 

Bu programa katılacak öğrencilerin işverinin çalışanı olmaması gerektiğini belirten Pusaoğlu şunları kaydetti: “İşverenin programın başladığı tarihteki çalışan sayısını program bitiminde de koruması gerekiyor. Bitiş tarihindeki çalışan sayısı başlangıçtakinden düşükse aradaki farkı tamamlaması için işverene 1 ay süre veriliyor. Program bitiminde gerekli sayıda katılımcıyı istihdam etmeye başlayan ve istihdamı tamamlayacağına dair taahhütname veren işveren yeni program başvurusunda bulunabiliyor. İşverenlerin programa katılan öğrencilere programın düzenlendiği meslek dışında başka bir iş yaptırmaması gerekiyor. İşverenler İşkur’a kayıt olmak için 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine ve belirli ilçelerde bulunan Hizmet Merkezlerine, belediyeler bünyesindeki hizmet noktalarına başvuru yaparak veya www.iskur.gov.tr adresinden kayıt yaptırılabilir.”

Haber / Menşure KARDEŞ