Vize'de ÇED toplantısını köylüler protesto etti

Vize'ye bağlı Topçuköy halkı köyün yanı başında kurulmak istenen Linyit kömürü ocağı ÇED toplantısını protesto etti.

GÜNDEM 16.01.2015 15:38:00 0
Vize

Vize’ye bağlı Topçuköy’de köylüler, Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından kurulması planlanan linyit kömür ocağı ile ilgili ÇED toplantısı için gelen görevlileri toplantı başlamadan köyden çıkardılar.

Verimli topraklarının bulunduğu tarlalarını kalitesiz kömür için heba ettirmek istemeyen Topçuköy halkı ve onlara destek verenler dün saat 10.00’da köy meydanında toplandı. Ellerinde pankartlar, ağızlarında düdüklerle birlikte kol kola giren köylüler Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı için gelen görevlileri köyden çıkardılar.

Araçlarından indikleri gibi tepkiyle karşılaşan görevliler ile köylüler arasına Jandarma etten duvar ördü.

Protestolarına devam eden köylüler toplantı için gelen görevlileri köy çıkışına kadar gönderdi.Görevlilerin gidişi üzerine köy halkı ve desteklemeye gelen kurumlar yeniden köy meydanında bir araya geldi. Meydanda köy halkına seslenen Vize İlçe Ziraat Odası Başkanı Demir Aypar Erker bunun daha başlangıç olduğunu, ilerleyen zamanlarda tüm köy halkını zorlu bir mücadele beklediğini hatırlattı. Erker, “Bu Türkiye Kömür İşletmeleri’nin burada açmak istediği maden ocağına, kömür ocağına neden karşı olduğumuzu belirten raporumuzu itirazımızı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kırklareli Temsilciliği’ne vereceğiz. Bu, daha sonra Ankara ÇED Genel Müdürlüğü’ne gidecek. ÇED Genel Müdürlüğü’ndeki bir komisyon tarafından incelenecek. Komisyon olumlu ya da olumsuzdur diye karar verecek. Şayet ÇED olumludur kararı çıkarsa sorun yeniden karşımıza çıkıyor. Mücadele o zaman yeniden başlıyor.”dedi.

Köylülere destek için İstanbul Topçuköylüler Dayanışma ve Yardımlaşma Kültür Derneği, Vize Ziraat Odası, Vize Belediyesi, Ahmetbey Belediyesi, çevre köylerin Muhtarları, DAYKO, TEMA Vakfı, siyasi partilerden CHP, MHP ve DP temsilcileri Topçuköy’e geldi.

Marmara Haber