Sigara içiyorsanız KOAH'a olabilirsiniz!

Sinsi bir hastalık olan KOAH ile ilgili önemli ipuçları veren Dahiliye Uzmanı Dr. Sema Halhalı, "Sigara içenler öksürük ve balgam çıkarma gibi yakınmalarının sigaranın yol açtığı normal rea

GÜNDEM 20.11.2014 12:19:00 0
Sigara içiyorsanız KOAH

19 Kasım Dünya KOAH günü etkinlikleri kapsamında Hayrabolu Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sema Halhalı tarafından Belediye Meclis Salonu’nda bir eğitim semineri düzenlendi.

 

DÜNYA’DA HER YIL ÜÇ MİLYON İNSAN HAYATINI KAYBEDİYOR

Dahiliye Uzmanı Dr. Sema Halhalı, KOAH Hastalığı’ndan her yıl dünyada 3 milyon insanın hayatını kaybettiğini söyledi. KOAH’ın dünyadaki ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada yer aldığını belirten Dr. Sema Halhalı, "Dünyada 600 milyon, ülkemizde ise 3 milyon KOAH hastası olduğu tahmin edilmektedir." dedi. Hastalığın özellikle sigara içenlerde görüldüğüne dikkat çeken Halhalı, "KOAH, akciğerdeki bronş adı verilen hava yollarında ve akciğer dokusunda harabiyete yol açarak nefes darlığına sebebiyet veren bir hastalıktır. Öksürme, balgam çıkarma ve nefes darlığı hastalığın en önemli belirtileridir." diye konuştu. 

 

KOAH’IN BELİRTİLERİ NORMAL SANILIYOR

KOAH’lı hastaların büyük çoğunluğunun henüz hastalığının farkında olmadığını hatırlatan Halhalı, şöyle devam etti: "Sigara içenler öksürük ve balgam çıkarma gibi yakınmalarının sigaranın yol açtığı normal reaksiyonlar olduğunu düşünmektedirler. Halbuki, öksürmek ve balgam çıkarmak bu hastalığın erken belirtilerindendir. Günde birkaç kereden fazla mı öksürüyorsunuz? Çoğu gün balgam çıkartıyor musunuz? Yaşıtlarınıza göre nefesiniz daha kolay mı daralıyor? Yaşınız 40’ın üzerinde mi? Şu an sigara kullanıyor musunuz veya daha önce kullandınız mı? Eğer bu soruların 3’üne veya daha fazlasına ‘evet’ dediyseniz, doktorunuza KOAH olup olmadığınızı sormalısınız ve tanı koymak için nefes testi yaptırmalısınız." Dr. Sema Halhalı, KOAH olup olmadığı ne kadar erken öğrenilirse ileride akciğerlerde oluşabilecek daha kötü hasarlardan kendini o kadar erken korumuş olunacağını belirtti. Dr. Sema Halhalı tarafından verilen seminere yoğun ilgi oldu.

Marmara Haber / Emine Lale