TESKİ eleştirileri bekliyor!

TESKİ Genel Müdürü Halim Orta, su depolarında incelemede bulunmak için geldiği Çerkezköy'de, "Bizi eleştirmeye devam edin ki sistem körü olmayalım, bu ve benzeri çalışmaların tamamını

GÜNDEM 7.11.2014 11:26:00 0
TESKİ eleştirileri bekliyor!

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürü Prof. Dr. Halim Orta, Çerkezköy’e gelerek, Tepe Emlak Konutları mevkiindeki bulunan su deposunda incelemelerde bulundu.

 

TOPLAM 10 SU KUYUMUZ VAR

İncelemede bulunduğu su deposunda geçtiğimiz  salı gününden itibaren temizlik çalışmaları başlattıklarını belirten Halim Orta, birkaç gün içinde tamamlanacağını söyledi. Orta,  “Çerkezköy’de 6’sı çalışan, 4’ü yedek olmak üzere toplam 10 su kuyumuz var. Çerkezköy’ün su ihtiyacı bu depodan karşılanıyor. Tekirdağ’da tüm depolar temizlenecek. Depolar önce basınçlı su ile yıkanıyor. İçleri organik kimyasal bir madde ile dezenfekte ediliyor. 6 ayda bir tüm depoların temizliği yapılacak.” dedi.

 

SUYUN KALİTESİ ARTACAK

Tekirdağ genelinde 600’den fazla su deposu olduğunu belirten Halim Orta “Tüm depolar temizlenecek. İlk etapta en büyüklerinden başladık. Diğerlerinde de aynı çalışmaları yapacağız.” Hatırlatmasında bulundu.  Yapılacak temizlik çalışmalarının ardından su depolarının içlerinin de fayans ile kaplanacağını anlatan Orta, bunun da 100 bin TL’lik maliyetinin olduğunu kaydetti. Böylece su kalitesini artıracaklarını ifade eden TESKİ Genel Müdürü Orta “Yapacağımız yatırımlarla hem suyun kalitesini artıracağız hem de su kayıplarının önüne geçmiş olacağız. Bu nedenle yapacağımız çalışmaları çok önemsiyoruz.”diye konuştu.  Kızılpınar ve Veliköy’de de birer su deposunun bulunduğuna işaret eden Çerkezköy Su ve Kanalizasyon Müdürü Faruk Şen, Kızılpınar’daki deponun 2014’te İller Bankası tarafından yapıldığını ve içinin fayans olduğunu, Veliköy’deki deponun ise içinin beton kaplı olduğunu belirtti.

 

BİZİ ELEŞTİRİN!

TESKİ Genel Müdürü Halim Orta, alışılmışın dışında bir çıkışla kendilerinin eleştirilmesini istedi. Orta, daha iyi çalışmalar yapmak için eleştirilmelerini isterken şunları kaydetti: “6 bin 200 kilometrede Kıyıköy’den Şarköy’e kadar 258 köy, 23 belde ve 11 ilçe merkezinde iyi olmayan sistemleri revize edeceğiz. Yılbaşından sonra yatırımlarımızı göreceksiniz. Amacımız halkımızı daha ucuz ve daha güvenli suya kavuşturmak. Bizi eleştirmeye devam edin ki sistem körü olmayalım, bu ve benzeri çalışmaların tamamını yapalım. Sağlıklı çevrenin olmazsa olmazı su, hava ve topraktır.”

 

MUSLUK SUYU İÇİLEBİLİR DURUMDA

Sulardan numuneler alınarak İl Halk Sağlığı Laboratuarı’nda ayda bir test yapıldığını dile getiren Orta “En ufak bir pürüz çıkarsa TESKİ’yi uyarıyorlar. İçme suyunda bilimsel tüm veriler, tüm göstergeler suyumuzun içilebilir nitelikte olduğunu gösteriyor. Bu verilere göre musluk suyunun içilmesinde sağlık açısından herhangi bir sakınca yok.” diye konuştu.

 

ÇERKEZKÖY’DEKİ İDDİALARI DAYANITLADI

Damacana suyun moda haline geldiğini söyleyen Orta, bu algıyı da kırmak istediklerini kaydetti. Çerkezköy’de çöp tesislerinden içme suyuna sızıntı olduğu şeklindeki iddiaların hatırlatılması üzerine de konuyla ilgili açıklama yapan Halim Orta “Çöp tesislerine ilişkin Büyükşehir Belediyesi çalışmalarını yürütüyor. Çöpten sızıntı ile suyun kalitesinin bozulduğuna dair bir veri elimizde yok.”dedi.  Şu anda Tekirdağ genelinde hiçbir kuyuda arsenikli su probleminin olmadığını vurgulayan Orta, “Damacana su içiliyorsa şebeke suyu da gönül rahatlığı ile içilebilir. Zaten olursa gerekli müdahaleyi yapıyoruz.”diye konuştu.TESKİ Genel Müdürü Halim Orta’nın Çerkezköy’deki su depolarında yaptığı incelemelere, TESKİ İçme Suyu ve Kanalizasyon Daire Başkanı Fatih Başaran, Atıksu Tesisler Daire Başkanı İmdat Demir, Barajlar ve Ana İsale Hatları Daire Başkanı Kenan Güneş ve Çerkezköy Su ve Kanalizasyon Müdürü Faruk Şen eşlik etti.

 

 

Marmara Haber/Menşure Kardeş