Torba Yasa Çerkezköy'de masaya yatırıldı

PERYÖN ile ÇTSO işbirliğinde kamu alacaklarına yönelik getirilen düzenlemeleri içeren Torba Yasa hakkında eğitim semineri düzenlendi. ÇTSO'daki seminere Tekirdağ Vergi Dairesi Başkanı Abdulkayyum Kara

GÜNDEM 22.10.2014 17:41:00 0
Torba Yasa Çerkezköy

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) ile PERYÖN (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği) Trakya Şubesi’nin işbirliğinde ‘6552 Sayılı Torba Yasa’ ile ilgili eğitim semineri düzenlendi.

 

TORBA YASA SEMİNERİ DÜZENLENDİ

ÇTSO Konferans Salonu’nda dün saat 13.00’da Torba Yasa semineri düzenlendi. Seminerin açılış konuşmasını  yapan PERYÖN Trakya Şubesi Başkanı Özber Çetin, “ÇTSO ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bu programla çalışma hayatına Torba Yasa’nın getirdikleri anlatacağız. Programımıza hoş geldiniz. Öncelikle ÇTSO Yönetimi ve Meclis Başkanı  yaratmış oldukları vizyonla birlikte çok güzel işler başarıyorlar. Bugün bizlere gösterdikleri ilgi ve alaka da bizleri gerçekten onurlandırdı.”diye konuştu.

 

SEMİNER BÜTÜN HERKESE FAYDALI OLACAKTIR

Güçlü sivil toplum kuruluşlarının paylaşım kültürünü aşılaması açısından diğer sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve dernekler ile birlikte işbirliği içinde bir takım işler yapmalarının çok önemli olduğunu söyleyen Özber Çetin, konuşmasına şöyle devam etti: “Hem insan kaynakları yöneticilerinin hem de muhasebeci mali müşavir ve işverenleri hep birlikte bir arada toplayan kanunları yasaları bir arada tartışmak ve konuşmak bizlere keyif veriyor. Yasa çıktıktan bunları değişik ortamlarda tartıştık. Peryön Trakya olarak 1998 yılından beri faaliyet gösteriyoruz. Yapılacak olan seminer bütün herkese faydalı olacaktır.” diye konuştu.

 

MÜŞTEREK ÇALIŞMALAR

PERYÖN Trakya Şube Başkanı Özber Çetin’in ardından kısa bir konuşmada  ÇTSO Meclis Başkanı Taha Ülker gerçekleştirdi. Meclis Başkanı Taha Ülker, “Hakikaten sivil toplum örgütlerinin müşterek çalışmaları ile daha ilerileri gideceğimiz kanısındayım” ifadelerini kullandı.

 

AF KANUNU DEĞİL YAPILANDIRMAYLA İLGİLİ BİR KANUN

Daha sonra Tekirdağ Vergi Dairesi Başkanı Abdulkayyum Karayel, yasada vergi konularında yapılan değişiklikler hakkında seminere katılanlara bilgiler verdi. 6552 sayılı kanunun bir af kanunu olmadığını, mevcut borçların yapılandırılması ile ilgili bir kanun olduğunu vurgulayan Vergi Dairesi Başkanı Karayel, “6552 sayılı 6111 sayılı kanundan biraz farklıdır. Bu kanunda sadece kesinleşmiş alacakların yapılandırılması söz konusudur. Kanunun tabana yayılmasını, herkes tarafından talep edilmesini istiyoruz. Vergi dairelerinde yığılma olmaması için de imkan getirildi. Başvuruda bulunacak olanların internet üzerinden başvurularını yapması daha pratik olacaktır. Mükelleflerimiz her türlü borçlarını internete girip önce borcunu sorgulayıp daha sonra taksit seçeneklerini seçebilecekler. Kredi kartı ile ödeme imkanı getirilmiştir. İlk taksit ödeme tarihi ise  31 Aralık’tır.” açıklamalarında bulundu.

 

30 NİSAN TARİHİNDEN ÖNCESİNİ KAPSIYOR

Tekirdağ Vergi Dairesi Başkanı Abdulkayyum Karayel’in ardından Tekirdağ Vergi Dairesi Tahsilat Müdür Vekili Celil Fidan bilgiler verdi. “Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasını dair 6552 sayılı kanun” hakkında katılımcılara açıklamalarda bulunan Fidan, şunları kaydetti: “Belediyeler vadesi 30 Nisan tarihinden önce olan emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları ve emlak vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile buna bağlı gecikme zammı, vadesi 30 Nisan tarihinden önce olan su kullanımından kaynaklanan alacakları ile, Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdareleri’nin vadesi yine aynı tarihten önce su ve atık su bedeli alacakları ile ferileri kanun kapsamında yapılandırarak ödenebilecektir.” 

 

“FARKLI ŞEKİLDE GERÇEKLEŞECEKTİR”

Daha sonra bu kanundan yararlanmanın şartlarını sıralayan Tahsilat Müdür Vekili Celil Fidan, “6552 sayılı kanun hükümlerine göre, bir alacağın yapılandırılarak ödenebilmesi için bu alacağın maddede belirtilen tür ve dönemden kaynaklı bir alacak olması, kanunun yayımlandığı 11 Eylül tarihi itibariyle vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş olması şarttır. Bir alacağın kesinleşmesi alacağın varlığının hukuk düzeninde ihtilaflı olmaması veya ihtilaflı hale gelme olasılığının kalmamasıdır. Alacakların kesinleşmesi, düzenlendikleri veya ilişkili oldukları kanunlardaki hükümler nedeniyle farklı şekilde gerçekleşebilmektedir. İhtirazı kayıtla verilen beyannamelere göre tahakkuk eden vergilen kesinleşmiş alacak kabul edilecektir” dedi.

 

ÖDEME KOLAYLIKLARI

Vergi, vergi aslına bağlı cezalar ve diğer amme alacaklarının asıllarının tamamı ile gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezası yerine Yİ-ÜFE oranları esas alınarak belirlenecek tutarın ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme zammı, gecikme faizi gibi fer’i alacakların tamamı, alacak aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yüzde 50’sinin, ödenmesi halinde bu cezaların kalan yüzdesi, kapsam dahilindeki idari para cezalarının tamamı ile fer’ileri yerine Yİ-ÜFE oranları esas alınarak belirlenecek tutarın ödenmesi halinde bu cezalara uygulanan gecikme cezası, gecikme zammı, faiz gibi fer’i alacakların tamamı terkin edileceğini sıralayan Fidan, “31.12.2013 tarihinden önce verilen ve genel bütçeye gelir kaydedilmesi gereken 120 liranın altında kalan idari para cezaları ile 12 lira ve altında kalan kaçak geçiş ücretleri  terkin edilecektir. Maliye Bakanlığı’na bağlı tahsil dairelerince takip edilen vadesi 31 Aralık 2007 tarihinden önce olan 50 lirayı aşmayan asli alacaklar ile bu alacağa bağlı fer’i alacaklar, aslı ödenmiş 100 lirayı aşmayan fer’i alacaklar terkin edilecektir.” diye konuştu.

 

1 ARALIK 2014’E KADAR BAŞVURU ŞARTI VAR

Seminerde en uzun bilgileri veren Fidan, yasaya başvuruların nasıl yapılacağı konusunda da açıklamalar yaptı. Fidan, “Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonu olan 1 Aralık 2014 tarihine kadar ilgili idareye başvuruda bulunmaları gerekmektedir.”dedi. Borçlu olunan her vergi dairesi itibarıyla ayrı ayrı başvuruda bulunulacağının altını çizen Fidan, “Başvuru sırasında dava açılmayacağı, açılmış davalardan vazgeçileceği belirtilecektir. Taşıtlar için yapılacak başvurularda her bir taşıt itibarıyla toplam borç için başvuru şartı getirilmektedir. Kanun hükümlerinden yararlanılmasına ilişkin olarak başvuruların elektronik ortamda yapılması sağlanacaktır. Peşin ödemelerde ödenecek tutarda bir artırım yapılmayacaktır.”diye konuştu.

 

YASA KAPSAMINDAKİ TAKSİT İMKANLARI

Yasanın getirdiği taksit imkanlarına değinen Fidan, “Başvuru sırasında altı, dokuz, on iki veya on sekiz eşit taksitte ödeme seçeneklerinden biri seçilecek, seçilen ödeme süresine bağlı olarak belli bir katsayıda artırılarak tahsil edilecektir.  6 taksitte 12 ayda yapılacak ödemelerde 1,05, 9 taksitte 18 ayda yapılacak ödemelerde 1,07, 12 taksitte 24 ayda yapılacak ödemelerde 1,10, 18 taksitte 36 ayda yapılacak ödemelerde 1,15 katsayısı esas alınacaktır. Belediyeler yapılandırılan borçlarını 36 taksitte, spor kulüpleri 42 taksitte ödeyebilecektir. Bu alacaklar için 1,20, 1,25, 1,30 ve 1,35 katsayıları belirlenmiştir” açıklamasında bulundu.

 

ÖDEME ŞEKİLLERİ

Daha sonra ödeme şekilleri hakkında bilgiler veren Fidan, “Kanunun yayımını izleyen 3 üncü aydan başlamak üzere peşin veya taksitle ödeme yapılacaktır.”dedi. Taksitli ödemeler için Kanunda öngörülen taksit seçeneklerinden birinin seçilmesinin zorunlu olduğuna işaret eden Fidan, “Başvuru sırasında taksit sayısını belirtmeyenlere azami taksit süresi verilecektir. İlk taksit ödeme süresi içinde yapılan peşin ödemelere katsayı uygulanmayacaktır. Taksitlerin kredi kartıyla ödenmesine imkan sağlanmaktadır. Kanun kapsamında vergi dairelerine ödenmesi gereken taksitler mahsuben ödenebilecektir. Mahsup taleplerinin yerine getirilebilmesi için başvuru ve/veya taksit süresi içinde ilgili mevzuatın öngördüğü bilgi ve belgelerin tam ve eksiksiz olarak ibraz edilmesi şarttır. Mahsuben ödeme suretiyle tahsil edilemeyen tutar için borçluya bildirimde bulunularak eksik ödenen bu tutarın bir ay içerisinde ödenmesi istenecek bu sürede ödeme yapıldığı takdirde Kanun ihlal edilmiş sayılmayacaktır.” açıklamalarında bulundu.

 

EN FAZLA İKİ TAKSİT SÜRESİNDE ÖDENMEYEBİLİR

Kanunda bir takvim yılında en fazla iki taksitin süresinde ödenmemesine izin verildiğini hatırlatan Fidan ödenmemiş taksitlerin takibe alınmayacağını kaydetti. Fidan, “Süresinde ödenmeyen taksit, son taksiti izleyen ayın sonuna kadar gecikme zammı oranında geç ödeme zammı ile birlikte ödenebilecektir.”dedi. Cari döneme ait alacak tutarları veya taksit tutarlarının yüzde 10’unu aşmamak şartıyla 5 liraya (bu tutar dahil) kadar yapılmış eksik ödemelerinde ihlal sayılmayacağını kaydeden Fidan, şöyle devam etti: “Yapılandırmanın ihlali halinde borçlular ödedikleri tutarlar kadar Kanun hükümlerinden yararlanacaktır. 6183 sayılı Kanun ve diğer kanunlara göre tecil edilmiş alacaklar da bu Maddeden yararlanabilecek ve Kanunun yayımlandığı tarihe kadar tecil şartlarına uygun olarak ödenen taksit tutarları için tecil hükümleri geçerli sayılacaktır. Geri kalan tutarlar ise maddeye göre yapılandırılacak. 6111 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan ve taksit ödemeleri devam eden alacaklar, bu Kanunun kapsamı dışında tutulmuştur.  Belediyeler için yayımlanmış uzlaşma yasaları kapsamında uzlaşma sağlanan alacaklar için bu Kanun hükümlerinden yararlanılamayacaktır.”

 

74 MADDE NE DİYOR

Fidan’ın ardından  Gelir İdaresi Grup Müdürü Şenol Gelen konuştu. Gelen, kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar hesabında düzeltme imkanı tanıyan 74.maddeyi anlattı. Kurumlar vergisi mükelleflerine, kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklarını gerçek duruma uygun hale getirme imkanı verildiğini söyleyen Gelen, “Bilanço esasına tabi kurumlar vergisi mükellefleri 31 Aralık 2013 tarihi itibarıyla bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutlarını ve ortaklardan alacaklar ve ortaklara borçlar hesapları arasındaki net alacak tutarını düzeltebilecektir.” dedi.

 

ŞİRKETLERDE 31 ARALIK’A KADAR MÜRACAAT EDECEK

74’üncü maddeden yararlanma şartlarını sıralayan Gelen “Düzeltilen tutarlar için 31 Aralık 2014 tarihine kadar bağlı olunan vergi dairelerine beyanda bulunulacaktır.”dedi. Ödenen vergiler gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilmeyeceğini ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınmayacağını anlatan Gelen, “Yapılan bu beyan nedeniyle, 2014 yılı için verilen geçici vergi beyannamelerinde yapılacak düzeltme işlemlerinde herhangi bir ceza ve faiz talep edilmeyecektir. Beyan edilen tutarlar üzerinden % 3 oranında hesaplanan vergi beyanname verme süresi içinde ödenecektir.  Yapılan beyanla ilgili olarak, söz konusu tutarların ortaklara dağıtılıp dağıtılmadığına bakılmaksızın kar dağıtımına bağlı vergi kesintisine yönelik ilave bir tarhiyat yapılmayacaktır. Mükelleflerce kâr dağıtımı yapılması halinde, ticari bilanço açısından dağıtılabilir kâr tutarı, beyan edilen ve zarar olarak muhasebeleştirilen tutarlar dikkate alınmaksızın tespit olunacaktır. Böylece, şirketlerin kredibilitesi ve dağıtılabilir kar tutarı bu zarardan etkilenmeyecektir.” bilgisini verdi.

 

SGK İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER

Seminerde SGK İl Müdür Yardımcısı Üzeyir Yitik ise SGK ili ilgili yasanın getirdiği konular hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Yitik, şunları anlattı: “30 Nisan 2014 ve öncesinde işlemiş oldukları fiiller dolayısıyla uygulanan idari para cezalarından 31 Aralık 2014 tarihine kadar tebliğ edildiği halde ödenmemiş veya eksik ödenmiş olanlar yapılandırma kapsamına girmektedir. Yapılandırma kapsamında borç asılları ile bu borçlar için ödeme sürelerinin bittiği tarihten 10 Eylül tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişik oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının tahsilinden vazgeçilmektedir.”

 

TORBA YASA SEMİNERİNE İLGİ YOĞUN OLDU

SGK İl Müdür Yardımcısı Üzeyir Yitik’in bilgilendirmesinin ardından Avukat Yasemin Bilican 4857 sayılı iş kanunu değişiklikleri ve Avukat Ahmet Rahman Metin ise Oda-Borsa aidat yapılandırmaları hakkında bilgiler verdi. Programa CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Hasan Demir, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Akın, Meclis Başkanı Taha Ülker, PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Trakya Şubesi Başkanı Özber Çetin MHP Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, avukatlar, mali müşavirler, muhasebeciler ile işletmeciler katıldı.

 

Marmara Haber/ Ahmet Kılavuz