DÜNYAYI BESLE, YERYÜZÜNÜ ÖNEMSE

16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle basın açıklaması yapan Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı(TEMA) Kapaklı Gönüllü Sorumlusu Ali Ülger, 2014 yılı

GÜNDEM 17.10.2014 15:37:00 0
DÜNYAYI BESLE, YERYÜZÜNÜ ÖNEMSE

16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ

16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde, aile çiftçiliği kapsamında gıda güvencesi, tarımın yeniden ivme kazanması, sağlıklı bireyler yetiştirmesi ve yerel ekonominin canlanması konularının ön plana çıkarıldığını belirten Ülger “Bu kapsamda gıda güvenliği, beslenme, istihdam, doğal varlıkların korunması ve doğru yönetimi, açlık ve yoksulluğun azaltılması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması hedefleniyor. Aile çiftçiliği, tarımsal üretim, balıkçılık, meracılık, ormancılık ve su ürünlerinin üretiminin tüm aşamaları ailedeki iş gücü kullanılarak yapılıyor. Gelişmekte olan ülkelerde gıda üretimi sektöründe tarımın en etkin ve yaygın yapılardan birisi olan aile çiftçiliği, gıda güvenliği açısından önemlidir. Geleneksel olarak üretilen tarımsal ürünler ile gıda ürünlerinin biyo çeşitliliğinin korunmasına katkı sağlarken, özellikle yerel ölçekli aile işletmeleriyle dengeli beslenmeye imkân sağlıyor” dedi.Kapaklı TEMA sorumlusu Ülger,  Aile Çiftçiliği’nin aynı zamanda yerel ekonominin canlanmasını sağladığı gibi tarımsal üretimin devamlılığı açısından da önemli olduğunu belirtti. Ülger, şunları kaydetti: “Aile çiftçiliği, gıda güvencesini tehdit eden unsurları ortadan kaldıracak, tarımın yeniden ivme kazanmasına olanak sağlayacak, sağlıklı bireyler yetişmesine ön ayak olacak ve yerelde ekonominin canlanmasına katkı verebilecektir. Bunun için aile çiftçisi olan küçük tarım işletmelerinin sorunlarına yönelik olarak kamu, özel sektör ve Sivil Toplum Kuruluşları ( STK’LAR) birlikte işbirliği geliştirmelidir”

 

AİLE ÇİFTÇİLİĞİ DESTEKLENMELİ

Aile çiftçiliğinin teşvik edilmesini ve desteklenmesi gerektiğini söyleyen Ülger, “Yine özellikle tarımsal üretimde karşılaşacakları sorunlara teknik destek sağlanmalı ve üretim süreçlerinde yaşadıkları yetiştiricilik sorunları ivedilikle halledilmeli ve gerekli eğitimler verilmelidir. Bu eğitimlerde, öncelikle sürdürülebilir ekolojik tarımsal üretim yöntemleri ile sağlıklı bitkisel üretim metotları aktarılmalıdır” dedi.Sanayi devrimi ile ortaya çıkan ve sadece üretimde verimliliği esas alan yanlış tarım, çevre ve ekonomi politikalarının sürdürülemez düzeye ulaştığını belirten Ülger, krsalda ve şehirlerdeki fakirlik, yoksulluk ve açlığın dünyayı tehdit eder hale geldiğini söyledi.

 

Haber/Menşure Kardeş