Edirne'de mahrukatçılara denetim

Edirne Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü katı yakıt satıcılarını denetledi

GÜNDEM 13.10.2014 11:39:00 0
Edirne

Hava kirliliği ile mücadele çalışmaları kapsamında, Edirne Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri önceki gün merkez ilçe sınırları içerisindeki katı yakıt satıcısı (mahrukatçı) olarak faaliyet gösteren işletmelere yönelik olarak sıkı kontrol ve denetlemelerde bulundu. Önümüzde ki günlerde ve kış sezonu boyunca ekipler tarafından katı yakıt satış noktaları, site ve konutlarda da katı yakıt ve yakma sistemleri ile ilgili kontrollerin sıkı şekilde yapılacağı bildirildi.

 

TEMİZ BİR HAVA İÇİN DENETİMLER DEVAM EDECEK

Edirne Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, kış sezonun yaklaştığı bugünlerde Edirne Halkı’nın sağlıklı temiz bir hava solumaları ve güvenli bir kış sezonu geçirebilmeleri için, kalorifer kazan sistemleri ve doğalgaz yakma sistemleri ile ilgili temizlik ve bakımlarını yaptırılması gerektiği bildirildi. Açıklamada,“Kış sezonun yaklaştığı son günlerde, sabah akşam saatleri hava sıcaklıkları da düşmeye başlamıştır. Edirne şehir merkezinde yaşayan vatandaşlarımızın sağlıklı temiz bir hava solumaları ve güvenli bir kış sezonu geçirebilmeleri için, kalorifer kazan sistemleri ve doğalgaz yakma sistemleri ile ilgili temizlik ve bakımlarını yaptırmalıdırlar. Vatandaşlarımızın güvenli ve sağlıklı bir kış sezonu geçirebilmeleri için Valilikçe 22.07.2014 tarih ve 81 nolu Mahalli Çevre Kurulu Toplantısı’nda alınan kararlar doğrultusunda; Mahalli Çevre Kurulu’nda özellikleri belirtilen ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından izin verilerek belgelendirilen yakıtları kullanmalı, izin verilenleri dışında yakıt bulundurmamalı ve kullanmamalı.”denildi.

 

SATICILARIN UYMASI GEREKEN KURALLAR

Edirne Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü duyurusunda katı yakıt satıcılarının uyması gereken kuralları da sıraladı ve vatandaşlarında katı yakıt satın alırken bunları göz önüne almalarını istedi. Bu kurallar şöyle sıralandı:

1- Boş kömür torbaları kalorifer kazanlarında yakılmamalı, çevreye atılmamalı, ayrı olarak biriktirilerek satıcı firmalara teslim edilecek şekilde hazır bulundurulmalı

2-Tüketiciler; kömür satıcılarından uygunluk izin belgesi ve satış izin belgesi, sevk irsaliyesi, fatura/perakende satış fişlerini temin etmeli ve Edirne Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekiplerince yapılan rutin kontroller esnasında görevlilere ibraz etmeli

3-Yakma sistemleri ızgaralı ve TSE belgeli olmalıdır. Stokerli sistemlerde; ilk yanma sırasında bacadan atılan partikül madde emisyonlarını kontrol etmek amacıyla ön yanmayı temin edecek şekilde sürekli yanmanın sağlanacağı şekilde ayarlanmalı ve piyasada fındık olarak tabir edilen 10-18 mm çapındaki elenmiş yıkanmış torbalı kömürler kullanılmalı.

4-Yakma esnasında kömüre yüzde 4 oranında toz kireç kullanılmalı (1 ton kömüre 40 kilogram kireç).

5-Kalorifer kazanlarının yakılması ve kazan bakım işlerinde Halk Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen Yetkili Kalorifer Ateşçi Kurslarına katılarak Ateşçi Belgesi almış kişiler çalıştırılmalı, bir ateşçi 2 (iki)den fazla kazan/ daire sayısı 30’u geçmeyecek şekilde birden fazla binada kalorifer kazanı yakmamalı.

6-Kalorifer kazanları ‘Kalorifer Yakma Talimatnamesine’ göre yakılmalı ve talimatnameler işyeri ve konutların kalorifer dairelerinde muhafaza edilmeli.

7-Kalorifer kazanlarından çıkan kül ve cüruflar Edirne Belediyesi’nce belirlenen bertaraf alanlarına dökülerek rastgele yerlere dökülmesi engellenmeli.

8-Yakma sistemi sahipleri kış sezonundan önce yılda en az bir defa tüm ısıtma tesisatının bakım/onarım ve temizliğini gereği gibi yapmalı/yaptırmalı, kalorifer tesisatları iyi izole edilerek ısı kayıplarının önüne geçilmeli ve merkezi ısıtmalı apartman ve site yöneticileri baca temizliğinin yapıldığına dair belgelerini denetimler esnasında yetkililere ibraz etmeli.

9-Kalorifer ve sobaların sabah 06:00-09:00 saatleri dışında ve akşam 16:00-19.00 saatleri dışında yakılmasına dikkat edilmeli.

10-Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde soba ve kaloriferlerin mümkünse sabah saat 10.00’ dan sonra akşamda sat 16.00’dan önce yakılmalı.

11-Kalorifer kazanları ve sobalar işyerlerinde, bina iç ortam sıcaklığı 18 0C, konutlarda ise 20 0C’den yukarı olmayacak şekilde, meteorolojik hava tahminleri takip edilerek, dış ortam sıcaklığı gece ve gündüz 15 0C’nin altında olduğu günlerde yakılmasına dikkat etmeleri gerekmektedir.

 

HEM VATANDAŞLAR HEM KATI ATIK SATICILARI UYARILDI

Hava kirliliği ile mücadele çalışmaları kapsamında, Edirne Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkilileri denetimler yaparken, “Ekiplerince Edirne Merkez İlçe sınırları içerisinde katıyakıt satıcısı (mahrukatçı) olarak faaliyet gösteren işletmelere yönelik kontrollerimiz başlamış olup, önümüzde ki günlerde ve kış sezonu boyunca ekiplerimiz tarafından katı yakıt satış noktaları, site ve konutlarda da katı yakıt ve yakma sistemleri ile ilgili kontrollerimiz sıkı şekilde devam edecektir. Yetkili/ilgililerin herhangi bir idari yaptırıma maruz kalmamaları ve halkımızın temiz, sağlıklı bir havada nefes alabilmesi için ilgililerin kalorifer kazanı ve soba yakmaları konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini önemle rica olunur.”uyarısında bulundu.

 

Haber Merkezi