ÇERKEZKÖY'DE 66 KİŞİ YARARLANACAK

Çerkezköy Esnaf ve Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Muzaffer Yaztepe, kredi borcu yapılandırmasında, faiz affından kooperatife üye 66 kişinin yararlanacağını kaydetti.

GÜNDEM 28.09.2014 13:14:00 0
ÇERKEZKÖY

Çerkezköy Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Yaztepe, kredi borçlarında getirilen faiz affıyla ilgili yeni bir açıklama yaptı. Yaztepe, yeniden yapılandırmadan kooperatife üye 66 kişinin yararlanacağını belirtti.

 

AF GETİREN KANUN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Geçtiğimiz hafta içi Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin faiz affına ilişkin müjdesinin ardından Marmara Haber’e yaptığı ilk açıklamada, “Bende televizyondan sayın Bakan’ın açıklamalarını duydum. Ancak henüz resmi bir bilgi elimize ulaşmadı. Ulaştığında kamuoyunu aydınlatacağız.”diyen Çerkezköy Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Muzaffer Yaztepe, yeni bir açıklama yaptı.  Muzaffer Yaztepe, esnaf ve sanatkarların kamuya olan borçlarına ödeme kolaylığı getirildiğini belirterek, “Kamu oyuna daha önce duyurulan ve kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeyi içeren 6552 sayılı iş kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmündeki kararnamelerde değişiklik yapılması ile bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına dair kanun 11 Eylül 2014 tarih ve 29116 sayılı (mükerrer) resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup söz konusu kanunla esnaf ve sanatkarlarımızın kamuya olan borçlarına da ödeme kolaylığı sağlanmıştır.”dedi.

 

66 ORTAK 132 BİN TL

Yürürlüğe giren yasayla birlikte, faiz affı getirildiğini hatırlatan Yaztepe, “Bu yasayla birlikte borçlarına ödeme kolaylığı sağlanan esnaf ve sanatkarlarımızda kooperatifimiz takibinde bulunan kredi borçlarına da kolaylık sağlanması hususunda yoğun bir beklenti oluşmuş ve bu hususta gerek yazılı gerekse sözlü olarak çok sayıda talepte bulunulmuştur. Kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin düzenlemenin yürürlüğe girmesi ve gerek merkez birliğimize gerekse kooperatifimize iletilen taleplerin giderek artması kooperatifimiz ortağı esnaf ve sanatkarlarımızın takipteki borçlarına ödeme kolaylığı sağlanması için bir düzenleme yapılmasını zorunlu hale getirmiştir. Çerkezköy Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi olarak kooperatifimizden kredi borcu yapılandırılmasından yararlanacak 66 ortağımız bulunuyor ve bunlarında gecikme faizi toplam tutarı da 132.000 TL’dir.”dedi.

 

TAHSİL EDİLEMEYEN ALACAKLAR TAHSİL EDİLEBİLECEK

Yasanın tahsil edilemeyen alacakların tahsiline kolaylık getirdiğini hatırlatan Başkan Muzaffer Yaztepe açıklamasını şöyle sürdürdü:  “Merkez birliğimizce yapılan ve kooperatifimize uygulanacak düzenlemeyle kooperatif ortağı esnaf ve sanatkarlarımıza gecikme faizleri nedeniyle artan borçlarını ödeyebilme imkanı sağlamakla birlikte aynı zamanda kooperatifimizce uzun süredir tahsil edilemeyen alacakların bir an önce tahsil edilebilmesi ve bu sayede takip oranlarının da düşürülmesi sağlanmış olacaktır.”

 

UYGULAMA NASIL YAPILACAK

Yaztepe uygulama hakkında ise şu bilgileri verdi: “24 Eylül 2014 tarihi itibariyle merkez birliğimizce uygulamaya konulan bu düzenlemeye göre kredi borcu 30 Nisan 2014 tarihinden önce kooperatif takibine intikal eden ortakların 31 Ekim 2014 günü mesai saati bitimine kadar kooperatife başvurmaları halinde kooperatif takibindeki asıl alacak tutarına hiçbir gecikme faizi uygulanmayacak:

1- Borç tutarı defaten ödemek istendiği takdirde faizsiz tahsil edilecektir.

2- Borcun 6 aya kadar taksitlendirilmesi talep edildiği takdirde asıl alacak tutarına taahhüt tarihinden itibaren yüzde 6 faiz oranı üzerinden 6 aylık basit faiz hesaplanacak ve asıl alacak tutarı ile hesaplanan faiz tutarı toplam 6 eşit taksitte tahsil edilecektir.

3- Uygulama 6 aylık taksit yüzde 6 faiz ile 12 aylık taksit yüzde 12 faiz ile 18 aylık taksit yüzde 18 basit faiz ile hasaplanacaktır.

 

NELERE DİKKAT EDİLECEK

Başkan Muzaffer Yaztepe açıklamasının sonunda uygulamada dikkat edilecek hususlara değindi. Yaztepe bu hususları şöyle sıraladı: “

1- Yapılandırma talebi kooperatifçe yazılı olarak alınacaktır.

2- Önceden icraya intikal eden borçların yapılandırılması icra nezdinde taahhüt altına alınacaktır.

3- Taksitlendirme yapılan alacaklarda iki taksit üst üste ödenmediği takdirde yapılandırma iptal edilecek ve borcun tahsiline yapılandırma kapsamı dışında devam edilecektir.

Yaztepe, “Ayrıca takibe intikal etmiş kredi borcu olan esnaf ve sanaatkarlarımıza ilk defa böyle bir imkan sağlayan merkez birliğimize üyelerimiz adına teşekkür ediyoruz.”diye sözlerini tamamladı.

 

Haber / Seyit SÜREN