Facebook'dan konsere Türk-Yunan dostluğu

Facebook aracılığıyla tanışan Hakan Konyar ve Nikolas Matthiou, Türk ve Yunan şarkılarını Tekirdağ'da 'dostluk' adına söyledi.

GÜNDEM 22.09.2014 11:11:00 0
Facebook

FACEBOOK’DA TANIŞTILAR

Amatör olarak müzisyenlik yapan ve ney üstadı olan Hakan Konyar, annesinin doğduğu Yunanistan’ın Ptolemaida Kailar (Toleymeyida Kayılari) yerleşiminden annesinin ve anneannesinin mezarına toprak getirme arayışı içinde olduğu sırada Facebook üzerinden tanıştığı Nikolas Matthiou ile müzik grubu kurdu. 

 

EL SANATLARI VE TATLARI TANITIM GÜNLERİ’NDE KONSER VERDİLER

Türkçe ve Yunanca şarkıları ney eşliğinde söyleyerek ortak kültürleri yaşatan müzik eğitmeni ve müzik uzmanı Nikolas Matthiou, Nikoılas'ın kızları Despina ile Meroulua ve Hakan Konyar, Trakya Kalkınma Ajansı tarafından Tekirdağ’da düzenlenen 'Karadeniz Havzası Geleneksel El Sanatları ve Tatları Tanıtım Günleri' etkinliğinde sahne aldı.

 

BÜYÜKBABASI TEKİRDAĞLI

Grubun Facebook üzerinden tanışmaları sonucu kurulması ve müzik çalışmalarını Facebook üzerinden yapmaları hakkında bilgi veren Nikolas Matthiou, 3 yıl önce Facebook üzerinden başlayan müzik hikayelerini Nikolas’ın büyük babasının doğduğu şehir Tekirdağ’da sahne almaları ile kendisi açısından mutluluk verici olduğunu ifade etti. 

 

MÜZİĞİN GÜCÜYLE ARKADAŞ OLDUK

Facebook’ta Konyar ile tanışarak birbirlerinin müzik çalışmalarını gördüklerini dile getiren Matthiou, "Müziğin gücüyle arkadaş olduk. Müzisyen Hakan Konyar’ın annesinin de doğduğu yer olan Ptolemaida’da yaşıyorum. Mübadeleden sonra büyük babamın doğmuş olduğu yer olan Tekirdağ’ı terk ederek Ptolemaida’ya yerleştiğini ve Hakan Konyar’ın ise annesinin mübadele döneminde terk ettiği Ptolemaida’dan Türkiye’ye geldiğini öğrendim. Facebook üzerinden müziğin birleştirici etkisiyle ortak geçmişi olan iki ülke olarak barışa ihtiyacımız olan bu günlerde ortak kültürümüzü tekrardan yansıttık. Tekirdağ’dan ayrılan büyük babamın doğduğu yerde olmaktan mutluluk duyuyorum" dedi.

 

ANNEMİN MEZARINA DOĞDUĞU PTOLEMAİDA’DAN TOPRAK İSTEDİM

Facebook’tan tanıştığı Nikolas ve kızlarıyla başarılı bir müzik grubu kurduklarını belirten Hakan Konyar ise, tanışmaktaki ilk amacının annesinin 3 yaşında ayrılmak zorunda kalıp bir daha gidemediği Yunanistan'ın Ptolemaida şehrinden annesinin mezarına toprak getirmek olduğunu belirterek, "3 yıl önce annemin ve anneannemin doğdukları Ptolemaida şehrinden onların mezarlarına koymak üzere toprak getirtme amacı içerisine girdim. Müzikle olan uğraşım ve bu isteğimle Facebook üzerinden Nikolas ile arkadaşlık kurdum. Bana bir kutu Ptolemaida toprağı getirdiler. Bu arada Nikolas’ın da Yunanistan’da gençlere müzik eğitmenliği yaptığını öğrendim. Nikolas büyük babasının doğduğu toprakları Tekirdağ’ı gördü. Ben hala oralara gidemedim" ifadelerini kaydetti. 

Mübadele döneminden iki ailenin özlemleri ile yola çıkan Hakan Konyar ve Nikolas Matthiou ücretsiz olarak sahne aldıklarını, yaptıkları çalışmaların barışa ihtiyaç duyulan günümüzde Türkçe ve Yunanca şarkılarla iki ülkenin dostluğuna katkı sağlayacağını belirtti.

 

Haber Merkezi