SÖZDE YANGIN MERDİVENİ!

Çerkezköy'de objektiflerimize takılan bazı apartmanlardaki 'yangın merdivenleri' kısalığı ile dikkat çekiyor. Yangın merdivenlerini kullanırken, insanın düşüp bir yerini kırmaması

GÜNDEM 21.09.2014 15:13:00 0
SÖZDE YANGIN MERDİVENİ!

Marmara Haber objektiflerine takılan bu yangın merdivenleri ‘Gülermisin-ağlarmısın’ türünden! Çerkezköy’deki bazı apartmanlardaki yangın merdivenleri, yeni bir faciaya kapı açacak gibi duruyor.

 

BU NASIL YANGIN MERDİVENİ

Apartmanların yanından aşağı doğru inen demir perde ve merdivenli bu ‘sözde yangın merdivenleri’ kısalığı ile dikkat çekiyor. Olası bir yangında apartman sakinleri tarafından kullanılması için yapılan ‘Yangın merdivenleri’nden inmek adeta bir ‘cambaz’ işi gibi duruyor. Yangın merdivenlerinin neredeyse yerden 4 metre yukarıda olması, görenlerin aklına “Yangın merdiveni mi akrobasi pisti'mi” sorusunu getiriyor.

 

AYNI KOTTA OLMASI LAZIM

Öte yandan göreni gülümseten yangın merdivenleri hakkında Belediye’nin inceleme yapıp yapmadığı merak konusu oldu! Apartmanlara ‘İskan’ ve ‘Ruhsat’ veren Çerkezköy Belediyesi’nin ‘Yangın Merdiveni  Yönetmeliği'ni uygulamadığı görülüyor. Çünkü yönetmelikte, “ Kaçış merdivenine giriş ile kat sahanlığının aynı kotta olması gerekir.”deniyor.

 

YANGINDAN KAÇARKEN SAKAT KALMAYALIM!

Olası bir yangında kullanılması gündeme gelecek fotoğraflarda gördüğünüz bu ‘Sözde yangın merdivenleri’ panik halinde kaçan birinin gözünü hastanenin Ortopedi Servisi’nde açmasına neden olabilir. Bu görüntüler, Çerkezköy Belediyesi’nin ‘Yangın merdivenleri’ ile ilgili ilçe sınırlarındaki apartmanları yeniden gözden geçirmesi gerektiğini açıkça gösteriyor.

 

İŞTE YÖNETMELİK

Yangın Merdivenleri’nde olması gereken kuralların yazdığı yönetmelik'in ‘Acill çıkış zorunluluğu’ başlığı altında şu bilgilere yer veriliyor: “Yangın hangi noktada çıkarsa çıksın, o kotta bütün insanların çıkışlarının sağlanması için kaçış yollarının ve kaçış merdivenlerinin birbirlerinin alternatifi olacak şekilde konumlandırılması gerekir. Kaçış yolları ve kaçış merdivenleri, yan yana yapılamaz. Kaçış merdivenine giriş ile kat sahanlığının aynı kotta olması gerekir. Genel merdivenlerden geçilerek kaçış merdivenine ulaşılamaz. Kaçış merdiveni yuvalarının yerinin belirlenmesinde, en uzak kaçış mesafesi ve kullanıcı yükü esas alınır.”

 

Haber / Abdulhamit ALBEZ