DSİ'NİN ISLAH ÇALIŞMALARI NE OLDU?

Sel taşkınlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, DSİ tarafından iki yıldır başlatılan dere yataklarına yönelik ıslahın bir türlü yapılmamasına di

GÜNDEM 19.09.2014 12:36:00 0
DSİ

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay son günlerde artan yağışlarla birlikte yine günmede oturan sel taşkınlarına yönelik açıklamalarda bulundu. Başkan Akay, zaman zaman Çerkezköy’ün yaşadığı sel taşkınlarının önüne geçmek için bir süreden beri dere yataklarının genişletilmesine yönelik çalışma başlatıldığını kaydetti. Yaklaşık iki ay önce Veliköy’den başlayan dere yataklarının genişletilmesinde, Kızılpınar’a gelindiğini belirten Akay, “Dere yataklarının genişletilmesi çalışmaları şu anda Kızılpınar’da devam etmekte.”dedi.

 

VELİKÖY’DEN BAŞLADI

Sel taşkınlarının önlenmesi için çalışmalara iki ay önce Veliköy Mahallesi sınırları içinden geçen derenin yataklarının genişletilmesiyle başladığını hatırlatan Başkan Akay, şöyle konuştu: “Su taşkınlarının önüne geçmek için yaklaşık iki ay önce Veliköy Mahallemiz sınırları içinden geçen Çorlu deresinde DSİ tarafından sallama kepçe ile dere yataklarının genişletme çalışmaları Çerkezköy istikametine doğru başlatıldı. Bu çalışmalar şu anda Kızılpınar mahallemiz sınırları içinden geçen Çorlu deresinde sürdürülüyor.”

 

ÇORLU DERESİ’DE GENİŞLETİLECEK

Su taşkınlarına karşı  belirli noktalarda çalışmaların hızlandırılacağını belirten Akay, şöyle devam etti: “Su taşkınlarına karşı yapılan çalışmalar daha sonra Kato ile Kapalı Pazar yeri ve Adnan Kahveci Parkı arkasından geçen Çorlu Deresi’nde de devam edecek. Bu kısımlarda da çalışmalar şu anda da yapılıyor. Bu yıl yapılan çalışmalar ancak su baskınlarının yaşanmaması bakımından bir pansuman niteliğindedir. Amaç su taşkınlarının önüne geçmek”

 

KÖPRÜLER TAPULU YERLERE YAPILMIŞ

Dere yataklarının genişletilmesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Akay, bu bölgelerde vatandaşlara ait tapulu yerlerinde olduğunu belirtti. Akay bununla ilgili şunları söyledi: “Özellikle Kızılpınar ve Veliköy mahallelerimiz sınırları içinden geçen Çorlu Deresi’nin bir bölümü ile yine ayni yerlerde dere yatakları seviyesinde yapılan köprülerin bulunduğu yerlerin de buradaki vatandaşların tapulu yerleri olduğu ortaya çıktı. Buraların istimlak edilmesi gerekiyor. Şahısların tapulu yeri olduğu için DSİ kamulaştırma yapamıyor. DSİ burada yerleri olan vatandaşlara ödeme yaparak istimlak edip kamulaştırma yapabilir. Bu bölgelerde toplam dört köprü bulunuyor. Dere yatakları seviyesinde olmaları nedeniylede hepsi problemli. Ancak bu konuya TESKİ el atarak sorunu çözebilir. Çünkü bu iş bizim değil. Biz yetkili değiliz. Bu iş TESKİ’nin işi.”

 

DERE YATAKLARINI DSİ ISLAH EDİYOR

Dere yataklarının ıslahının DSİ tarafından yapıldığını belirten Başkan Vahap Akay, 2012 yılında Çerkezköy’den geçen Çorlu Deresi’nin su taşkınlarına karşı ıslah çalışmalarının yapılmasını DSİ’nin üstlendiğini kaydetti. Akay, ancak bu güne kadar gözle görülür bir çalışma yapılmadığını da belirtti. Başkan Akay “2012 yılından bu yana DSİ tarafından derelerde ıslah çalışması yapılması gerekirken bir çalışma yok. Pınarça deresi etrafında da kamulaştırma yapılmadığından çalışmalar yapılamıyor. Vatandaş para istiyor. Biz Çerkezköy Belediyesi olarak bu kışı su taşkınları yaşamamak ve kışı sorunsuz geçirmek için şu an dere yataklarını genişletme çalışmaları yapıyoruz. Önümüzdeki bahar ve yaz aylarında da bu konuda ciddi bir çalışma yapacağız.”diye konuştu..

 

İMAR SİTESİ BÜYÜKŞEHİR’DE

Başkan Vahap Akay, özellikle ilçe merkezinde Gazi Osman Paşa Mahallesi İmar Sitesi’nin her yoğun yağış sonrasında su baskını yaşamasının önüne geçmek için hazırladıkları projeyi Büyükşehire götürdüklerini de belirtti. Başkan Akay, “Bildiğiniz gibi her yoğun yağış sonrası İmar Sitesinde su baskını yaşıyoruz. Ne yaparsak yapalım burada sorunun çözümlenmesi için köklü bir çalışma gerekiyor ve bizde burada su baskının yaşanmaması için hazırladığımız projeyi Büyükşehire Belediyesi’ne götürdük. Bu sorununda kısa zamanda çözümlenmesi için gereğinin yapılmasına çalışacağız.”dedi.

 

ŞAŞALI BİR AÇILIŞ YAPILMIŞTI

Öte yandan su taşkınlarıyla ilgili başlatılan çalışmaların bir an önce tamamlanmaması nedeniye Çerkezköylüler hayli sıkıntılı. Tarım-Orman ve Çevre Bakanlığı’nın 2012 yılında su taşkınlarının önüne geçilmesi için Çerkezköy’de dere ıslahları ve düzenlemesi için yaptığı şaşalı törenin ardından göstermelik olarak bir süre devam eden çalışmaların durması Çerkezköylülerin yakınmalarına yol açıyor. Çerkezköylüler, “Çerkezköy öncelikle bir sanayi kenti ve bu kentin insanları her yağmur yağdığında çile çekmek zorunda mı? Bu güne kadar ıslah çalışmalarının bitmesi gerekiyordu. Ama maalesef hala bitmedi. AK Parti’nin bu işi seçim yatırımı olarak oy almak için göstermelik olarak yaptığını da biliyoruz. Bu Çerkezköy halkına reva mıdır? Şimdi de Büyükşehir olduk. Mevcut belediyemizin de eli kolu bağlı çünkü her şey Büyükşehir’in eline geçti. Bizim sorunlarımızı kim çözecekse bir an önce çözsün.”diyor.

 

Haber / Seyit SÜREN