Balabanlı'da rüzgar enerjisi santrali açıldı

Borusan EnBW Enerji şirketi tarafından Muratlı'da kurulan Balabanlı Rüzgar Enerji Santrali'nin açılışı gerçekleştirildi.

GÜNDEM 12.09.2014 10:35:00 0
Balabanlı

Balabanlı Rüzgar Enerji Santrali’nin (RES) hizmete girmesi, Mut RES (Mersin/Karaman), Fuatres RES (Kemalpaşa, İzmir), Harmanlık RES (Karacabey, Bursa) ve Koru RES (Lapseki, Çanakkale) tesislerinin temellerinin atılması ve Bandırma RES (Bandırma, Balıkesir) kapasite artışı dolayısıyla İstanbul ile eş zamanlı tören düzenlendi.

 

257 MW RÜZGAR ENERJİ GÜCÜ KAZANMIŞ OLACAK

Devreye giren 50 MW’lık kurulu güce sahip olan Tekirdağ Balabanlı RES’te, 22 adet Siemens SWT 2,3-108 türbin bulunduğunu belirten Borusan EnBW Operasyonel Direktörü Tuna Güven, “Kule yüksekliği 90 metre ve türbin kanat çapı 108 metre olan Balabanlı RES’in inşaat işlerine 2013 yılının Ağustos ayında başlandı ve 8 ay gibi rekor bir sürede tesisin ilk fazı devreye alındı. Yatırım sürecinde yerel istihdama öncelik verilerek toplam 105 kişinin görev alması sağlandı. 4 RES’in kurulması ve Bandırma RES kapasite artışı nedeni ile Borusan EnBW Enerji yaklaşık 330 milyon ABD doları yatırım yapacak. Avrupa’nın en büyük karasal rüzgar enerji yatırımlarından birini oluşturan bu projeler tamamlandığında Borusan EnBW Enerji, kurulu rüzgâr gücü açısından Türkiye’nin lider rüzgar enerjisi üreticilerinden biri olacak. Hizmete giren Tekirdağ Balabanlı RES ve temeli atılan yeni yatırımlarla birlikte Borusan EnBW Enerji Türkiye’ye toplam 257 MW ilave kurulu rüzgar enerjisi gücü kazandırmış olacak” dedi

 

SANTRALE CANLI BAĞLANDI

İstanbul’da gerçekleştirilen törende açılış yapılan Balabanlı RES, temeli atılan santraller ve kapasite artırımına gidilen santral noktalarında canlı olarak bağlanıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Almanya Baden Württemberg Eyaleti Finans ve Ekonomi Bakanı Dr. Nils Schmid, Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, EnBW A.G. CEO’su Dr. Frank Mastiaux ve Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla’nın katıldığı İstanbul’da ki törende şartele basılarak Balabanlı RES atılan konfetilerle hizmete girdi.

Tekirdağ’da gerçekleştirilen Balabanlı RES açılışına ise Tekirdağ Vali Vekili Aydın Tetikoğlu, Muratlı Kaymakamı Mahmut Hersanlıoğlu il, Borusan yetkilileri ve çok sayıda davetli katıldı.