Keşan TSO'dan İtalya zirvesi

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine Türkiye-İtalya Yatırım Zirvesi iş gezisi düzenliyor…

GÜNDEM 11.09.2014 11:08:00 0
Keşan TSO

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’ndan (KTSO) DEİK/Türk-İtalyan İş Konseyi, İKV, Confindustria, IAI ve İtalyan Ticaret ve Yatırım Ajansı Invitalia işbirliğiyle, 30 Eylül-1 Ekim 2014 tarihlerinde Roma’da ‘Türkiye-İtalya Yatırım & İnovasyon Zirvesi’ ve ‘Türkiye-AB Müzakere Süreci Semineri’ düzenleneceği bildirildi.

 

TSO ÜYELERİNİ İTALYA’YA GÖTÜRECEK

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Hukuk Danışmanı ve DEİK Temsilcisi Av. Aylin Arıkan yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “İtalya’nın AB dönem başkanlığı vesilesiyle planlanan bu ziyarete, AB Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Volkan Bozkır’ın da katılması planlanmaktadır. Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında olan İtalya; Almanya, Irak ve İngiltere’nin ardından 4. sırada yer almaktadır. Türkiye 2013 yılında toplam ihracatının yüzde 4,4’ünü İtalya’ya gerçekleştirirken, ithalatının yüzde 5,1’ini İtalya’dan gerçekleştirmektedir. İtalya Türkiye’nin Almanya ve Rusya’dan sonra en büyük üçüncü ticaret ortağıdır. Ayrıca İtalya, Türkiye’deki en büyük beşinci yabancı yatırımcı konumunda olan ülkedir. Türkiye ve İtalya’nın ekonomik yapıları birbirini tamamlayıcı özelliklere sahiptir. İtalya’nın ekonomisi, ülkede ağırlıklı olarak yer alan KOBİ’lerin (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler) ekonomik faaliyetlerine dayalı olarak varlığını sürdürmektedir. Büyük ölçekte yatırım olanaklarının yanı sıra, iki ülke KOBİ’leri arasında geniş işbirliği potansiyeli mevcuttur. İtalyan firmaları tekstil-hazır giyim, deri, makina imalat, gıda işleme, kimyasal, seramik, ilaç, ambalaj, madencilik, mobilya, otomotiv-otomotiv yan sanayi, beyaz eşya yan sanayi, mücevherat, altyapı-taahhüt, enerji, çevre, savunma, sağlık, finans, turizm gibi çok geniş sektörlerde Türk firmaları ile ticaret/ yatırım/ 3. pazarlarda işbirliği yapmak istemektedir.”

 

ZİYARET PROGRAMI

TSO’nun İtalya ziyaretiyle ilgili açıklamalarda bulunan Aylin Arıkan, gezi programı hakkında da bilgi verdi. Arıkan, ziyaretin ilk gününde Türkiye ve İtalya arasındaki ikili ticaret ve yatırım fırsatlarının ele alınacağı ‘Yatırım Zirvesi’nde, İtalya Yatırım Ajansı-Invitalia tarafından yabancı yatırımlar mevzuatı ve uygulanan teşvikleri içeren ‘Destinazione Italia’ projesi ile birlikte somut yatırım ve işbirliği fırsatları aktarılacağını ve Proje tutarı 100 milyon Euro’nun üzerindeki turizm, tarım, yenilenebilir enerji, ilaç-medikal sanayi, ICT, mücevher-kuyumculuk, gayrimenkul, inşaat, gemicilik, gıda, tekstil, havalimanı işletmeciliği sektörlerinde satışa çıkarılmış veya kayyuma devredilmiş İtalyan şirketleri hakkında detaylı bilgi paylaşılacağını söyledi. Arıkan, ayrıca toplantının ikinci oturumunda ‘HORİZON 2020’ kapsamında, AB finansman desteğiyle yüksek teknoloji, AR-GE, yenilikçi ürün ve üretim süreçlerinde Türk-İtalyan işbirliklerinin ele alınacağını bildirdi.

 

MÜRACAATLAR 12 EYLÜL CUMA GÜNÜ SONA ERECEK

Ziyaretin ikinci gününde ise, Türkiye ve AB müzakere sürecinin masaya yatırılarak, vize konusu gibi öne çıkan müzakere başlıklarının iş dünyası temsilcileri, siyasetçiler, kanaat önderleri ve basın mensuplarının katılımıyla değerlendirileceğini belirten Arıkan, ziyarete katılmak isteyen üyelerin en geç 12 Eylül Cuma gününe kadar Keşan TSO DEİK Temsilciliği’ne başvurarak detaylı bilgi alabileceklerini kaydetti.

 

Haber Merkezi