Köşk Erdoğan'a emanet

Türkiye Cumhuriyeti 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Meclis Başkanı Cemil Çiçek'ten mazbatasını aldı. İlk iş olarak Anıtkabir'de bulunan özel defteri imzalayan Erdoğan, boşalan Başbakanlık ko

GÜNDEM 28.08.2014 17:57:00 0
Köşk Erdoğan

KAPIDA KARŞILANDI

Türkiye'nin 12'nci Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, saat 13:30'ta Keçiören Subayevleri'ndeki konutundan çıktı. Erdoğan'ı konut çıkışında Protokol Genel Müdürü ve Başyaver karşıladı. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı makam aracını kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne geldi. Erdoğan'ın bindiği makam aracındaki fors ve bayrak kapalı olarak kullanıldı. Erdoğan’ı mecliste en yaşlı Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı karşılarken, A Tipi Askeri törende TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Erdoğan çiftini Şeref Kapısı'nda karşıladı.

 

CHP’LİLER TEPKİ GÖSTERDİ

Yemin töreni öncesi CHP usül tartışması başlattı. CHP'li Engin Altay Cemil Çiçek'ten söz istedi. Çiçek, ise bunun Cumhurbaşkanlığı yemin töreni olduğunu belirtti, teamüllerin uygulanacağını söyledi. CHP'li milletvekillerine "Katılırsınız, katılmazsınız bu töreni icra edeceğim" dedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in kendisine söz vermemesini eleştirip TBMM İç Tüzük kitapçığını yere fırlatarak, yanındaki CHP'li vekillerle Genel Kurul'u terk etti.

 

“HAYIRLI OLSUN”

CHP'lilerin çıkmasının ardından Erdoğan, Genel Kurul salonuna ayakta alkışlanarak geldi. Erdoğan, Cumhurbaşkanı mazbatasını, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten aldı. Çiçek, mazbatayı teslim ederken yaptığı konuşmada; "Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını Yüksek Seçim Kurulu bir tutanakla bize getirdi. Milletimiz demokrasimiz için hayırlı olsun" dedi.

 

AND İÇTİ

Mazbata tesliminin ardından kürsüye gelen Erdoğan, Cumhurbaşkanı yeminini etti. Anayasa'nın 103. maddesinde yer alan yemin metninde Erdoğan "Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine and içerim"dedi.

 

MHP VE HDP’LİLERDE YER ALDI

Erdoğan'ın mazbata teslim ve yemin törenine AK Partili vekiller dışında MHP lideri Devlet Bahçeli MHP vekilleri, HDP'li Selahattin Demirtaş ve Pervin Buldan ile vekiller de hazır bulundu. Erdoğan'ın yemin töreninin ardından, Genel Kurul salonunda bulunan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından İstiklal Marşı çalındı. İstiklal Marşı'nın çalınmasıyla birlikte, Cumhurbaşkanlığı Forsu TBMM özel gönderine çekildi. Aynı zamanda makam aracındaki fors açılarak, Ankara’da ve ordu merkezlerinde 101 pare top atışı gerçekleştirildi.

 

ANITKABİR’E GEÇTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yemin töreni sonrası Meclis'ten ayrıldı. Erdoğan, Meclis merdivenlerinden eşi Emine Erdoğan'la el ele indi. Meclis çıkışında askeri törenle uğurlanan Erdoğan'a protokol kuralları gereği eşi Emine Erdoğan eşlik etmedi.  Mozeleye Cumhurbaşkanlığı çelengini bırakan Erdoğan saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı'nı okudu.

 

ATA'NIN HUZURUNDA SÖZ VERDİ

Atatürk'ün mozelesine çelenk bırakmasının ardından Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri'ni ilk kez Cumhurbaşkanı sıfatıyla imzaladı.

Erdoğan ilk yazısında "Vefatınızı ardından cumhurbaşkanlığı makamı ile cumhur arasındaki bağlar zayıfladı" dedi ve şunları yazdı: "Bugün göreve başlarken bir kez daha cumhur ile başkanının, devlet ile milletin kucaklaşmasına vesile olduğunu düşünüyorum. Sizler istiklal mücadelesini başlatmış, Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için mücadele etmiştiniz. Türkiye bugün özüyle ve ruhuyla tekrar buluşmuştur. Hakimiyeti Milliye’ye her zamankinden fazla güç kazandırmıştır. Vazifeye başladığım bu ilk günde aziz milletimiz için her zamankinden fazla çalışacağıma söz veriyorum

Ruhun şad olsun” dedi.  Erdoğan akşam saatlerinde ise Çankaya Köşkü Büyük Resepsiyon Salonu'nda düzenlenen devir teslim töreninde kendilerini bekleyen davetliler ile bir araya geldi .

 

Haber Merkezi