Romanya Başkonsolusu Tekirdağ'da ziyaretlerde bulundu

Romanya İstanbul Başkonsolosu Adriana Ciamba, dün sabah erken saatlerde Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya'ya makamında ziyarette bulundu.

GÜNDEM 6.06.2014 18:51:00 0
Romanya Başkonsolusu Tekirdağ

ROMANYA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Romanya İstanbul Başkonsolosu Adriana Ciamba’yı dün makamında ağırladı. Gerçekleşen ziyarette, Romanya Başkonsolosu Ciamba, Romanya-Türkiye arasındaki ilişkiler hakkında Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’ya bilgiler verdi. Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkürlerini sundu. Vali Yerlikaya’nın Tekirdağ ve Tekirdağ’da yapılan çalışmalar hakkında Romanya İstanbul Başkonsolosu Adriana Ciamba’ya bilgi vermesinin ardından ziyaret karşılıklı iyi temenniler ile son buldu.

 

 

İŞBİRLİĞİ YAPMAYA HAZIRIZ

Romanya İstanbul Başkonsolosu Adriana Ciamba Tekirdağ Valiliği ziyaretinin ardından Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Ciamba burada Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay tarafından karşılandı. Gerçekleşen ziyarette Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Sayman Üye Taner Karaoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Cemil Koçaş, Göksel Karaevli ve Cihan Çömez de hazır bulundu. Romanya İstanbul Başkonsolosu Adriana Ciamba, Tekirdağ TSO’ya nezaket ziyareti gerçekleştirdiklerini ve ziyaretlerinin bundan sonraki aşamalarının ticari ilişkileri geliştirmek ve Romanya ile Türkiye arası iyi ilişkiler kurmak olduğuna dikkat çekti. Başkonsolos Ciamba, bu bağlamda Tekirdağ ile ticari ortaklık yapmak istiyoruz ve önümüzdeki aylarda daha somut projeler için tekrardan sizleri ziyaret etmek istiyoruz ifadelerine yer verdi. Ciamba, “Odanızın üyeleri ile Romanya – Türkiye ticari ilişkilerin gelişmesi için işbirliği yapmaya hazırız” diye konuştu.

 

 

İLK 10’DA YER ALIYORUZ

Tekirdağ TSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, “ Öncelikle şahsım ve Yönetim Kurulu adına yapmış olduğunuz nazik ziyaretiniz için teşekkür ediyorum. Tekirdağ hakkında ve odamız hakkında genel bilgiler vermek istiyorum. Tekirdağ TSO 1925 yılında kurulmuş bölgenin ticari ve sosyal gelişimi ile ilgili aktif rol oynayan bir kurumdur. Tekirdağ’ı incelediğimizde sanayi, ticaret, tarım ve lojistik alanlarda ön plana çıkıyor. Ülke genelindeki istatistik verilerde 81 il bazında ilk 10 il içinde yer alan ilimizde aynı zamanda 13 Organize Sanayi Bölgesi(OSB) 1 Avrupa Serbest Bölgesi bulunuyor. Buralarda 2000 civarında ulusal ve uluslararası sanayi kuruluşları faaliyet göstermektedir. Tekstil, giyim, un, yem, yağ, deri, cam, metal, elektrik, elektronik ve daha birçok alanda dünyaca ünlü markalara üretim yapan firmalar bulunuyor” dedi.

 

 

ÖZEL BİR LOKASYONA SAHİBİZ

Tekirdağ’ın İstanbul’a ve Avrupa’ya yakın bir kent olduğunu kaydeden Günay, “Lojistik anlamda bütün enstrümanlara sahip olan bir kentiz. Deniz, hava, tren ve kara yollarımız ön planda ve özel bir lokasyona sahibiz. Yapımı hala süren asyaport limanı yakın zamanda hizmete geçmesiyle akdenizin en büyük ve avrupanın 3.büyük limanı olacak. Asyaport limanı hizmete başlamasıyla Romanya ve Tekirdağ’ın ticaret hacmini daha da hızlandıracaktır. İki ülke arasındaki benzerlikler çok fazla, bu bağlamda ticaret hacmi daha da fazla olması gerekiyor. Önümüzdeki dönemlerde Tekirdağ-Romanya İş Forumu düzenleyebiliriz. Bizler bu konuda destek vermeye hazırız. Tekirdağ TSO olarak, esas hedefimiz, şehrin ulaşım enstrümanlarını tamamlayıp üreticilerimize dünya ile rekabette avantajlı olmayı hedefliyor ve bunun için var gücümüzle çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

TİCARETİN GELİŞMESİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER GÖRÜŞÜLDÜ

Türkiye – Romanya ticaret hacmi yaklaşık 7 milyar dolar civarında olduğu konuşulan toplantıda, Schengen vizesine sahip Türk vatandaşların 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren Romanya’ya giriş yapılabildiği dile getirildi. İki ülke arasındaki birçok benzerlik dile getirilirken, ticaret hacminin daha da genişletilmesi için neler yapılması gerektiği ve daha birçok konu masaya yatırıldı ve karşılıklı fikir alış verişinde bulunuldu. Toplantı sonunda günün anısına Başkan Günay, Başkonsolos Adriana Ciamba’ya hediye takdim etti ve toplu fotoğraf çekimi ile görüşme sona erdi.

Haber / Gülay Yiğit SEZEN