Düğünden sonra beslenme önerileri

Evlenince bireyler yeni bir sosyal hayata, yeni bir çevreye, yeni bir düzene adım atar. Düğünden önce her gelin gibi formunuza ve fiziğinize çok önem verdiniz, vücut ve cilt bakımlarının yanı sıra diyetler y

GÜNDEM 24.05.2014 16:23:00 0
Düğünden sonra beslenme önerileri

Genellikle yeni evlenen çiftler evliliğin ilk aylarında hızla kilo almaya başlarlar. Evlenmeden önce çiftleri kendi beslenme alışkanlıkları, düzeni olduğu için birdenbire bu düzen değişir. Özellikle akşam yemeklerinden sonra otururken tüketilen abur cubur miktarı artar. Evliliğin ilk aylarında dışarıda yemeğe çıkma daha fazla olur. Eğer ikisi de çalışıyorsa daha pratik, lezzetli ve kalorili besin tüketimi artar. Önemli olan birlikte güzel vakit geçirerek, güzel lezzetler tatmaktır. Davetler evliliğin ilk aylarında çok fazladır. Aslında her bir davet genellikle bir ziyafet olarak karşımıza çıkar. Kadın özellikle eşine daha şirin gözükebilmek, onun beğenisini daha fazla kazanabilmek için sürekli olarak lezzetli yemek pişirmek telaşı içine girer. İşin içine çiftlerin aileleri faktörü de girince olay biraz daha karmaşıklaşır. 

İşte bu yüzden formunuzu korumanın ne kadar önemli olduğunu çok geç olmadan anlamak için aşağıdaki önerilerimize bir göz atmalısınız.

Özellikle evliliğin ilk aylarında eşinizi daha fazla tanımak, mutlu etmek, yemek yeme zevkine, alışkanlıklarına hitap etmek, ortak noktalarınızı artırmak isterken ne olduğunu anlamadan düğün fotoğraflarınızdaki kızla aranızda uçurumlar oluşabilir.

Öncelikle eşinizin beslenme kültürü, alışkanlıkları ve yeme zevkini mutlaka araştırıp inceleyin. Böylece ona hoş sürprizler yaparak değişik bir gizem yaratabilirsiniz. Bu gizemi yaratırken eşinizin çok sevdiği yemeği daha sağlıklı ve düşük kalorili nasıl tüketebileceğinizi araştırın.

Sizin yeme kültürünüz ve alışkanlıklarınızla arasındaki farkı en kısa zamanda anlamaya çalışın. Bu sizin yeni hayatınıza uyum sağlamanızı kolaylaştıracaktır.

Kendi alışkanlıklarımız ve yeme zevkinizi eşinizinki ile birleştirerek yeni yemek tarifleri geliştirip, sadece ikinize ait sağlıklı bir yemek zevki oluşturabilirsiniz.

Market alışverişi yaparken özellikle abur cubur ürünler almamaya dikkat edin. Akşam otururken bu abur cuburlar çok işe yarıyor ama daha sonra bir de bakıyorsunuz kilo almışsınız.

Akşam yemeği hazırlarken masada sadece almanız gereken miktarda yemek bulundurun. Çok fazla çeşitte ve miktarda yemeği masaya koyarsanız yemek zorunda kalacaksınız. Çükü evde iki kişi olduğunuz için sizden başka yiyecek kimse olmayacak. Ziyan olması yiyelim bari diye diye kilolar artacak.

YEMEKLERİ İKİ KİŞİLİK PİŞİRİN!

Yemek tabaklarınızı küçük salata tabağınızı büyük seçin.

Porsiyon ölçülerinize dikkat edin. Tabağınızın hep yarısına kadar doldurun.

Eşinizin ailesinin sizi ısrardan hoşlanmayan biri olarak tanımalarını sağlayın. En baştan ısrarlara boyun eğerseniz ileride itiraz ettiğinizde daha fazla sorun olur.

Düğünden sonra fiziksel aktivitenize dikkat edin. Hiç yapmıyorsanız bile günde yarım saat yürüyüş yapmaya çalışın.

Unutmayın aktivite arttıkça kilolar azalır.

Eşinizle hafta sonlarında doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz. Bu konuda eşinizi teşvik edebilirsiniz.

Hemen olmasa bile birkaç yıl içinde bir Bebek sahibi olacaksınız. Hamileliğinize kadar ideal kilonuzu korursanız hem hamileliğiniz çok daha rahat geçecek hem de doğumdan sonra çok fazla kilo problemi yaşamayacaksınız. Bunun için evliliğinizin başında önlemlerinizi almalısınız.

Evlenince ister istemez vaktinizin büyük bir kısmını eşiniz alacak. Evlilik süresi ilerledikçe de sorumluluklarınız arttığı için kendinize ayıracağınız vakit giderek kısalacak. Belli bir süre sonra bu sizi, eşinizi ve evliliğinizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle evliliğinizin başında eşinizle konuşarak kendinize ait zaman ve bütçe ayırın. Bununda büyük bir kısmını formunuzu korumak için kullanın.

Çalışan bir bayansanız evlenince kendinize düzenli ve iyi bir program çıkartmanız gerekiyor. Bunu yapmazsanız, fast-food yemekler, haftanın beş günü lokanta yemekleri, sağlıksız beslenme hayatı ve beraberinde getirdikleri!  Sizi bekliyor demektir.

Beslenme konusunda bilinçlenmeniz; ilerisi için sizin, eşinizin, çocuğunuzun sağlığı için çok önemli. Bu konuda bir diyetisyenden profesyonel yardım alabilirsiniz.

Unutmayın; sağlıklı ve dengeli beslenmeyi öğrenmek her yönden sağlığınızı çok olumlu etkileyeceği için, stres, yaşam koşulları ile zamanla evlilik üzerine düşebilecek olan monotonluğu azaltabilirsiniz. Ekmek yerine Amerikan pirinci tüketebilirsiniz.

En önemlisi bütün bunarlı eşinizle konuşup, uzlaşarak birlikte uyumlu bir aile içi beslenme sağlık programı çıkarabilirsiniz.

DÜĞÜN SONRASI ÖRNEK DİYET VE DİYET ÖNERİLERİ

Sabah aç karnına mide problemi olmayanlar için yarım limonlu su doğal bir C vitamini. Aynı zamanda antiseptik özelliği nedeni ile sindirim kanalını temizler.

Sabah : 1 su bardağı süt

2 ince dilim ekmek

1 kibrit kutusu peynir

3–4 adet zeytin

Söğüş salata

ARA: 2 porsiyon meyve

ÖĞLEN: 1 porsiyon sebze

2 ince dilim ekmek

1 çay bardağı yoğurt

Salata

ARA: 1 ince dilim ekmek + 1 kibrit kutusu peynir

AKŞAM: 1 porsiyon sebze

1 porsiyon ızgara et

1 ince dilim ekmek

Salata

ARA: 1 kâse sütlü tatlı

Günde iki porsiyon sebze+meyve, iki su bardağı süt veya yoğurt, 6 ince dilim ekmek veya alternatifi, 1–2 dilim peynir, 1 porsiyon ızgara, bol salata ve ek olarak 1 porsiyon sütlü tatlı yiyerek formunuzu koruyabilirsiniz. Tabi bu miktarlar kişiye göre değişebilir. Beslenme alışkanlıklarınızı bu çerçevede şekillendirebilirsiniz.

Haber / Emine LALE