Kolonyalı ve ıslak mendillere sıkı denetim geliyor

Sağlık Bakanlığı'nın, sağlığı tehdit eder nitelikteki kolonyalı, ıslak mendil ve havlularla ilgili ağır yaptırımlar uygulayacağı öğrenildi.

GÜNDEM 23.05.2014 17:02:00 0
Kolonyalı ve ıslak mendillere sıkı denetim geliyor

Daha önce firmaları bu konuda uyaran Bakanlık, denetimlerde sağlıksız olduğu belirlenen ürünler için firmalara yüksek miktarda para cezası verecek.

Bir süre önce yayımlanan ''Hizmet Sunumunda Yer Alan Kozmetik Ürünlere İlişkin Kılavuz''un ardından, ücretsiz ıslak ve kolonyalı mendil veren yerleri mercek altına alan Sağlık Bakanlığı, firmaları bu konuda dikkatli olmaları için uyarmıştı.

Uyarıda, bu ürünlerin kozmetik mevzuatına tabi olduğu, denetimlerde uygunsuzluğu belirlenen ürünler için 50 bin liraya kadar para cezası uygulanacağı bildirilmişti.

Bu süreçte denetim ekibini güçlendiren ve ambalajı üzerinde sadece tanıtım ve reklamı yapılan ticari müesseselerin isminin yer aldığı birçok ıslak veya kolonyalı mendil ve havlu bulunduğunu belirlenen Bakanlık, ''merdiven altı'' tabir edilen yerlerde üretilen, insan sağlığına zararlı ürünlerin kullanımının engellenmesi için harekete geçti.

CEZAYI ÖDEMEK ZORUNDA KALACAK

Mevzuata göre yemek, konaklama, ulaşım ve kişisel bakım hizmeti sunumu sırasında verilen ıslak ve kolonyalı mendillerin içerik, üretici, kullanım, saklama ve dayanaklılık bilgilerinin ambalaj üzerinde yer alması gerekiyor.

Bunların yer almadığı ürünlerle ilgili, kozmetik mevzuatına aykırılıkları nedeniyle işlem yapılacak.

Söz konusu ürünleri müşterilerine ücretsiz veren otel, lokanta ya da ulaşım firmaları, bunları kendi adına ürettirir veya üretici ya da malı tedarik ettiği firmayı kuruma bildiremezse, kendisi üretici kabul edilecek. Bu durumda hizmet sunan müessese, üretici konumuna geçtiği için uygunsuzluk cezasını ödemek zorunda kalacak.

Bu ürünlerle ilgili imalatçı, ithalatçı ve dağıtıcılarının yükümlülüklerini belirleyen kılavuza göre Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna bildirim yoksa 20 bin lira, ambalaj ve etiket bilgileri mevzuata uygun değilse 2 bin 928 lira, insan sağlığına zararlı olduğu tespit edilirse de 50 bin lira para cezası uygulanacak.

Mevzuata aykırı veya güvensiz olduğu tespit edilen ürünler yasaklanacak, toplatılacak ve imha edilecek.

Haber / Menşure KARDEŞ