"Romanlarda erken evlilikler gönül rızasıyla oluyor"

Romanların küçük yaşta evlenmeleri konusunda araştırma yapan Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, küçük yaştaki kız ve erkeklerin gönül rızasıyla evlendiÄ?

GÜNDEM 20.05.2014 16:59:00 0

Konuyla ilgili olarak daha önce de araştırmaları olduğunu ifade eden Şallı, "Ankara Gazi Üniversite Sosyal Politika Bölümü son sınıf öğrencisi Sinem Peynirci, erken yaşta evliliğin nedenleri konusunda tez hazırlamak istediğini, bu konuda yardımcı olmamızı istedi. Yapılan 2 günlük çalışma sonucu erken evlenen kadınlarla karşılıklı görüşmeler yapıldı. Alan çalışmasını Edirne merkezde üç mahallede gerçekleştirdik. Daha öncede yaptığım tespitler sonucunda ‘evlilikte üç bileşen metodu’ olarak gördüğüm, sosyal ve ekonomik anlamda farklı konumlarda bulunan üç mahallede uyguladığımız çalışmalar sonunda çarpıcı sonuçlar çıkmıştır. Benim daha önce belirtmiş olduğum doğuda yaşanan zoraki evliliklerin, Romanlar arasında kız ve erkek çocuğun karşılıklı gönül rızası şeklinde olduğu görülmüştür. Çalışma öğrencimizin tez çalışması kapsamında olduğundan sonuçları açıklamıyorum. Aslında karşımıza sosyal sorun olarak çıkan erken evlilik sorunu, bu konuda her ne kadar yasal düzenlemelere gidilse de istenen sonuca varılmayı güçleştirmektedir" dedi.

Romanların en büyük sorununun eğitimsizlik olduğunu dile getiren Şallı, "Sosyal ve ekonomik anlamda yetersiz oluşları yaşadıkları sorunların çözüme kavuşmasında zorluk çekmektedirler. Gündemden düşecek gibi görünmeyen erken evliliklerin en azından zoraki olmaması, kadın cinayetlerin yaşanmaması bizlerin farklı bakışından kaynaklanmaktadır. Tez çalışmasında bizlere yardımcı olan AZ-81 Spor Kulübü Başkanı Rıza Ütürükçü'ye teşekkür ediyorum. Çalışma sonunda öğrenci kızımızı tez konusuyla ilgili olarak bilgilendirdik. Ayrıca kızımızın Edirne’nin tarihi yerlerini gezdirerek, Edirne’nin meşhur lezzetlerinden tadına bakmadan göndermedik" ifadelerini kaydetti. 

İHA