Çerkezköy'de Soma Faciasına tepkiler devam ediyor

Çerkezköy Emek Bileşenleri Platformu tarafından da önceki gün Saat 19'00'da Cumhuriyet Meydanı Belediye Önünde düzenlenen mitingde Soma'da maden ocağında meydana gelen faciaya tepki gösterildi.

GÜNDEM 20.05.2014 16:19:00 0
Çerkezköy

Çerkezköy Emek Bileşenleri Platformu’nun önceki gün düzenlediği  ‘Soma Kader Değil Katliamdır’ mitinginde Platform adına basın açıklamasını Sevgi Mardin okudu. Mardin, “Soma’da yaşanan bir doğal afet değildir. Kaza dedikleri, kader dedikleri göz göre göre gelen bir katliamdır, cinayettir. Bizler katliamın faillerini biliyoruz. Dünya insana yatırım yaparken, Ak Parti İktidarı katliamın faili özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarını hayata geçirenlerdir. Katliamın faili iş sağlığı ve güvenliği yasasıyla bu alanı da özelleştiren, tüm uyarılarımıza rağmen bu alandaki denetim yetkisini bağımsız emek ve meslek örgütlerine vermeyi reddeden hükümettir. Katliamın faili daha önce madenlerde yaşanan iş cinayetleri sonrası ‘Güzel öldüler’, ‘Bu mesleğin fıtratında ölüm var’ diyenler ve Soma katliamına ilişkin konuşma yaparken ‘Fakirlere dağıtılacak kömürü zenginler mi çıkaracak’ diyebilecek kadar yüzsüz olan hükümet sözcüsüdür” dedi.

İNSANLAR ÜZERİNDE UYGULANAN KORKU İMPARATORLUĞU

Sevgi Mardin konuşmasını şöyle sürdürdü: “Evinden ekmek almak için dışarıya çıktığında, ‘Destan yazdılar’,’Emri ben verdim’ dediği polisler tarafından kafasından gaz kapsülü ile vurularak öldürülen Berkin Elvan için terörist diyen,’15 yaşında bir çocuğun olaylarda ne işi vardı’ diyen, acılı annesini miting alanında yuhalayan Başbakan; 16 yaşında madende çalışmaya başlayan ve 19 yaşındayken madende hayatını kaybeden Cemal Yıldız’ın 16 yaşında madende nasıl çalıştığına cevap verememiştir. Rabia için timsah gözyaşları dökenler, kendi eksikliklerinden dolayı meydana gelen katliama bırakın ağlamayı, acılı ailelere tomayla, gazla, copla saldırmayı, tepki gösterenlere tokat ve tekme atmayı reva görmüşlerdir. İnsanlar üzerinde uygulanan baskı ve korku imparatorluğunun hangi boyutlara vardığı, eşini madende kaybeden kadının ‘Başbakan geldiğinde bırakacaktım haykıracaktım ama eşimin cesedini vermezler diye korktum’ feryatlarında ve markette tokatlanan gencin ‘Başbakan bana vurmadı, korudu’ sözlerinde açıkça görülmektedir. Soma’ya dışarıdan kimse alınmazken, nereden getirildikleri bilinmeyen AKP’nin sözde rehabilitasyon timi İsmailağa cemaati mensupları ailelere ‘Ağlamayın, bağırmayın, isyan etmeyin yoksa şehitleriniz cennete gidemez’ diyerek halkın hakkını aramalarına engel olmaya çalışmaktadırlar. Öte yandan ÇHD’li avukatlar usulsüz bir şekilde göz altına alınmışlar, ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın kolunu kırıp, İzmir’de katliama tepki yürüyüşüne yol kenarından atılan sloganları tekrar eden küçük bir çocuğu göz altına almaya çalışırken altını ıslatmasına neden olabilecek kadar korkutabilmişlerdir.”diye konuştu.

MECLİSE SUNULAN SORU ÖNERGE Sİ AKP’Lİ VEKİLLER TARAFINDAN REDDEDİLDİ

 Mardin, konuşmasına şöyle devam etti: “Özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarının yaygınlaşması, katliamdan günlerce önce maden ile ilgili uyarıların göz ardı edilmesi, maden içerisinde yaşam odalarının kurulmaması, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün(LO) 176 sayılı işçi sağlığı ve iş güvencesi sözleşmesini Türkiye’nin onaylamamış olması, işçilerin vardiya değişimlerini madenin dışında değil de maden içerisinde yaptırılması, Soma’daki madenlerde oluşan kazalarla ilgili meclise sunulan soru önergesinin AKP’li vekiller tarafından reddedilmesi katliamın oluşmasının temel nedenleridir” şeklinde konuştu.

GERÇEK SAYI VERİLMEDİ

Sevgi Mardin Soma faciasında ölenlerin gerçek sayılarının verilmediğini de ileri sürerek, “Katliamda yaşamını yitiren madencilerin gerçek sayısını vermeyen AKP hükümeti, madenin kapısına duvar örerek kapattığında gerçekleri ne kadar saklayacağını sanmaktadır. Seçimlerde oy alabilmek için halkın vergisi ile alıp dağıttıkları kömürleri Soma Holding’ten aldığını da gizlemeye çalışmıştır. Ülke genelinde 3 gün yas ilan eden hükümet katliama tepki gösteren halka saldırmış, Milli Eğitim Bakanı’nın okullarda saygı duruşunda bulunulmasını söylemesine rağmen okullarda tepki eylemleri yapan öğrencilere ve öğretmenlere baskı uygulamaya başlamıştır.”dedi.

SİYASİ İKTİDAR SORUMLULUKTAN KAÇAMAYACAK

Mardin, siyasi iktidarın sorumluluktan kaçamayacağını da belirterek, “Siyasi iktidar sorumluluktan kaçamayacak ve şu taleplerimizi karşılamadığı müddetçe yeni katliamların da sorumluluğunu üstlenecektir, diyerek talepleri şöyle sıraladı:

“1-İş cinayetlerinin artışına neden olan taşeron çalıştırmayı derhal yasaklamalıdır. 2-Özelleştirildikten sonra seri cinayetlerle gündeme gelen tüm madenleri derhal yeniden kamulaştırmalıdır. 3-İşçi sağlığı ve İş güvenliği piyasaya devreden iş güvenliği yasası kaldırılmalı, tüm denetim yetkisi ve meslek örgütlerine verilmelidir. 4-Emekçileri sendikalaştırma çalışmaları ve sendikalar üzerindeki siyasi erkine son verilmeli. 5-Gerçekleri halka duyurmakla sorumlu olan medyayı susturma ve yandaşlaştırma politikasından vazgeçilmelidir. 6-Öğrencilere ve öğretmenlere uygulanan baskılara son verilmelidir. 7-Hükümet derhal istifa etmelidir” diye sıraladı. Sevgi Mardin basın açıklamasının sonunda da, “Bizler Çerkezköy Emek Bileşenleri olarak tüm işçi sınıfını, emekçileri ve emek dostlarını, Soma’daki işçi kardeşlerimiz için, güvenceli iş ve insanca yaşam hakkımız için ayağa kalkmaya çalışıyoruz. Unutmayın ki bu günkü eylemimiz sadece bir başlangıçtır. Taleplerimizin karşılanması Soma’da yitirdiğimiz işçi kardeşlerimize ve gelecek nesillere borcumuzdur” dedi. Yapılan Basın açıklaması sonunda Çerkezköy Emek Bileşenleri Platformu üyeleri Belediye önünden Atatürk Caddesinde kortej halinde sloganlar Özel Çerkezköy hastanesine kadar yürüdüler ve sonra Platform üyeleri tekrar belediye önünde toplanarak oturma eyleminde bulundular.

Haber / Seyit SÜREN