Saraybosna Yatırım Forumu'nun 5.si gerçekleştirildi

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası'ndan yapılan açıklamada; TOBB'un sponsor olarak katkıda bulunduğu Saraybosna Yatırım Forumu'nun beşincisinin Saraybosna'da gerçekleştirildiği açıklandı.

GÜNDEM 19.05.2014 13:27:00 0
Saraybosna Yatırım Forumu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğini temsilen TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay’ın da katıldığı, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Bakir Izetbegovic'in himayelerinde ve İslam Kalkınma Bankası işbirliğinde gerçekleştirilen yatırım forumunda Balkan ülkelerinden birçok Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlar yer aldı.? TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay Forum’da yaptığı konuşmada “sözlerime başlamadan önce Türkiye’de yaşanan maden kazasına göstermiş olduğunuz hassasiyet için sizlere en içten teşekkürlerimi sunarım. Selam ve dualarınızı, Türkiye’ye döndüğümde gerekli yerlere ileteceğim” dedi. Günay konuşmasına şöyle devam etti, “Tıpkı geçtiğimiz dört yılda olduğu gibi, bu yıl da TOBB olarak sizlerle birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz” ifadelerine yer verdi.

 YOL HARİKAMIZ BARIŞ VE İSTİKRAR OLMALI

Balkan ülkelerinin iktisadi ve sosyal kalkınmasını gerçekleştirmesi ve batı kurumları ile entegrasyonunu tamamlamasını önemsediklerini ifade eden Günay, bu açıda, Avrupa Birliği’nin dönüştürücü gücünü Bölge’deki ülkelerin daha iyi hissetmesi gerektiğini bildirdi. Avrupa Birliği’nin dünyanın en önemli barış projesi olduğunu kaydeden Cengiz Günay şunları söyledi: Bu nedenledir ki, Nobel Barış Ödülü ile ödüllendirilmiştir. AB’nin temel değerleri olan, barış, istikrar, hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlükler ve piyasa ekonomisi ülkelerimizin yol haritası olmalı. Kurumsal yapımız, yasal alt yapımız bu değerler üzerine inşa edilmelidir. Biz TOBB olarak, Güney Doğu Avrupa 2020 Strateji belgesinin, EU 2020 Stratejisi paralelinde, bölgesel toparlanma ve gelişim için bir yol haritası olacağına inanıyoruz. Hükümetlerimizin ve birçok uluslararası kuruluşun inisiyatifiyle hayata geçen Bölgesel İşbirliği Konseyi’nin bizleri hedeflerimize yönelme konusunda destekleyeceğinden eminim.

Diğer yandan, Türk özel sektörünün çatı kuruluşunun temsilcisi olarak, ülkelerin temel hedefleri olan istihdam, sürdürülebilirlik ve kalkınma gibi konularda hükümetlerimizin adım atmasını beklememizin doğru bir yöntem olmayacağını düşünüyorum.”

 GURUR VERİYOR

Özel sektör kuruluşları olarak, hükümet politikalarını yönlendirici, hatta onları zorlayıcı ve hızlandırıcı yöntemler uygulamaları gerektiğine işaret eden Günay, bunun için de ulusal odaların yapılarının güçlendirilmesinin şart olduğunu vurguladı. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay ulusal odalar, özel sektörü ne kadar iyi temsil ederlerse, ülke ekonomisinin o derece kalkınacağına dikkat çekerek, “İçeride kuvvetli olan Odalar, uluslararası platformlarda da ülkelerini ve ülkelerinin özel sektörünü iyi temsil edecektir. Hepinizin bildiği üzere, özel sektör örgütlenmesinin birçok ülkede özenilen bir örneğini teşkil eden TOBB, Türk özel sektörünü Türkiye’de ve dünyada, birçok farklı platformda temsil etmektedir. Son yıllarda Türk ekonomisinde sağlanan ivmenin yakalanmasında, Hükümet politikaları ile Birliğimizin de uyumlu ve sıkı çalışmaları sonucu yakalanmıştır. Bu sonuç bizlere gurur vermektedir” dedi.

BOSNA HERSEK’TEKİ TÜRK YATIRIMLARI 200 MİLYON DOLARI GEÇTİ

Cengiz Günay şunları söyledi: “Her zaman söylediğimiz gibi, deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız. Bunu eğitim programları şeklinde yapabileceğimiz gibi Balkan ülkelerini bir araya getiren farklı platformlarda düzenlenecek farklı etkinliklerle de sağlayabiliriz. Kurumumuzun Balkan ülkelerindeki muhataplarının çok iyi bildiği gibi, Balkan ülkeleri her zaman bizim önceliklerimiz arasında yer almıştır. Tecrübelerimizi paylaşmaya, elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Bosna Hersek’teki Türk yatırımlarının 200 milyon doları, ikili ticaret hacmimizin 400 milyon doları aştığını belirtmek bana gurur veriyor. Bunların yanı sıra Türkiye’de okuyan Boşnak öğrenciler ve Bosna Hersek’te okuyan Türk öğrenciler bizler arasında kurulabilecek en güzel köprüyü oluşturuyorlar. Bosna’nın doğal güzelliklerini, sıcak atmosferini, mutfağını keşfeden Türk turistler, uygun uçuş imkânlarıyla Bosna’ya akın ediyor.

Bunlar bizim için son derece sevindirici. Ancak, yapmamız gereken daha çok iş var. Atmamız gereken devasa adımlar var. Ülkeler arasındaki işbirlikleri günümüzde çok önemli hale geldi. Özellikle bizim gibi aynı coğrafyayı paylaşan, ortak çıkarlara sahip ülkeler için, işbirliği artık şart. Karşılıklı ticareti ve yatırımı artıramayan ülkeler, yeni süreçte kaybeden taraf olacaklar. İşbirliğini artıran ülkelerse birlikte kazanacak. Kardeşliği sadece sözlerimizde ve siyasi alanda değil, ekonomik alanda da yaşamalıyız. Biz, siz dostlarımızla birlikte çalışmak, birlikte kazanmak, sizinle yan yana, birlikte yürümek ve büyümek istiyoruz” dedi.

Haber / Merve ERDUĞAN