TRT Yayıncılık ve Tarih Müzesi Vagonu Edirne'de

Şubat ayında yola çıkan Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) Yayıncılık ve Tarih Müzesi Vagonu, son durağı olan Edirne'ye ulaştı.

GÜNDEM 12.05.2014 18:57:00 0
TRT Yayıncılık ve Tarih Müzesi Vagonu Edirne

TRT Genel Müdürlüğü'nün 50. yıl kutlamaları çerçevesinde yola çıkan ve 20 ili dolaşan vagon, Edirne Garı'nda ziyaretlere açıldı. 

Edirne’de 2 gün kalacak olan trende 1927 yılından günümüze kullanılan kıyafetler, dekorlar, kameralar ve radyolar sergilenirken, Atatürk'ün 10. Yıl Nutku'nda kullandığı mikrofon da yer alıyor. 

Tarih Müzesi Vagonu'nu gezen Edirne Valisi Hasan Duruer, TRT’nin sürekli gelişen teknolojiye ayak uydurduğunu dile getirerek, TRT’nin dünya çapında bir kurum olduğunu söyledi. 

TRT Müzesini gezdikten sonra çok etkilendiğini ifade eden Duruer, "Geçmişte yarınları özellikle radyodan takip ederdik. Ertesi günü ne olacağını merakla bekler o saatte de radyoların başında olurduk. Radyo tiyatroları vardı. Eskiden TRT paket yayınları yapardı. Canlı yayın çok az vardı. Ben Yozgatlıyım, Yozgat’a ilk televizyon 1974 yılında geldi. 24 saat yayın yoktu, bir tek TRT kanalı vardı" dedi.

Vali Duruer, ziyaret sırasında sanal stüdyoda çizgi roman kahramanı olan Keloğlan ile sohbet ederken, montaj usulü ile gerçekleşen kısa sohbet kayıt altına alındı.

NECEFLİ MAŞRAPA’NIN BİR KOPYASI MÜZEDE MEVCUT

Ayrıca TRT’nin 1968’li yıllarda yayın kesildiğinde, arıza meydana geldiğinde ekrana gelen Necefli Maşrapa da müzede sergileniyor. Necefli Maşrapa’nın orijinalinin üzeri değerli zümrüt ve yakut taşlarla kaplı olarak Topkapı Müzesi'nde yer aldığı kaydedildi. 

İHA