Basının holdingleşmesi yerel basının önünde engel

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Gününün yıl dönümüyle ilgili basın açıklaması yayınlayan Kırklareli CHP Milletvekili Av. Turgut Dibek; dünyada ve özellikle ülkemizde basın özgÃ

GÜNDEM 2.05.2014 13:08:00 0
Basının holdingleşmesi yerel basının önünde engel

İktidar’a yüklenen Dibek; iktidarın kendi aleyhine yayın yaptığını düşündüğü medya kuruluşları üzerinde baskı uygulamaya devam ettiğini ve böyle bir ortamda basın özgürlüğü kavramından bahsedilemeyeceğini söyledi.

GAZETECİLERİN EN BÜYÜK SORUNU İŞSİZLİK

“Bir ülkede yandaş basın terimi utanmadan, sıkılmadan ifade edilebiliyorsa o ülkede iktidardan bağımsız bir basının olması mümkün değildir” diyen Dibek; “Gazetecilik yaptığı için cezaevinde tutuklu bulunan basın emekçisinin olduğu bir ülkede basın özgürlüğü gününün kutlanmayacağı açıktır ifadelerini kullandı.

Dibek; açıklamasının devamında şunları kaydetti: “Gazetecilerin yaşadığı sorunlar saymakla bitmiyor. Sendikal örgütlenmenin önünün kesilmesi, iktidarın aleyhinde olan gazetecilerin görevlerine son verilmesi ve ekonomik sebeplerle işsiz kalma riski de gazetecilerin yaşadıkları sorunları artırmaktadır. Sektörde işten çıkarmaların alışkanlığı terk edilmediğinden, gazeteciler büyük bir tedirginlikle görevlerini sürdürmektedir. Fiziki sıkıntılarının yanında gazeteciler için en önemli sorun ise basın özgürlüğünün engellenme çabalarıdır.

Bir sene içerisinde Hürriyet Daily News’in, Radikal’in, Takvim’in, Yeni Asır’ın Ankara Büroları kapatıldı. Daha 3 gün önce 30 Nisan’da da Vatan Gazetesi Ankara bürosu kapatılmıştır. Seçimden önce yayın hayatına başlayan Karşı Gazetesi de tamamen kapanmıştır. Gazetecilerin en büyük sorununu işsizlik olduğu bu noktada da ortaya çıkmaktadır”.

BASININ HOLDİNGLEŞMESİ YEREL BASININ ÖNÜNDE ENGEL

“Bugün iktidar sahiplerinin susturduğu basın, yarın o iktidarın muhalefete düşmesi sonucu sıkıntıya düşecektir. Basın özgürlüğü o zaman iktidarın aklına gelecek ama iş işten geçmiş olacaktır. 

Toplumun bilgilenmesini, yaşananlardan haberdar olmasını sağlayan gazetecilerin yaşadıkları büyük sorunların yanında; basının giderek önce şirketleşmesi, sonra da holdingleşmesi basının özgürlüğünü kısıtlayan en önemli etkilerdendir. Bu yapı yerel basının gelişmesi önünde de büyük engel teşkil etmektir. Yerel basın, yurttaşın tüm sorunlarının dile getirilmesini, kamuoyu yaratmasını sağlayan, vatandaşın sorunlarının çözümünde büyüt etkisi olan bir yapıdır. Bu yapını korunması tüm yurttaşların yararına bir uygulamadır.

Yukarıdaki duygu ve düşünceler ile tüm gazetecilerin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Gününü kutlar, basın özgürlüğünün önündeki engellerin kalkmasını ve gazetecilerin özlük haklarının düzeltilmesini dilerim”.

Haber/Menşure KARDEŞ