Doğanın iyileştirici etkisi

Çocukluğunu 90'lar ve öncesinde yaşamış olanlar çok iyi bilirler ki o dönemlerde sokakta oyun oynamak bir lüks değil rutindi. Dışarıda oyun oynamanın faydaları sıralanırdı ve tüm çocuklar

GÜNDEM 30.04.2014 11:44:00 0
Doğanın iyileştirici etkisi

DOĞA AKLIMIZI VE ORGANLARIMIZI ETKİLİYOR

Bir kurbağayı yakalarken duyduğumuz korkudan ve bir ağaca çıkarken ki mutluluğumuzdan o sırada dışarıda oynamanın üzerimizdeki etkisini ve sağladığı yararları fark edemedik. Ve hatta ailelerimizin de dışarının bizim için neden bu kadar iyi bir oyun alanı olduğu konusunda tam olarak bir fikri yoktu..Bir grup araştırmacı, yaptıkları araştırmalar sonunda doğanın, aklımızı ve organlarımızı etkilediğini ortaya çıkardı.

Ancak ne var ki, günümüz şartlarında güvensizliğin hâkim olduğu bir zamanda çocukları ‘sokağa’ oynamaya salmak kimsenin içinden gelmiyor. Ama içinde bulunduğumuz şartlarda da yapabileceğimiz bir takım fedakârlıklarla (çocuklarımızla az da olsa doğada vakit geçirmek gibi) bunun üstesinden gelebiliriz belki.

Bugün, doğanın herkes için yararlı olduğunu ortaya koyan bilimsel kanıtlar mevcut. Kentlerde, kapalı alan kültürüne bağlı bir şekilde ve yeni teknolojik harikaların bitmek bilmeyen akışı sonucunda kendimizi doğadan kendimizi uzaklaştırmış olabiliriz ama doğayı içimizden çıkarmak hiçbir zaman mümkün olmayacak.

 

TAM OLARAK YARARI NEDİR?

Peki, dışarıda, doğayla iç içe vakit geçirmenin çocuğunuza yararı tam olarak nedir?

Bu gerçekleri göz önünde bulundurun:

1. Dışarıda oyun oynayan çocuk obezite ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarını önleyen fiziksel aktivitelerde bulunur.

2. Doğa zengini okullarda okuyan çocuklar daha sakindir ve derslerine, doğadan uzak, şehir içinde yer alan okullarda eğitim gören öğrencilerden daha çok yoğunlaşır.

3. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tanısı konulan çocuklar doğada vakit geçirdikten sonra hastalıklarının belirtilerinin önemli ölçüde azaldığı görülür.

4. Doğal ortamlarda düzenli olarak oynamak çocuklara çeviklik, denge ve koordinasyon gibi daha gelişmiş motor becerileri sağlarken doğayla iç içe olan çocuklar daha az sıklıkta hasta olur.

5. Dışarıda oynayan çocuklarda kemikleri ve bağışıklık sistemini güçlendiren D vitamininin daha yüksek düzeyde olduğu sonucuna varılmıştır.

6. Daha fazla meyve ve sebze tüketen çocuklar sonraki hayatlarında da sağlıklı bir yaşam tarzı oluştururlar.

7. Dışarıda oyun oynayan çocukların yaratıcı oyunlarla daha çok ilgili olduğu ve başkalarıyla daha fazla etkileşim içerisinde olduğu görülmüştür.

8. Açık derslikler veya çevre eğitiminin diğer formlarını sunan okullarda eğitim gören çocuklar merkezi sınavlarda daha başarılı olurlar.

9. Doğal dünya ile düzenli bir temasa sahip olarak yetişen çocukların gelecekte doğayı korumaları daha muhtemeldir.

10. Doğal ortamlarda oynayan çocukların zorbalık yapma ihtimalleri daha azdır.

11. Doğada oynayan çocukların konsantrasyon ve öz-disiplin testlerinde daha yüksek puan aldığı kanıtlanmıştır.

12. Doğal dünya ile iç içe olan çocuklar daha güçlü bilinç, mantık ve gözlem becerileri geliştirirler.

13. Dışarıda oynayan çocuklarda daha az miyop görülür ve bu çocuklar gelecekte büyük bir olasılıkla gözlük kullanmazlar.

İşte siz de çocuk ile doğa arasındaki ilişkinin etkisini gördünüz.

Doğada daha fazla zaman geçirmeye ve çocuğunuzu da doğal bir ortama dahil etmeye ne dersiniz?

 

Haber/Ahmet KILAVUZ