Trakya'da en gönüllü 2. İl Tekirdağ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın kapsamında hazırlanan 'Gönül Elçileri Projesi' 2012 yılında hayata geçirilmişti. Projenin 2. Yılında, alınan son verilere göre, Trakya'd

GÜNDEM 28.04.2014 16:26:00 0
Trakya

TOPLUMSAL BİR PROJE

Proje; "Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi", toplumda "gönüllülük" kavramına yönelik farkındalık geliştirmek, gönüllü çalışmanın yaygınlaşmasını sağlamak, toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak insan kaynağı ihtiyacını güçlendirmek üzere hayata geçirilmişti.Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın hayata geçirdiği projede esas alınan ‘gönüllü’ kişinin tanımı şöyle yapılıyor: “Özgür iradeyle ve dayanışma ruhu içinde, herhangi bir maddi karşılık beklemeksizin sahip olduğu deneyim beceri ve kaynakları toplumun dezavantajlı gruplarından önceliği bulunan kadın, çocuk yaşlı, özürlü, gazi ve şehit aileleri ve diğer ( Kent yoksulları, madde bağımlıları vb.) Nüfus gruplarının yaşam kalitelerini yükseltmeye yönelik olarak kullanan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın vermiş olduğu kurumsal hizmetlere ve çalışmalara katkı sağlayan kişi”.

GÖNÜLLÜLÜK YENİDÜNYADA 3. SEKTÖR

Gönül Elçileri projesiyle vurgu yapılmak istenen “sorumlu vatandaş” kimliğiyle bir bireyin maddi karşılık beklemeden, yakın çevresi dışındaki bireylerin yaşam kalitesini toplumun yararına olduğu düşünülen bir hedef için yükseltmesi. Gönül Elçisi olan kişinin, bu desteği bir toplumsal girişime ya da sivil toplum örgütü bünyesindeki etkinliklere destek olarak yapması bekleniyor.Projede, köklü bir medeniyetin mirası olan gönüllülüğün 3. Sektör olarak da yenidünyada yerini aldığına vurgu yapılıyor.

TEKİRDAĞ 12. SIRADA

Bu konuda projenin başladığı ilk günden beri başı çeken iller arasında yer alan Kırklareli, şu anda Trakya’da 29 bin 172 Gönül Elçisi ile Türkiye genelinde 6. Sırada yer alıyor. Kırklareli’yi 11 bin 593 ile Tekirdağ takip ediyor. Edirne ise bin 593 sayısı ile Türkiye genelinde 41. sırada.

Haber/Merve ERDUĞAN