Rabia Bebek aşıdan mı öldü?

Çorlu'da önceki gün 4 aylık Rabia bebeğin karma aşısının yaptırıldıktan 2 saat sonra ölmesi kafalarda "Rabia bebek aşıdan mı öldü?" sorusunu getirdi. Yetkililer, bu süre zarfı

GÜNDEM 23.04.2014 22:22:00 0
Rabia Bebek aşıdan mı öldü?

Çorlu’da önceki gün 4 aylık bir bebeğin karma aşısı yapıldıktan sonra evinde annesi tarafından maması verildikten 2 saat sonra hayatını kaybettiği açıklandı. Bebeğin ölümüne aşının sebep olup olmadığı ise henüz netlik kazanmadı.

33 yaşındaki anne Resmiye Ünek, 4 aylık kızı Rabia’nın karma aşısını yaptırmak için aile sağlık merkezine götürdü ve bebeğin aşısı yapıldıktan sonra anne, kızını alarak eve geldiğini öne sürdü. Mamasını verdikten sonra bebeğini uyutan anne Resmiye Ünek, aradan geçen 2 saat sonra bebeğinin yanına gittiğinde nefes almadığını fark ettiğini söyledi. Annenin haber vermesi üzerine kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri minik bebeği alarak Çorlu Devlet Hastanesine götürdü. Ancak hastaneye gelen Rabia bebeğin öldüğü belirtildi.

ANNE-BABA YIKILDI

Kızının aşını yaptırdıktan sonra eve geldiklerini belirten anne Resmiye Ünek, “Aile sağlık merkezinden aşı için aradılar. Ben de saat 13.30’da kızımı alarak sağlık ocağına götürdüm. Yapılan aşı sonrasında eve geldik. Sonra mamasını verip bebeğimi uyuttum. Bir süre sonra bebeğin yanına geldiğimde nefes alıp vermediğine baktım. Anlayamadım, daha sonra üst katta oturan komşuma ve ambulansa haber verdim. Hastaneye geldiğimizde hayatını kaybetmişti” diyerek gözyaşlarına hâkim olamadı.

ÖLÜM NEDENİ AŞI OLMAYABİLİR

Minik Rabia bebeğin kesin ölüm nedenin belirlenmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderildi.

Bebeğin ölümünün ardından İlçe Sağlık Müdürlüğü harekete geçti. Bebeğin ölümünün kesin nedeninin Adli Tıp’tan gelecek olan sonuca göre belirleneceğini ifade eden yetkililer, “Bebeğin ölümünün aşıdan olması mümkün değildir. Bebek mama verildikten sonra yatırılması var. Bunun için sadece ölümün aşıdan olmadığını söyleyebiliriz. Yediği mamayı uyurken kusmuş olup boğulabileceği ya da yüzünün örtülmesinden olabilir” diye konuştular. Olayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.

MİLLETVEKİLİ KÖPRÜLÜ BAKAN’A SORDU

 Milletvekili Emre Köprülü bu haber üzerine harekete geçti ve hemen aynı gün Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na bir soru önergesi verdi. Olayın akışını anlatan Milletvekili Köprülü, önergesinde şu soruları yöneltti:

“ 1.Tekirdağ’ın Çorlu İlçesinde 4 aylık bebeğini, Aile Sağlık Merkezi’nde karma aşı yaptırdıktan sonra kaybettiğini ifade eden ailenin; bu iddiaları üzerine olayla ilgili gerekli soruşturmayı başlattınız mı? İhmali olanlar hakkında bir işlem yapacak mısınız? 

2. Aile Sağlık Merkezinde görevli olan ve bu bebeğe aşı yapan sağlık personeli; aşıdan önce çocuğun sağlık durumu hakkında gerekli tetkikleri yapmış mıdır? Bebeğe yapılan aşı uygulaması donanımlı personel tarafından uygun koşullarda gerçekleşmiş midir?

 3. Türkiye’de son yıllarda artan bebek ve çocuk ölümleri üzerine hazırlanan raporlarda, bu ölümlerin önlenebilir olduğu ifade edilirken, Sağlık Bakanlığı olarak bu ölümleri engellemek adına ne gibi tedbirler almaktasınız?”

Haber/Merve ERDUĞAN