Bakanlık: Okullarda sağlıklı gıda satışı özendirilmeli

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'na bağlı Obezite, diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı'ndan edinilen bilgiler ışığında çocuklar ve ergenlik dön

SİYASET 23.04.2014 00:13:00 0
Bakanlık: Okullarda sağlıklı gıda satışı özendirilmeli

GÜNDE 3-4 PORSİYON SÜT MİKTARI PROTEİN

Alınan bilgilere göre; sağlıklı beslenme, önde gelen ölüm nedenlerini de içeren kalp hastalığı, kanser, inme ve diyabet gibi birçok kronik hastalığın azalmış riski ile ilişkili.

Sağlıklı beslenme, çocukluk çağı ve ergenlik çağına uygun büyüme ve gelişme için önemli olduğu vurgulanıyor ve sağlıklı beslenmenin Obezite, diş çürükleri, demir eksikliği ve osteoporoz gibi sağlık problemlerine karşı koruyucu olabileceği belirtiliyor.

Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’nde göre;

Çocuklar ve ergenlik çağındaki bireylerin her gün 3-4 porsiyon süt ve yerine geçen besinleri tüketmeleri önerilmektedir. Bir orta boy su bardağı (200ml) süt veya yoğurt ile iki kibrit kutusu büyüklüğünde peynir (60 gr) bir porsiyon.

Sütlü tatlı pişirildikten sonra ocaktan alınırken şekeri eklenmeli.

Etler iyi kalite protein kaynağı. Özellikle protein gereksiniminin arttığı, hızlı büyümenin olduğu bebeklik ve çocukluk dönemlerinde diyette mutlaka yer almalı.

Günde en az 400 gr sebze ya da meyve tüketilmeli.

Günlük alınan sebze ve meyvenin en az iki porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler veya portakal, limon gibi turunçgiller veya domates olmalı.

Tam tahıl ürünleri tercih edilmeli.

Çocuklar, ergenler ve yetişkinlere katı yağları (doymuş ve trans yağ asitlerinin temel kaynağı), kolesterolü, sodyumu, ilave şekeri ve rafine tahılları sınırlaması önerilmekte.

OKULLARDA SAĞLIKLI  GIDA SATIŞI ÇEKİCİ OLMALI

Edinilen bilgilere göre; okullar, öğrenciler arasında sağlıklı beslenmeyi teşvik etmek ve uygun yiyecek ve besin tüketimini sağlamaya yardımcı olmak için açısından çok önemli yer işgal ediyor. Okullar öğrencilere gün boyunca sağlıklı yiyecek ve içecek tüketmeleri ve sağlıklı beslenme hakkında bilgi edinmeleri ve uygulamaları için pek çok fırsat sağlıyor.

Okul idarelerinin, okul kantinlerinde, satış makinelerinde, kafeteryalarda besleyici yiyecek ve içeceklerin çekici şekilde sunulduğundan emin olmaları gerektiği belirtiliyor.  Ayrıca, beslenme eğitimi kapsamlı okul sağlığı müfredatının bir parçası olmalı diye de ekleniyor.

SAĞLIKLI BESLENMENİN FAYDALARI

Dengeli beslenme çocuklarda optimal büyüme ve gelişmeyi destekler

Sağlıklı beslenme yüksek kolesterol ve yüksek kan basıncını önlemeye ve kardiyovasküler hastalıklar, kanser ve diyabet gibi kronik hastalıkların gelişme riskini azaltmaya yardımcı olur.

Sağlıklı beslenme obezite, osteoporoz, demir eksikliği ve diş çürükleri (boşlukları/kayıpları) gelişme riskini azaltmaya yardımcı olur.

YETERSİZ DİYETİN SONUÇLARI

Yetersiz ve dengesiz beslenme enerji dengesizliğine yol açabilir ve kişinin Obezite ve fazla kiloluluk riskini artırabilir.

Yetersiz diyet akciğer, özofagus, mide, kolorektal ve prostat kanserleri riskini artırabilir. Haftada bir ya da daha fazla fast food tüketen bireylerde kilo artışı, fazla kiloluluk ve Obezite riski artmıştır.

Şekerle tatlandırılmış içecekler tüketmek kilo artışı, fazla kiloluluk ve Obezite ile sonuçlanabilir.

İçme suyunun erişebilir olması öğrenciler için şekerle tatlandırılmış içeceklere karşı alternative sağlar.

Açlık ve gıda güvensizliği (ör. azalmış gıda alımı ve bozulmuş yeme alışkanlıkları para ve diğer besin kaynaklarının olmadığı hanelerde) düşük kaliteli diyet ve yeteriz beslenme riskini artırabilir.

GENÇLERİN YEME DAVRANIŞLARI

Türkiye’de taze sebze ve meyvelerin günlük ortalama tüketim miktarı 12-14 yaş grubunda erkek çocuklarda 483.6 g iken, kız çocuklarda 430.6 g; 15-18 yaş grubu erkek çocuklarda 435.2 g iken, kız çocuklarda 447.2 g olduğu tespit edildi. Türkiye genelinde tahıl grubu besinlerin günlük tüketim miktarının 12-14 yaş grubu erkek çocuklarda ortalama 73.97 g, kız çocuklarda ise ortalama 79.24 g olduğu ifade ediliyor. 15-18 yaş grubunda ise erkek çocuklarda ortalama 95.92 g, kız çocuklarda ise ortalama 80.11 g olduğu bulundu. Sağlıklı bir kahvaltı yapmak gelişmiş bilişsel fonksiyon (özellikle hafıza), azalmış devamsızlık ve gelişmiş ruh hali ile ilişkili olduğu ifade edildi.

Haber/ Merve ERDUĞAN