Saraylılar, kuvarsit ocağına karşı ayaklandı

Trakya'nın ve ülkemizin göz bebeği, temiz hava ve doğal yaşam alanlarının kaynağı olan Istranca Ormanları, Saray'a bağlı Bahçeköy ve Güngörmez Köyü çevresine yapılmak istenilen ?

GÜNDEM 22.04.2014 00:55:00 0
Saraylılar, kuvarsit ocağına karşı ayaklandı

Tekirdağ İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 04 Nisan 2014 tarihli almış olduğu kararla maden şirketinin ÇED başvurusu, ÇED Yönetmeliği’nin 17. Maddesi uyarınca uygun bulunurken, başvurunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın inceleme ve değerlendirme aşamasında olduğu belirtildi. Saray halkı yaptıkları eylemle ormanlık alanların yok edilmesinin önüne geçilmesini istedi.

HALKIMIZLA BİRLİKTE YAŞAMIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ

Lale Dere mevkiinde açıklamalarda bulunan Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, “Burada Güngörmez Köyü’nde Kuvarsit Ocağı açılması girişimleri var. Bölge halkı bugün burada suyuna, ormanına ve doğal yaşamına sahip çıkmaya çalışıyor. Doğamızın bozulmasına kirlenmesine rant güçlerince buradaki doğal yaşamın tehdit edilmesine karşıyız. Halkımızla birlikte yaşamımıza sahip çıkıyoruz” dedi. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da “Saray’daki doğal zenginliklerin taş ocağı ile yıpratılmasına karşıyız. Kendilerine destek vermeye geldik” dedi.

1,5 MİLYON AĞACIN KESİLMESİ SÖZ KONUSU

Yapılan eylemi toprağına havasına doğasına sahip çıkan insanların mücadelesi olarak nitelendiren Emre Köprülü, “Buradaki köylülerimiz son dönemde çıkarılan yasalarla ormanlardan faydalanamıyor. Bir vatandaşımızın bir ağacın dalını kırması büyük bir ceza gerektiriyor. Ama bu proje ile 1,5 milyon ağacın kesilmesi söz konusudur. Dinamitler patlamalar ve madenden çıkacak kimyasal durumlar bölgeyi tehdit edecek” ifadelerini kullandı.

ANKARA’DAN BURAYLA İLGİLİ KARAR ALAMAZSINIZ

Istırancalar’ın yerüstü doğasının yeraltından daha kıymetli olduğunu kaydeden Emre Köprülü, “Bir firmanın birkaç milyon kar etmesi, bu insanların geleceğini karartmaktan daha değerli değildir. Burada bir ÇED Toplantısı yapılmadı. İnsanların iradesi alınmadı. Bizim irademiz alınmadı. Şimdi insanlar bu iradeyi ortaya koyuyorlar. ‘Bu bölgenin sahipleri biziz. Sizler Ankara’dan burayla ilgili karar alamazsınız’ diyorlar. Bu coğrafyanın sahibi bu halktır” açıklamalarında bulundu.

MÜCADELEYİ YÜREKTEN DESTEKLİYORUM

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise “Büyükşehir belediye başkanı olarak katıldığım ilk organizasyon bu oldu. Duyar durmaz konuyu kendime görev bildim. Bu mücadeleyi yürekten destekliyorum” dedi. Eylem sırasında Saray halkı, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam”, “Sat bakalım, sat bakalım ormanları sat bakalım, Güngörmez’e gel, Bahçe Köy’e gel orman kimin gör bakalım” şeklinde sloganlar atıldı. Eyleme birbirinden ilginç pankartlar da renk kattı. Lala Dere’deki eylemin ardından katılımcılara Manda yoğurdu ikram edildi. Eylem Güngörmez Köyü Meydanı’nda düzenlenen programla devam etti. 

BİR AĞAÇ 32 CİĞERİN OKSİJENİ

Laladere’de yapılan yürüyüş ve yoğurt ikramı sonrasında eylem Güngörmez Meydanı’nda devam etti. Burada önce Çerkezköy Halk Oyunları Araştırma ve geliştirme Derneği Halk Oyunları Ekibi gösteride bulundu. Halk Oyunları Ekibinin gösterileri sonunda konuşmalara geçildi. Büyük katılımın olduğu alanda ilk konuşmayı Saray Doğayı Koruma Derneği Başkanı Turgay Karabulak yaptı. Karabulak, Güngörmez’de Kuvarsit ocağının açılmasının tüm bölgede yaşayan insanların sonu demek olduğunu ve doğanında yeşiliyle birlikte tamamen bitmesi olduğunu söyledi. TEMA Temsilcisi Mustafa Durmuşoğlu’da, Yeşilin insan yaşamında çok önemli yeri olduğunu ve yeşil ve suyun tüm canlıların yaşam kaynağı olduğunu belirterek, “Hadisi Şerifte şöyle buyrulmuştur.‘Bir fidan dikene yaprakları kadar sevap yazılır”. Buraya açılmak istenen Kuvarsit ocağı bu bölgenin havasından suyuna kadar her şeyini yol edecek. İnsanlar ve hayvanlar hastalıktan ölecek. Bitki dahi yetişmeyecek. Böylesine güzel ormanlarla kaplı olan ve tam bir oksijen deposu olan bu bölgenin yok olmasına asla izin vermeyeceğiz. Bir Kayın ağacı günde 32 kişinin oksijen ihtiyacını karşılıyor. Toprak bile tüm canlılar için çok önemli. Toprak ana deriz ama toprağa tükürürüz. Toprağa tükürmek, aksırık atmak bile anamızın yüzüne tükürmektir. Bu nedenle Yeşili, suyu toprağı korumamız gerekiyor. Bu bölgede birçok av hayvanı yaşamakta kiminin nesli tükenmek üzere olduğunu hepimiz biliyoruz. Kuvarsit Ocağının açılmasıyla birlikte bu bölgede ve yakınlarındaki bölgelerinde büyük bir bölümü etkilenecek hiçbir canlı kalmayacak. Su içilmez olacak. Bu nedenle biz bu ocağın açılmasına kesinlikle karşıyız” dedi. Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban ‘da Laladere’de yaptığı konuşmasını burada da tekrarladı. Güngörmez Muhtarı Şefik Akdere ile Bahçeköy Muhtarı Erdoğan Orhan’da birer konuşma yaptılar. Her iki muhtarda konuşmasında Orman arazilerinin ve su kaynaklarının yok olacağını ve bölgede yaşam diye bir şeyin kalmayacağını ve yetkililerin bu duruma dur demelerini ve ocağın açılmamasını dile getirdiler.

BEN KÖYÜMÜ ÇOK SEVİYORUM

Köyünün doğasının hiçbir yerde olmadığını ve uzun yıllar köyünden uzak kaldıktan sonra köyü Güngörmez’e döndüğünü ifade eden Hatice Bostancı adındaki bayanda yaptığı konuşmada, “Trakya’da yelişin en bol olduğu yer Güngörmez ve Beyazköy. Ben yeşilin bol olduğu bir köye sahibim. Ben burada doğdum, burada öleceğim. Tüm dünya suya ve yeşile hasret iken biz ülkemizde su kaynaklarını ve yeşili yok etmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bu nasıl bir anlayıştır. Anlamış değiliz. Biz suyumuzu yeşilimizi hiç kimseye yok ettirmeyeceğiz. Buradaki Ormanlık tüm canlıların yaşam kaynağı. Eğer onlar yok olursa burada binlerce canlının da yaşamı yok olacaktır. Ben ve benden sonraki kuşaklarımız da burada yaşam hakları var. Bu hakkı elimizden kimse alamaz. Bu ocağın buraya kurulması için hangimizin rızası ya da iradesine başvuruldu. Vuramazlardı yine kabul edilmeyecekti. Devlet büyüklerimize sesleniyorum. Bu durumu durdurun.”dedi.

KUVARİST BİRÇOK HASTALIĞA NEDEN OLUYOR

Trakya Üniversitesi Çevre Bilimi Sağlığı Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Eskici de yaptığı konuşmada, Kuvarsit madeninin birçok hastalığa yol açtığını belirterek, “Öncelikle tüm Saray, Güngörmez, Beyazköy ve bölge halkını bu duyarlı davranışları nedeniyle kutlarım. Burada kurulmak istenen Kuvarsit Ocağı beraberin de tüm su kaynaklarını ve yeşili yok edecektir. İnsanlarda nefes darlığı başlayacak. Kanser vakaları artacak, Verem hortlayacak ve buna benzer daha birçok hastalıklar bölge insanını saracak. Kısaca canlı yaşam diye bir şey kalmayacak.”diye konuştu. Ardından Çevreci Haldun Okuroğulları konuştu. Okuroğulları, “Güngörmez’de yapılacak olan Kuvarsit çalışmaları havayı canlıları yok edecek. Bu doğada binlerce canlı hayvanın da yaşadığını unutanlar var. İnsan hayatı ve diğer canlıların hayatı birilerinin çıkarı için bu kadar ucuz mu?” dedi. Daha Sonra Kuzey Ormanları Savunması temsilcisi Onur Aktütün konuştu ve o da ormanların ve ormanlardaki su kaynaklarının yok edilmesine karşı olduklarını. Açılmak istenen Kuvarsit Ocağının da tüm bölgeye hatta Tüm Trakya’ya tahmin edilmeyecek boyutta zararı olacağını belirtti. Yapılan konuşmalar sonunda katılımcılara pilav ayran ikramı yapıldı.

Haber /Ahmet KARDEŞ Fotoğraf / Seyit SÜREN