Türkiye, iş güvenliğinde prestij kaybediyor "Çalışırken ölmek istemiyoruz"

Türkiye'de güvenlik açığı sebebiyle işçiler hayatını kaybetmeye, ailelerin de canı yanmaya devam ediyor. Ölümlerin önüne geçilebilmek için yakın tarihte Türkiye'de meslekler arasın

GÜNDEM 22.04.2014 00:39:00 0
Türkiye, iş güvenliğinde prestij kaybediyor

BEDELİNİ ÖLEREK ÖDEDİLER

Tekirdağ İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi, Mart Ayında ölen işçi sayılarının bir araya toplandığı “İş Cinayetleri Raporu” adını verdikleri istatistikleri Çerkezköy Belediye Meydanı’nda vatandaşlar ile paylaştı. Açıklamayı meclis adına okuyan Figen Koçan,  her ay “İş Cinayetleri İstatistiği”nde yer alan isimlerin geçen yıl ve geçen yıl kendileriyle birlikte olduğunu, bazılarıyla da aynı ortamda çalışmış olabileceklerini söyledi.  Koçan, kızgınlıklarını “Ama bugün yoklar ve önlenebilir iş kazaları sebebiyle en büyük bedeli ödeyip aramızdan ayrıldılar.  Emeğinden başka satacak bir şeyi olmayan işçi arkadaşlarımız, daha fazla kar etmek adına en basit önlemleri almayan, işçilerin hayatlarını ve sağlıklarını önemsemeyen patronların ve patron temsilcilerinin bu hırslarının bedelini ödediler” sözleriyle dile getirdi.

KREDİLERLE YARINLARIMIZI İPOTEK ETTİK

Koçan yaptığı açıklamada “Bugün birçoğumuz borçla dönüyoruz ve kredilerle yarınlarımızı ipotek etmiş durumdayız. İşsiz kalmamak adına her türlü çalışma koşuluna razı ediliyoruz. Ama buna bir dur demeliyiz. Örgütlenmeliyiz. Emeğimize, sağlığımıza, yaşam hakkımıza ve işçilik haklarımıza sahip çıkmalıyız” dedi.

ÇOCUK, KADIN, GÖÇMEN VE YAŞLI EMEKÇİLER KORUNMUYOR

“Mart ayında en az 112 işçi yaşamını yitirdi” diyen Koçan, 2014 yılının ilk üç ayında en az 276 emekçinin yaşamını yitirdiğini kaydetti. Yapılan açıklamaya göre işçi ölümleri en çok inşaat, metal, ticaret, eğitim, büro ve tarım sektöründe Mersin, İstanbul, Kars, İzmir’de yaşandı. “Çocuk, kadın, göçmen ve yaşlı emekçiler korunmuyor” diyen Koçan; Sigortasız, düşük ücretli, taşeron çalışmanın başta olduğu inşaat sektöründe ölümler oransal olarak artıyor” diye konuştu.

3 TANE ÇOCUK İŞÇİ ÖLDÜ

İnşaat işkolunda 14’ü düşme nedenli olmak üzere 25 işçinin can verdiğini belirten Koçan, Metal iş kolunda 20 işçinin yaşamını yitirdiğini kaydetti. Rapora göre;  Ticaret ve büro eğitim ve sinema sektöründe ise 18 işçi yaşamını yitirdi. Tarım orman sektöründe ise biri orman işçisi, ikisi balıkçı, 12 çiftçi olmak üzere 15 emekçi yaşamını yitirdi. Biri on dört yaş ve altı, ikisi 15-17 yaş aralığında olmak üzere üç çocuk işçi can verdi. Sekiz kadın emekçi ve bir göçmen işçi de can vermiştir. 51 yaş ve üzerinde ise 25 işçi can verdi.

İŞÇİ ÖLÜMLERİNDE ADALET SAĞLANMALI

Koçan “Mart ayında 12 işçi Mersin’de, 7’şer işçi İstanbul ve Karsta’ta, 6 işçi İzmir’de, 5 işçi Kocaeli’nde, 4’er işçi Ankara, Eskişehir, Kırşehir ve Manisa’da, 3’er işçi Bursa, Hatay, Isparta, Konya, Kütahya ve Sakarya’da, ikişer işçi Adana, Ağrı, Antalya, Diyarbakır, Gaziantep, Kayseri, Muğla, Rize, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Zonguldak, birer işçi ölümü ise Adıyaman, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Burdur, Çankırı, Çorum, Edirne, Giresun, Karabük, Kırıkkale, Samsun, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli ve Irak Erbi’de yaşandı. İş cinayetlerinin sorumluları devlet ve sermayedir. Yaşanan her işçi ölümünde adalet sağlanmalı ve sorumlular en ağır biçimde cezalandırılmalıdır. Çalışırken ölmek istemiyoruz. Basın açıklamamızı bitirirken Greif, Luna, Punto Deri, Migros&Ceva, GF-Hakan Plastik, Zentiva ve ülkemizin dört bir yanında direnen işçileri selamlıyoruz” dedi.

“OLAYSIZ ŞEKİLDE DAĞILDILAR”

Basın açıklamasının ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı. Eyleme .BATİS Çerkezköy temsilcisi Avukat Sevgi Evren, Tekirdağ İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi üyeleri ile işçiler katıldı.

Haber / Seyit Süren