Fastfood ile geleneksel savaşı

Tekirdağ'da önceki gün 'Turizm Haftası' etkinlikleri çerçevesinde Geleneksel Yemek Yarışması düzenlendi. Yarışma açış konuşmasını yapan Türkiye Lokantalar Federasyonu Başkanı Eth

GÜNDEM 18.04.2014 20:48:00 0
Fastfood ile geleneksel savaşı

Geleneksel yemek kültüründen uzak yetişen gençlerin obeziteyle karşı karşıya kaldığının altını çizen Yenice, “Geleneksel yemeklerin kalitesini bu tür yarışmalar sayesinde bir kez daha görüyoruz” dedi.

ELİNİN LEZZETİNE GÜVENEN BAYANLAR YEMEKLERİNİ YARIŞTIRDI

Tekirdağ’da 38. ‘Turizm Haftası’ kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli’nde 'Trakya Geleneksel Yemek Yarışması' düzenlendi. Çorbalar, zeytinyağlılar, etli yemekler, tatlılar ve hamur işleri türlerinde kategorilere ayrılan yarışmada elinin lezzetine güvenen hanımlar hünerleriyle yarıştı. Yarışmanın başlangıcında açış konuşmasını Türkiye Lokantalar Federasyonu Başkanı Ethem Aykut Yenice yaptı.  Bu tür yarışmaların Geleneksel Yemek Kültürünün tanıtımında büyük rol oynadığını kaydetti. “Bu tür yarışmalarla annelerimizin yemek kalitesini görüyoruz” diyen Federasyon Başkanı, yeni yetişen gençlerin bu kültürden çok uzak kaldığına dikkat çekti.

TÜRK KÜLTÜRÜ YOK OLUYOR

Geleneksel kültürün korunmasının hususiyetle önemli olduğunun altını çizen Başkan Yenice, “Yeni yetişen gençler geleneksel yemeklerimizden mahrum kalmakta, Türk kültürü yok olmaktadır. Çağımızın sorunu olan obezite ülkemizde de hızla yayılmakta geleneksel yemeklerimiz yok olmaktadır. Bu konuda en büyük görev bayanlarımıza düşmektedir. Onlar bildiklerini yeni nesillere aktarırsa bu sorun ortadan kalkar diye konuştu.

TEKİRDAĞ KÖFTESİNİN ÖZÜNÜ KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ

Ethem Aykut Yenice geleneksel Türk yemeklerinin giderek unutulmakta olduğuna dikkat çekerek gençlerin fastfood kültürüne yenik düştüğünü belirtti. “Yaklaşık 6 bin geleneksel yemeğimizden 2 bini bilinmekte 4 bine yakını unutulmuş, pek çoğumuz tarafından ismi dahi bilinmemektedir” diyen Federasyon Başkanı, Tekirdağ Köftesi’nin de fastfood sayılabileceğini ancak farklı üretim yollarından korunarak özünün korunmaya çalışıldığını kaydetti. Yenice özellikle belirtti; “Birçok çeşit ve türde köfte imalatı yapılmakta ama bunlar fastfooda girmektedir. Ama Tekirdağ ile özdeşleşen köfte gelenekselliğini korumuştur".

DERECE ALANLARA HEDİYELER VERİLDİ

Yarışmada çorbalar kategorisinde Fatma Saygı, Zeytinyağlılar kategorisinde Hülya Ateş, Etli yemekler kategorisinde Atike Bilmeç, Hamur İşleri kategorisinde Gülse Gürsoy, Tatlılar kategorisinde Mücella Karakuş birinci oldu.  Yarışmada derece alanlara mutfak aletleri hediye edildi.

Haber / Ahmet KILAVUZ