Op. Dr. Recep Çalışkan "Kırıklar ölümle sonuçlanabilir"

Kırıkların insan yaşamında çok sık görüldüğünü belirten Özel Optimed Hastanesi Başhekimi Ortapeti ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Recep Çalışkan, insan hayatında çok sık görülen bu y

GÜNDEM 14.04.2014 20:58:00 0
Op. Dr. Recep Çalışkan

Özel Optimed Hastanesi Başhekimi Ortapeti ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Recep Çalışkan, yaptığı basın açıklamasında insan yaşamında kırıkların çok sık görüldüğünü belirtti. Kırıkların sebepleri ve tedavisi konusunda bilgilendirmede bulunan Başhekim Op. Dr. Çalışkan, “Kırıklar hayatımızda çok sık görülen yaralanmalarda olduğu için genel bilgilendirmenin yapılması çok önemlidir” dedi. “ Vücudumuzda kalsiyum ve faofordan oluşan 208 kemik vardır. Kemikler, içinde kanlı kemik iliği bulunan ve bazen kalın olan kemik dış kısmı ( kortex ) içinde bölmelerle ( trabekül ) ayrılmış gevşek gözeli kemik yapısındadır. Bazen de aradaki boşlukları az olan yoğun kemik dokusundan oluşan yoğun kemik şeklindedir” şeklinde açıklama yapan Çalışkan; “Kemikler vücudun desteği,  vücut şeklinin iskeleti, hareket sağlayıcı özellikleri olan yapıdır. Sinir hücrelerini oluşturan kalsiyum, fosfor ve diğer minerallerin depo yeridir. Kemik iliği kan yapımına etkilidir. Ayrıca kalp, akciğer ve damar gibi organların korunmasına yardımcı olur. Kısaca çok fonksiyonlu bir organdır. Çocuklarda kemikler daha elastiktir. Yaşlılarda esneklik azalmakta bu da çabuk kırık olmasına neden olmaktadır” dedi.

KIRIK, KEMİK YARALANMALARININ EN BÜYÜK SEVİYESİ

Optimed Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Recep Çalışkan, şöyle devam etti: “ Kemiklerin çok fonksiyonlu olmaları nedeniyle de kemiği ilgilendiren yaralanmalar ölüme kadar giden pek çok komplikasyonlara neden olabilecek yaralanmalardır. Kırık, kemik yaralanmalarının en büyük seviyesidir. Dıştan veya içten gelen zorlamalarla kemik dokusunda olan ayrılmaya, yani kemik bütünlüğünün ve devamlılığının bozulmasına başka bir deyimle anatomik bütünlüğün bozulmasına kırık denmektedir. Kemikteki bozukluk ufak bir çatlaktan bir veya pek çok kemiğin parçalanmasına kadar değişik şekillerde olabilir. Burada olay yalnız kemik kırılmasıyla bitmez. Kırığı yapan zorlama veya kuvvet, kemiği kırıncaya kadar çevredeki cilt, kas, tendon,  ligamen, damar, sinir ve organları da yaralar hatta parçalayabilir. Bazen bu zararlara kırılan kemiklerin uçları neden olabilir. Bu nedenle kırıktaki olay tek kırığa bağlı bir olay olmayıp tüm vücudu ilgilendiren bir olaydır.”dedi.

KIRIKLAR EN ÇOK KOL VE BACAKLARDA

Başhekim Çalışkan, Tümöral kırıklar yapan başlıca nedenler olduğunu da belirterek, “Kırıkların oluşumuna pek çok neden sebep olabilir. Bu nedenler, ülkelere, kentlere, kişilere, bölgelere göre değişiklikler gösterip sanayi bölgelerinde iş ve trafik kazaları, büyük kentlerde trafik kazaları, kırsal kesimlerde düşmeler en çok kırıklara sebep olmakta. Bazı bölgelerde silah yaralanmalarına bağlı kırıklar çoktur. Yaşlara göre de kırık nedenleri farklılık gösterebilir.  Yeni doğanlarda doğum travmaları, çocuklarda düşme ve trafik kazaları, gençlerde spor, iş ve trafik kazaları, ileri yaşlarda düşmelerle tümöral olaylar kırık yapan başlıca nedenlerdir. Savaşlardaki yaralanmalarda kırık oluşumunda önemli katkı sağlar. Kırıkların yaklaşık dörtte üçü kol ve bacaklarda olmaktadır. Bunları omurga, kafa, kaburga ve diğer kemiklerdeki kırıklar takip etmektedir. Omurga, göğüs ve leğen kemikleri kırıklarında damar ve organ yaralanmaları da ilave olabildiği için hep birlikte büyük bir dikkatle değerlendirilmelidir.”diye bilgilendirdi.

EN ÖNEMLİ BELİRTİ AĞRI VE ŞİŞLİK

 Özel Optimed Hastanesi Başhekimi Ortapeti ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Recep Çalışkan, yaşa göre kırıkların görünme yerlerinde farklılıklar olduğunu da belirterek, “Kırıkların görülme yerleri yaşa göre değişmekte. Yeni doğanda en çok köprücük kemiği,  femur  ve humerus denilen büyük kol ve bacak kemikleri;  çocuklarda dirsek, ön kol ve femur kırıkları; orta yaşlılarda tidia (baldır kemiği),  femur (uyluk kemiği) ve el bileği kemikleri;  ileri yaşlarda ise kalça, omuz, el bileği ve omurlar sık kırılır. Yaralanmalarda kırığı düşündüren bulguları kısaca bilmekte fayda var.  En önemli bulgular: ağrı ve duyarlılık, şişlik, ekimoz  ve fonksiyon bozukluğudur.  Ağrı her türlü darbe ve yaralanmalarda olabilir. Ancak kırıklarda çok şiddetlidir. Bazen omurga gibi derinde olan ve çocuklardaki bazı kırıklarda hissedilmeyebilir.  Bazen de ağrı, kırığın tek bulgusu olabilir. Şişlik veya kan birikmesi (hematom),  yumuşak doku veya kemik zarındaki damarların ezilmeleri veya yırtılmaları sonucu kanamanın olmasındandır. Kanama gittikçe artarsa büyük damar yaralanmasını düşündürmeli,  kanamanın cilt altına yayılması sonucu morarma (ekimoz) görülür.  Ekimoz önce mor renkliyken zaman içinde fıstıki yeşil ve sarı renge döner. Bu genel yaralanma bulgularının yanında kırığa mahsus bulgular da görülebilir. Bunlar hastanın duruş ve şekil bozukluğu,  anormal hareket şeklinde özetlenebilir. Kırıkların tanısında röntgen, bilgisayarlı Tomografi (BT),  Manyetik Rezonans görüntüleme  (MR/MRG) ve Artroskopi kullanılmakta.”bilgisini verdi.

ORTOPEDİK TEDAVİLER BİTTİKTEN SONRA HASTALARA FİZİK TEDAVİ İLAVE EDİLEBİLİR

Başhekim Op.Dr. Recep Çalışkan, yaptığı bilgilendirmenin sonunda da şöyle dedi: “Tedavilerde en önemlisi ilk müdahaledir. Ek yaralanmalardan korunma çok önemlidir. Yapılacak ilk müdahale bazen hayat kurtarıcı olabilir. Yaralanmalarda ilk önce sağlık kuruluşlarına bilgi verilmesi ve ambulans çağrılması gerekir. Sonra hasta güvenli bir yere alınmalı, hava yolu ve kanama durumu değerlendirilmeli, açık yaralar varsa temiz bir kompres ve sargı ile kapatılmalı. Yaralı bölge sabitlenip hareketsiz hale getirilmeli, kesinlikle ovalama ve masaj yapılmamalı, sıcak konmamalı ve test edilmemeli. Bu basit yardım pek çok kırık ve yaralanmalar için yeterlidir. Çok aşırı kanama varsa kanamanın üstünden kanama durana kadar sargı ile sıkılabilir. Fakat çok sıkı sargı aşırı kanamalarda nadir olarak gerekir. Uygun yapılmazsa toplardamarları etkileyebileceği için kanamayı arttırabilir. Hasta kısa sürede az hareket ettirilecek şekilde en yakındaki sağlık kuruluşuna nakil edilmelidir. Sağlık kuruluşlarında alçı ve ameliyat edilerek tedavi edilmektedir. Kırık tedavileri bazen yıllarca sürebilmektedir. Tedavi sonrasında kişide normal fonksiyonlar olabileceği gibi sakatlıklar ve kol, bacak gibi organ kayıpları da ne yazık ki olabilmektedir. Bu nedenle ortopedik tedaviler bittikten sonra hastalara fizik tedavi ilave edilebilir.”dedi.

HABER MERKEZİ