Çocuk gelin koruma altında

Edirne'nin Keşan ilçesinde ailesinin izniyle dini nikah kıyılarak evlendirilen 13 yaşındaki L.O., sözlüsüyle kavga edince ailesinin yanına döndü. Ailesinin bu durumu polise bildirmesiyle gözaltına alınan

GÜNDEM 4.02.2014 17:13:00 0
Çocuk gelin koruma altında

MAĞDURUN ANNE VE BABASI VELAYET HAKLARINI KÖTÜYE KULLANDI

 

Keşan’da 13 yaşındaki L.O., 18 yaşına geldiğinde evlenmeleri şartıyla aralarında söz kesildiği iddia edilen H.Y. (22) ile iddiaya göre ailesinin baskısı sonucu dini nikahla evlendi. Edinilen bilgilere göre bir süre beraber yaşadıktan sonra aralarında tartışma çıkınca L.O., ailesinin evine gitti. L.O.'nun ailesi, durumu polise bildirerek şikâyetçi oldu. Gözaltına alınan H.Y., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Edirne Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Olayın ortaya çıkmasının ardından Keşan Asliye Ceza Mahkemesi’nce, L.O’nun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından koruma altına alınmasına karar verildi. Mahkeme kararın gerekçesinde, "Somut olay itibarı ile şüphelinin cinsel istismarından haberdar olmaları, kendi aralarında yaptıkları düğün ve benzeri merasim ile bu istismarın devam edeceğini biliyor olmalarına karşın kızlarının şüpheli H.Y. ile kalmasına rıza gösterdikleri değerlendirildiğinde, mağdurun anne ve babasının velayet haklarını kötüye kullandıklarının anlaşıldığı" belirtildi.

 

 

SOSYAL VE DUYGUSAL GELİŞİMİ AÇISINDAN AİLESİNDEN UZAK TUTULDU

 

Mahkemede, L.O.’nun sosyal ve duygusal gelişimi açısından ailesiyle birlikte yaşaması durumunda sıkıntı yaşanacağı tespitine varıldı. Mahkeme kararında; L.O.’nun bu aşamadan sonraki sosyal ve duygusal gelişimi, kişisel güvenliği açısından şüpheli H.Y. ile birlikte yaşamalarına rıza gösteren anne ve babasıyla birlikte kalmaya devam etmesi, ailelerin karşılıklı olarak aralarında yeniden anlaşmaları halinde mağdur çocuğa bu konuda baskı yapılabileceğini göz önünde bulundurdu. L.O. soruşturmanın tamamlanması süresinde koruma altına alındı.13 yaşındaki L.O, Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin gözetiminde Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü ekipleri tarafından Keşan’a bağlı Yenimescit Mahallesi’ndeki evinden alınarak koruma altında tutulacağı yere götürüldü.

 

Haber / Gökhan TEKER