Koçak, “Biz muhalif kaldık”

Türk İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak dün yaptığı yazılı açıklamada Asgari Ücret Tespit Komisyonu son toplantısına neden katılm

GÜNDEM 2.01.2014 18:43:00 0
Koçak, “Biz muhalif kaldık”
 TOPLANTIYA KATILMADIK
 
İşveren-Devlet kesimi temsilcilerinin oy çokluğu görüşüyle belirlenen asgari ücrete, komisyonda işçi kesimi adına görev yapan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu temsilcilerinin katılmadığını belirten Murat Koçak, “Biz muhalif kaldık. Asgari ücret, çalışanların düşük ücretlere karşı korunmasına ve emek sömürüsünü önlemeye yönelik önemli ve etkin bir sosyal politika aracıdır. İnsan temel hak ve özgürlüklerinin tanımlandığı tüm uluslararası sözleşmelerde, herkesin kendisi ve ailesi için “insan onuruna yaraşır” adil ve elverişli bir ücrete hakkı olduğu kabul edilmektedir” dedi. İşçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak çalışmalar yapılması gerektiğini söyleyen Koçak, “İnsanlık onuruyla bağdaşacak bir ücret elde etmesi yapılacak çalışmaların temelini oluşturmalıdır. Ücret, gerekirse her türlü sosyal koruma önlemleriyle desteklenmiş bir yaşam düzeyini sağlamalıdır” açıklamalarında bulundu.
 
ASGARİ ÜCRET HESAPLANIRKEN, TÜİK VERİLERİ KULLANILMALI
 
Anayasa’da yer alan ‘geçim şartları’ yaklaşımının dikkate alınması gerektiğini belirten Murat Koçak, “İşçinin ailesi ile birlikte günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşaması mümkün kılınmalıdır. İnsanlık onuruyla bağdaşacak bir tutarın esas olması için, işçinin ve ailesinin harcama kalıbının esas alınması ve hesaplamalarda Türkiye İstatistik Kurumu verilerinin kullanılması gerekmektedir. Bilimsel verilerle hesaplanan net tutarın işçinin eline geçmesinin sağlanması, sanayi/tarım veya bölge, yaş, cinsiyet ayırımı yapılmadan asgari ücretin ulusal düzeyde tek tutar olması gerekmektedir. İşçiler arasındaki nitelik, kıdem, işin mahiyeti gibi ekonomik amaçlı değerlendirmelerin tümü bağımsız olarak ele alınmalıdır” dedi.
 
ASGARİ ÜCRET, UYGULANAN POLİTİKALARIN GÖSTERGESİDİR
 
Ekonomik ölçülerin ötesinde sosyal ve insan onuruna yaraşır bir ücretin kabul edilmesi, işçinin satın alma gücünün ileriye dönük olarak korunabilmesi için gerekli iyileştirmenin TÜİK tarafından belirlenen tutara ilave edilmesi gerektiğini ifade eden Koçak, “Belirleme yapılırken en düşük devlet memuru maaşı dikkate alınmalıdır. Gelir dağılımında adaleti sağlamaya yönelik olarak ayrıca refahtan pay içermesi gerekmektedir. Türk-İş, bu ilkeler temel alınarak belirlenecek asgari ücretin yeterli ve “insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi” sağlayacağı görüşündedir. Belirlenen bu asgari ücret, ülkede uygulanmakta olan ekonomik ve sosyal politikaların önemli bir göstergesidir. Siyasal iktidarın ve işverenlerin çalışanlara yaklaşımının yansımasıdır. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun işveren-devlet kesimi temsilcilerinin oy çoğunluğuyla belirlenen asgari ücrete, gerek miktar ve gerek belirleme yöntemi açısından yukarıda sıraladığımız gerekçelerle katılmıyoruz ve işçi kesimi olarak muhalif kalıyoruz” açıklamalarında bulundu.
 
Haber / Gökhan YILMAZ