Yargıtay’dan, Şahin’in açıklamalarına cevap geldi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in “Cemaat imamı Pensilvanya’ya dosya gönderdi” sözleri hem Yargıtay hem de Gülen’in avukatı tarafından tepkiyle karşılandı.

GÜNDEM 1.01.2014 21:03:00 0
Yargıtay’dan, Şahin’in açıklamalarına cevap geldi
 KABUL EDİLMESİ MÜMKÜN DEÐİL
Yargıtay AK Partili Mehmet Ali Şahin’in iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Yargıtay’dan yapılan açıklamada, “Kamuoyunda, kurumumuzun da adının geçtiği bir kısım yorum ve açıklamalar yapılmaktadır. Demokratik toplumlarda ifade özgürlüğünün bir gereği olarak, yargı her türlü eleştiriye açıktır. Ancak, polemiklere neden olacak, eleştiri niteliği taşımayan, yeterli bilgi içermeyen ve yargının bağımsızlık ve tarafsızlığını zedeleyici sonuçlar doğurabilecek açıklamaların da kabul edilmesi mümkün değildir. Yakın zamanda bir siyasi parti temsilcisi tarafından, Yargıtay aşamasındaki bir davaya ilişkin olarak; usul kurallarına aykırı, yasa dışı bir sürecin işletildiğine dair bazı iddialar ileri sürülmüştür” denildi.
HİÇBİR ORGAN MAHKEMELERE EMİR VEREMEZ
“Yargıtay her aşaması denetime tabi, keyfilik ve kişisel eğilimlere dayalı tasarrufların en kısa sürede giderildiği mekanizmalarla donatılmış bir yüksek yargı kurumudur” ifadelerine yer verilen açıklamanın devamında ise “Yargıtay olarak, Anayasanın 138. maddesinde yer alan ’hiçbir organ makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz’hükmü ile bağlıyız ve bu hükmün anlam ve önemine inanıyoruz. Kamuoyunda yer aldığı şekliyle bu iddialar, kurumumuzca yasal girişim yapılmasını sağlayacak ve yeterli bir sonuca ulaşmayı temin edecek somut bilgiler içermemektedir. Somut bilgi ve belge ibrazı halinde gerekli yasal işlemler derhal başlatılacaktır” açıklamalarında bulunuldu.
AYRINTILARI TALEP HALİNDE PAYLAŞABİLİRİM
Fethullah Gülen’in avukatı Nurullah Albayrak da, Şahin’in iddiasının, kara propagandanın bir parçası olduğunu belirtti. Albayrak, M. Ali Şahin’in yolsuzluğun perdelenmesine hizmet ettiğini öne sürdü. Nurullah Albayrak, kamuoyuyla paylaştığı “açıklama ve cevap” yazısında “Mevhum şahıslar üzerinden konjonktürel bir duruş sergileme ile açıklanabilecek bu konuşma içerisinde yer alan iddiaları kabul etmediğimiz gibi konuşmada geçen bazı cümlelerin nezaket ve edep sınırlarını aşan nitelikte olduğunu da ifade etmemiz gerekir” dedi. Albayrak’ın açıklamasının ardından Şahin de bir açıklama yaparak, “Tarafımı itham eden açıklama, maalesef, söz konusu konuşmamın bütünü incelenmeden yapılan, talihsiz, çalakalem bir açıklamadan ibaret. Gündeme getirdiğim ve yeni öğrendiğim konunun ayrıntıları ile ilgili sahip olduğum bilgileri yetkili merciin usulünce talebi halinde paylaşabilirim” ifadelerini kullandı.
Haber / Gökhan YILMAZ