Güneren, “Edirne'nin yatırımları arttı”

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren yaptığı açıklamada, Edirne'nin vakıf eserleri ve kültür konusunda çok önemli bir yere sahip olduğu ifade etti.Yaklaşık 2 ay önce Edirne Vakıflar BÃ?

GÜNDEM 31.12.2013 15:53:00 0
Güneren, “Edirne
 8 FARKLI VAKIF ESERİNDE ŞANTİYEMİZ VAR
 
Edirne'nin Selimiye, Üç Şerefeli ve Eski Camisiyle önemli bir şehir ve vakıf şehri olduğunu belirten Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, Edirne'de 620 vakıf kiracısı bulunduğunu söyledi. Türkiye'de İstanbul'dan sonra Edirne'nin en çok vakıf eserleri, vakıf taşınmazı ve kiracıları konumunda olduğunu kaydeden Güneren, "Son dönemlerde Edirne'nin yatırımları arttı. 8 farklı vakıf eserinde şantiyemiz var, devam eden çalışmalarımız var. Bunlardan en önemlisi olan 1912'de yapılan büyük sinagog Avrupa'nın 2'inci büyük sinagogudur. Tamamen harabe konumundaydı, şu anda çatısını kapattık. İçinde ahşap ve kalem işleri ile çok ciddi bir aşamadan geçiyor. Sinagogun 2 bin 500 metrekare kapalı alanın her bir santimetre karesine fırça değerek, kalem işi yapılıyor” diye konuştu.
 
YAPILAN HARCAMA YAKLAŞIK 12 MİLYON TL
 
Hasan Sezai Dergahı’nda restorasyon çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Güneren, “Süleymanpaşa Camii'inde restorasyonumuz devam ediyor. Gülşeni Aşık Dergahında restorasyonumuz devam ediyor. Selimiye'nin arkasında bulunan Atik Alipaşa Camii'ni bitirmek üzereyiz. Beylerbeyi Türbesinde restorasyon devam ediyor, Çakırağa Camii'inde restorasyon başladı. Kazasker Mescidinde çalışmalarımız var, dolaysısıyla bu çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bunlar özellikli işler, restorasyon kolay bir iş değil, toprağı kazıyorsunuz, altından bir şey çıkıyor ona göre müdahale etmeniz gerekiyor. Şu anda restorasyonu yapılan çalışmalarda yaptığımız harcama 12 milyon civarında bir rakama tekabül ediyor. Bu da ciddi bir harcama olduğunu düşünüyorum. Tabi sadece rakam olarak bakmamak lazım, hadiseye üretilen değer açısından bakmak lazım. Sinagogun ayrı bir fonksiyon olacağını düşünüyorum. Yaza doğru onarımının tamamlanacağını öngörüyoruz" dedi.
 
YAPILACAK ÇOK FAZLA İŞ VAR
 
2014 yılında yapmaya planladıkları çalışmalara da değinen Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Güneren, "2014 yılında yapmak istediğimiz yatırımlarımız var. Bu kapsamda Sokullu Hamamı'nı ele alacağız. Ayşekadın'daki Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayını ele alacağız. Defterdar Camimiz var orayı ele alacağız. Kervansaray ile ilgili çalışmalarımızı yapacağız. Edirne'de hacim çok, benim değerlendirmelerime göre az değil, ama bundan sonra da yapılacak çok fazla iş var" ifadelerini kullandı.
 
Haber / Gökhan YILMAZ