Suyaran, “Tescilli tohum kalmadı”

Tekirdağ Önder Çiftçi Derneği Temsilcisi Nezih Suyaran, 'Sahte tohum, üreticilerimizin ilaçlama yapması sırasında kanola bitkilerinin de zarar görmesiyle ortaya çıktı' dedi.

GÜNDEM 22.12.2013 13:30:00 0
 Suyaran, “Tescilli tohum kalmadı”
TOHUMLARIN SAHTE OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI
 
Önder Çiftçi Projesi Temsilcisi Nezih Suyaran, geçen yıl ekilen kanola tohumunun sahte olduğunu belirlediklerini belirterek, "Geçen yıl ekilen bu tohumların, üreticilerimizin ilaçlama yapması sırasında kanola bitkilerinin de zarar görmesiyle sahte olduğu ortaya çıktı" dedi. Suyaran, yaptığı açıklamada, Önder Çiftçilik Projesi kapsamında, 17 yıldan bu yana sözleşmeli kanola üretimi yaptıklarını, ülkedeki firmalar tarafından tescili alınmış hibrit kanola tohumları ektiklerini söyledi.  Geçen yıl genel tohum ithalatının yasaklanmasından dolayı içerideki firmalarda tescilli tohum kalmadığını belirten Suyaran, "Tohum ithaline özel izin alınana kadar ki süreçte bazı kişiler bu talebi görerek bayiler aracılığıyla yurt dışından 5-6 ton civarında ülkeye tohum getirdi. Geçen yıl ekilen bu tohumların, üreticilerimizin ilaçlama yapması sırasında kanola bitkilerinin de zarar görmesiyle sahte olduğu ortaya çıktı" dedi.
 
3 MİLYON TL ÇİFTÇİNİN CEBİNDEN ÇIKTI
 
Yurt dışından getirilen tohumlarla bölgede 110 bin dönüm civarında bir alanda ekim yapıldığını öne süren Suyaran, "Yurt dışından getirilen tohumların yanı sıra yurt içinden de birileri tarafından normal ürün elendikten sonra gıda boyasıyla ya da sahte bir boyayla boyanmış ve ünlü bir firmanın etiketi kullanılarak piyasaya sürülmüş. Bunların ne yazık ki çoğu da bazı bayiler tarafından dağıtıldı" diye konuştu. Bu süreçte bütün çiftçileri tescili olmayan, dışarıdan gelen tohumları almamaları konusunda uyardıklarını ancak yaklaşık 3 milyon TL gibi bir paranın çiftçinin cebinden çıktığını belirten Suyaran, sahte tohumu çiftçiye satanların yakalanıp adalet önüne çıkarılmasını istediklerini kaydetti. İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri de konuyla ilgili görevlendirilen müfettişlerin incelemelerine devam ettiğini söyledi.
 
100-150 BİN TON CİVARINDA KANALO ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
 
Kanolanın, Türkiye'nin yağlı tohumlar açığını kapatmasında büyük önem taşıdığını kaydeden Suyaran, "Kanola Trakya için çok önemli bir bitki ancak ülkemizde kanola ile ilgili bazı yanlış bilgilendirmeler de oluyor.  Kanola, margarin ve bio dizel sanayisinde kullanılıyor ve bu bağlamda büyük bir açığı da kapatıyor. Bakanlığa 5 yıl içerisinde kanola üretimini 300 bin tona çıkarmak için söz verdik" dedi. Dünyada soyadan sonra en çok kanola yağı üretimi yapıldığını ifade eden Suyaran, sadece Avrupa Birliği ülkelerinin 25 milyon tonun üzerinde üretim gerçekleştirdiğini, Türkiye'de ise kanolanın üretiminin kontrollü yapılması durumunda iyi yerlere geleceğini vurguladı. Suyaran, bölgede 100-150 bin ton civarında kanalo üretimi gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekledi.
 
Haber / Menşure KARDEŞ