Helva sohbeti geleneği yaşatılacak

Edirne’ye özgü olan ve bir dönem Edirne Valiliği tarafından organize edilen “Helva Sohbetleri” tekrar düzenlenecek.

GÜNDEM 20.12.2013 14:03:00 0
 Helva sohbeti geleneği yaşatılacak
Manilerin söylendiği, bilmecelerin sorulduğu, yüzük kaçırma, sandalye kapma gibi çok çeşitli oyunların oynanıp yöresel türkülerin seslendirildiği geleneksel Edirne Helva Sohbetleri kapsamında tüm hazırlıklar tamamlandı.
 
EDİRNE MÜSTESNA BİR ŞEHİR
 
Emekli Öğretmen Nafiz Anıl’ın düzenlediği Helva Sohbetleri'nin büyük ilgi görmesi bekleniyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Nafiz Anıl, Edirne’nin tarihi ve tarihsel eserleri içinde duygusal yaşantılarıyla müstesna bir şehri olduğunu belirtti. Edirne’nin tarihinde gaziler helvası olduğunu ifade eden Anıl , “Ordu seferden döndüğünde Edirne halkının orduya ikram ettiği helva yıllardır uygulanan bir gelenekti. Bu uygulama içerisinde de beni destekleyen arkadaşlarımla beraber etkinlik gerçekleştireceğiz. Hacı Arif Meriç meşhur Arslanzade Kallavi şekerlemesinin mucidi kardeşimiz bize sponsor oldu. Küçük ev sahibi ve işletmecisi Hasan beyefendi de kendi mucidi muhtar pidesini insanların damak tadına sundu. Meşhur ciğerci üstatları Bahri Bey ve Kemal Bey de arkamızda ikramlarını bulunduracak ve bunun yanında sesleriyle, sazlarıyla, şiirleriyle, anlatımlarıyla bu geceyi birlikte dile getirmiş olacağız" ifadelerini kullandı.
 
EDİRNEMİZ BÜYÜDÜ AMA RUHU KÜÇÜLDÜ
 
Etkinliği insanları bir arada bulundurarak unutulan değerleri dile getirmek amacıyla düzenlediklerini ifade eden Anıl, "Edirne’nin dünden bu güne intikal ettireceği şeylerin başında bu gibi manevi günler geliyor. Bu bir kişiye ait bir şey değil. Yeter ki Edirne sevdalıları Edirne için bir şeyler versin. Sosyal yaşamın parçalandığı bu günlerde Edirnemiz büyüdü ama ruhu küçüldü. İnsanlar arasındaki ilişkiler maalesef arzu edilen seviyede değil” dedi. Helva sohbetleri sponsorlarından olan Hasan Ertene de, “Bundan sonra yapılacak Helva sohbetleri gecelerinde bizler varız. Bir Edirne sevdalısı olarak yardımlarımızı esirgemeyeceğiz. Tüm Edirnelileri Aşiyan Düğün Salonuna Helva Sohbetlerine bekliyoruz” açıklamalarında bulundu.
 
Haber / Kübra ÖZAYDIN