İtfaiye yetkilileri uyardı

Çerkezköy İtfaiye Müdürlüğü kış aylarında soba ve doğalgaz kullanıcılarını olası tehlike ve yangınlara karşı uyardı.

GÜNDEM 17.12.2013 16:56:00 0
 İtfaiye yetkilileri uyardı
BACALAR YILDA İKİ KEZ TEMİZLENMELİ
 
Katı yakıt ve fueloil kullanılan meskenlerde bacaların yılda iki kez temizlenmesi gerektiğine işaret eden Çerkezköy Belediyesi İtfaiye Müdürü Hayrettin Sönmez, “İş yeri ve meskenlerde katı yakıt ve fueloil kullanılması halinde bacalar mutlaka yılda iki kez temizlenmelidir. Soba boruları ise her ay mütemadiyen silinmeli, karbon monoksit gazının çıkışı kolaylaştırılmalıdır. Bir başka konu ise baca genişliğinin standardın altına düşürülmemesidir. Soba kullanıldığı takdirde, soba duvardan en az 25 cm uzakta kurulmalıdır. Borular tekniğine uygun şekilde döşenmeli ve düşmelerini önlemek amacıyla duvar ya da tavana sağlam bir şekilde monta edilmelidirler” diye konuştu.
 
LODOSA DİKKAT
 
Halk tarafından uygulanan bazı yanlış bilgilerin yangınlara neden olduğunu söyleyen Müdür Sönmez, “Lodosun estiği gün ve gecelerde ya soba yakılmamalı ya da sobalar kontrollü bir şekilde yakılmalıdır. Soba yakımı alttan değil her zaman üst taraftan yapılmalıdır. Alttan yakılan sobalarda istenilen yanma sağlanamayacağı için karbonmonoksit gazı sobadan meskene yayılmakta ve bu da gece uyku halinde bulunan insanlarımızın zehirlenerek ölmesine neden olmaktadır. Soba kullanan vatandaşlarımız, kesinlikle plastik malzemeleri küllük olarak kullanmamalıdır. Bazı yangınların çıkış nedeni plastik küllüklerin kullanılmasıdır” dedi.
 
İLGİLİ KURUMA HABER VERİLMELİ
 
Doğalgaz kullanılan iş yeri ve meskenlerde kombilerin periyodik bakımlarının yapılması gerektiğine vurgu yapan Sönmez, “Doğalgaz LPG gazından hafif olduğu için tavanda birikim yapmaktadır. Tavanda birikmesi nedeni ile algılamada zorluklar yaşanır. Doğalgaz kaçaklarının ilk sinyali cihazın ötmesidir. Cihaz öttüğünde vatandaşımız ilk etapta yetkili birim olan Gaz Acili haberdar edip itfaiyeye haber vermelidir.  Bu esnada çakmak, elektrik düğmesi ve telefon kullanılmamalıdır” şeklinde uyarılarda bulundu. 
 
Haber / Asim YAVUZ