Kul Himmet Çorlu’da anlatıldı

Cem Vakfı Çorlu Temsilciliği, Kul Himmet Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği işbirliğiyle “Kul Himmet’i Anlamak” adlı bir konferans düzenlendi.

GÜNDEM 17.12.2013 12:55:00 0
 Kul Himmet Çorlu’da anlatıldı
HER ZAMAN HAKKI, ADALETİ, İYİLİĞİ SAVUNDU
 
16’ncı yüzyılda yaşamış olan Alevi inancına göre 7 ulu ozandan birisi olan Kul Himmet hakkında bilgilerin verildiği konferans Çorlu Memduh Şevket Esendal Sahnesi’nde gerçekleştirildi. Dokuz Eylül Üniversitesi’nden emekli olan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yardımcı ve deyişleri ile ozan Nejdet Kurt konferansa konuşmacı olarak katıldılar. Konferans saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Programda açılış konuşmalarını Cem Vakfı Çorlu Temsilciliği Başkanı Muzaffer Birdal ve Kul Himmet Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İmdat Şahin yaptı. Muzaffer Birdal, Alevi inancını yaşatmak için bundan sonra da ellerinden geleni yapacaklarını belirtirken, İmdat Şahin ise Kul Himmet’in iyiliğin ve güzelliğin temsilcisi olduğunu ve yaşadığı dönemde her zaman hakkı, adaleti, iyiliği savunduğunu ifade etti.
 
KUL HİMMET 16’NCI YÜZYILDA YAŞADI
 
Yard. Doç. Dr. Mehmet Yardımcı, düzenlenen konferansta Alevi inancına göre 7 ulu ozandan birisi olan Kul Himmet’in yaşamı ile ilgi bilgiler verdi. Kul Himmet’in 16’ncı yüzyılda yaşadığını belirten Mehmet Yardımcı, “Kul Himmet’in yaşamı ile ilgili elimizde şu tarihte yaşamıştır diye bir bilgi yok. Fakat Kul Himmet’in şiirlerine baktığımız zaman en verimli dönemlerinin 1530’lu yıllar olduğ ortaya çıkmaktadır. Buradan da anlıyoruz ki Kul Himmet 16’ncı yüzyılda yaşamıştır” dedi. Kul Himmet’in yazdığı şiirlere de değinen Mehmet Yardımcı, “Şiirlerine baktığımızda Kul Himmet’in Şah Hatayı’dan ve Pirsultan’dan etkilendiğini görüyoruz” diye konuştu.
 
OZANLARIMIZ BİZLERE YOL GÖSTERMİŞTİR
 
Ozan Necdet Kurt ise konferansta Kul Himmet’in deyişlerini okudu. Dinleyenlerden tam not alan Necdet Kurt, “Burada Kul Himmet’in şu anda yaşayan torunları ile birlikte olmaktan gerçekten çok mutluyum. Ozanlarımız bizlere yol göstermiştir. Bizler de onların şiirlerini dillerimizde hala söylemekteyiz” diye konuştu. Konuşmaların bittiği konferansın son bölümünde ise deyişler eşliğinde semah dönüldü. Program sonunda Mehmet Yardımcı ve Necdet Kurt’a plaket verildi. Plaketlerin verilmesinin ardından program sona erdi.
 
Haber / Emine LALE