Roman dili araştırılacak

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Dernek Başkanı Turan Şallı, demokratikleşme paketinde yer alan Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsünün kurulacak olması tüm roman dernekleri açısÄ?

GÜNDEM 20.11.2013 14:09:00 0
 Roman dili araştırılacak
Şallı, Trakya Üniversitesi'nde kurulması planlanan Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsünün, Roman kültürünün araştırılması yönünde bilimsel bir boyuta taşıyacağını ifade etti. Dernek olarak uzun süredir Romanların diliyle ilgili sözlük çalışmalarının yapıldığını dile getiren Şallı, enstitü kapsamında daha bilimsel çalışmaların yapılacağını söyledi.
 
YENİ BİR OLUŞUM YARATMANIN HAZIRLIĞI İÇİNDEYİZ
Turan Şallı, derneğin kuruluşunun 3'üncü yıl dönümü dolayısıyla bugüne kadar yaptıkları çalışmaları anlattı. Dernek Başkanı Şallı, bugüne kadar 9 ayrı sosyal sorumluluk projesi yürüttüklerini belirterek, “Eğitim ve sosyal çalışmalar yanında Romanlara yönelik ön yargıların kırılması noktasında çalışmalarımızı yürüttük. Gerçekleştirdiğimiz çok sayıda çalışmaların finansmanını kendi olanakları ile gerçekleştiren Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği, müzik çalışmalarında bizleri destekleyen Edirne Valisi Hasan Duruer ve Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’ye teşekkür ediyorum. Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği olarak romanların kültürlerinin unutulmaya yüz tuttuğu ve özellikle müzik kültürlerinin yozlaşması üzerine yeni bir oluşum yaratmanın hazırlığı içindeyiz. Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında mağdur duruma düşen Romanlar için çalışmalarımız oldu" dedi.
 
İSVEÇ’E GİDECEĞİZ
Dernek olarak İsveç'e gideceklerini ifade eden Şallı, "Derneğimizin de içinde bulunduğu Sivil Toplum Kamu Diyalog Gurubu olarak 25-29 Aralık tarihleri arasında İsveç’te yapılacak olan Romanlarla ilgili bir dizi temas ve incelemelerde bulunmak üzere İsveç’e gideceğiz. Global Dialogue ve Ol Of Palme Center' ın desteklediği proje kapsamında İsveç’te Romanlara yönelik çalışmaları yerinde görmek, karşılıklı deneyim kazanmak, derneğimizin Edirne’de Romanlara yönelik gerçekleştirdiğimiz sosyal ve eğitim alanındaki çalışmalarını burada anlatma şansımız olacak. Ziyaretin olumlu geçeceğini ümit ediyorum” diye konuştu.
 
Haber / Ahmet KILAVUZ