Dershaneler eğitim sistemindeki ihtiyaçtan doğdu

Çerkezköy’de eğitim veren dershane yöneticileri, dün Marmara Haber Gazetesi’ni ziyaret ederek, Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershaneleri kaldırma girişimi hakkında açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 19.11.2013 16:05:00 0
 Dershaneler eğitim sistemindeki ihtiyaçtan doğdu
DERSHANELERLE ÖZEL OKULLARIN YAPISI FARKLIDIR
Çerkezköy Fem Dershanesi, Açı Dershanesi, Fen Bilimleri Dershanesi, Anafen Dershanesi ve Final Dershanesi yöneticilerinin bulunduğu grup, dün saat 10.00’da Marmara Haber Gazetesi’ni ziyaret etti. Dershane yöneticileri burada gazeteci Şaban Kardeş tarafından ağırlandı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın kaldırmayı planladığı dershanelerin, özel okula dönüştürülmesi fikrine sıcak bakmadıklarını kaydeden dershane yöneticileri, ülkedeki mevcut özel okulların dahi tam kapasite ile çalışmadığını belirterek, “Dershaneler, dar gelirli ailelerin çocuklarının eğitim seviyesini yükseltmeyi ve onları sınava hazırlamayı amaçlar. Dershanelerle özel okulların yapısı farklıdır. Dershaneler eğitim sistemindeki ihtiyaçtan doğdu. Eğer Devlet ihtiyaçları karşılayabilseydi zaten dershaneler olmazdı. Dershanelerin kapatılması ile ilgili çalışmada eğitimi düzenleme ve eğitimin kalitesini artırmayla ilgili herhangi bir açılım yok. Bu konuda yapılan açıklamalar tamamen siyasidir” ifadelerini kullandı.
 
4 YILLIK MÜFREDATI 1 YILDA ÖÐRETİYORUZ
Çerkezköy’deki dershanelerde yaklaşık 5 bin öğrencinin eğitim öğretim gördüğünü ifade eden dershane yöneticileri, “İlçemizdeki dershanelerde 300’e yakın öğretmen görev yapıyor. Biz öğrencileri sınavlara hazırlıyoruz. Sınavlar devam ettiği sürece, dershanelerin kapatılmak istenmesine anlam veremiyoruz. Öğrencilerimiz lisedeki 4 yıllık müftedat üzerinden üniversite sınavına giriyor. Bizler ise dershaneler olarak liselerde 4 yılda öğretilen müfredatı, 1 yılda öğrencilerine veriyor” açıklamalarında bulunurken, Türkiye’de bu ihtiyacı karşılayabilecek başka bir kurumun olmadığını dile getirdi.
 
SERBEST PİYASA EKONOMİSİNE DE TERSTİR
Dershanelerin yalnızca Türkiye’de değil, birçok dünya Ülkesinde olduğuna dikkat çeken dershane yöneticileri, “İnsanlar çocuklarını zorunlu oldukları için değil, istedikleri için dershaneye gönderiyorlar. Bunu kaldırmak serbest piyasa ekonomisine de terstir. Bilgiye ucuz ulaşmanın ve disiplinin yolu dershanelerden geçer. Biz ayrıca, öğretmenlerimizi dışarıdan ithal etmiyoruz. Bu ülkenin üniversitelerinden yetişmiş öğretmenlerle çalışıyoruz. Eğitim veremediğimizi de kimse iddia edemez. Bu yalnızca hükümet sorunu değil. Bu, bu ülkede yaşayan herkesin, gençliğin ve geleceğin sorunudur. Hükümetin bu çalışması en çok öğrencileri etkileyecektir” dedi. Yöneticiler, insanlar bilgiye nereden ulaşacağını, kendilerinin seçmesi gerektiğini kaydetti.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ