Köylüler 5 yıldır elektrik sorunu yaşıyor

Malkara’ya bağlı Hemit Köyü’nde yaşayan vatandaşlar, köy meydanındaki transformatörün voltajının düşük olduğundan dolayı 5 yıldır elektrik sıkıntısı yaşadıklarını dil

GÜNDEM 13.11.2013 14:20:00 0
 Köylüler 5 yıldır elektrik sorunu yaşıyor
5 YILDIR VOLTAJ DÜŞÜK
Edinilen bilgiye göre, toplam 180 hane olan Hemit köyünde Yılanlıyolu Mahallesi ve Üst Mahallesi'nde bulunan yaklaşık 40 eve köy meydanındaki transformatörün 5 yıldır voltajının düşük olduğundan düşük voltta elektrik veriliyor. Düşük voltajlı elektrik gelen evlerdeki elektronik eşyalar ve büyükbaş hayvanların süt sağımlarında kullanılan makinelerin motorları yanarak arızalanıyor. Yetkililer tarafından transformatörde yapılan ölçümlerde 220 volt olması gereken akımın 168 volt çıktığını belirten köy sakinleri, bu durumu yetkili mercilere dilekçe yazıp ve mağdur vatandaşlardan imza toplayarak şikâyette bulunduklarını, fakat bu duruma hala bir çare bulunmadığını söyledi.
 
ÖDEMEDİÐİMİZ ZAMAN KESİP GİDİYORLAR
Konu ile ilgili konuşan köy sakinlerinden 53 yaşındaki Hasan Kalaycı, büyük bir elektrik sorunlarının olduğunu belirterek, bu sorun karşısında dilekçe yazıp mağdur vatandaşlardan imza topladıklarını söyledi. Kalaycı, “Bu imza topladığımız vatandaşların hepsinin ufak tefek bazı şikâyetleri var. Şikâyetlerinden dolayı herkes kendi el yazısı ve kendi imzası ile bu dilekçeyi yazdılar ve gerekli yerlere gönderdiler. Fakat bu dilekçeye herhangi bir cevap alamadık. Bizlere bir ekip gönderdiler. Ekipler yaptıkları kontrollerde voltajların düşük olduğunu söylediler. Düzeleceğini söylediler fakat bizler aynı sorunları hala yaşıyoruz. Bizler gerekli yerlerin bu duruma el atmalarını istiyoruz. Komşuların ve diğer arkadaşların süt sağım makinelerinin arıza yaparak yenilerini aldıklarını ve yenilerinin de tekrar arıza yaptığını biliyoruz. Bu yetkililer elektrik faturası ödeme zamanları geldiğinde bizlerin ihtiyaçları görülmediği takdirde gelip elektriklerimizi on gün içerisinde ödemediğimiz zaman kesip gidiyorlar. Yetkililer elektriklerimizi keseceklerine bu duruma bir çare bulsunlar” diye konuştu.
 
BUNA BİR ÇÖZÜM BULUNMADI
Köy sakinlerinden İbrahim Solcan ise yaptığı açıklamada, akşam vakitleri komşuları ineklerini sağarken mağdur kaldıklarını ifade etti. Diğer bir köy sakini olan Ali Solcan da, buna bir çözüm bulunmadığına vurgu yaparak, “Köyde aynı saatte hayvanlar sağıldığı için makineler çalışırken dinamoları yanacakmış gibi oluyor. Biz de doğal olarak bu durumdan korkuyoruz. Çünkü herhangi bir elektrik kaçağından ısınmadan dolayı bir yangın olayı olabilir" diye konuştu. Saime Kalaycı (50) ise, elektrik voltajlarının düşük olduğunu söyleyerek, komşuları süt sağım makinelerini veya şofbenlerini açtıkları zaman kendilerinin şofbenlerinin ve süt sağım makinelerinin çalışmadığını ifade etti. Voltajların düşük olduğunu kaydeden Selim Ungan da, "Köye gelen yetkililer 2 tane daha transformatör koyacaklarını söylediler. Peki, niye yapmıyorlar? Benim üç tane oldu süt sağım makinem yanarak arıza yapıyor. Voltaj düşük olduğundan bir daha da çalışmıyor. Ben bu durumun giderilmesini istiyorum" şeklinde konuştu.
 
Haber / Şerife KURTOÐLU