Sinagog restore ediliyor

Avrupa'nın en büyük sinagogları arasında sayılan Edirne'deki sinagogda restorasyon çalışmaları devam ediyor. Yahudi cemaatinin, restorasyonu mayıs ayında bitecek sinagogda düğün yapma talebini de olumlu karş

GÜNDEM 11.11.2013 17:23:00 0
 Sinagog restore ediliyor
'MÜLK SİZİN, İSTEDİĞİNİZ ZAMAN İBADETİNİZİ YAPABİLİRSİNİZ'
Vali Hasan Duruer, sinagogda Vakıflar Edirne Bölge Müdürlüğünce yürütülen restorasyon çalışmalarının yüzde 80'inin tamamlandığını söyledi. Edirne'nin bir hoşgörü kenti olduğunu belirten Duruer, “Yahudi cemaati bana geldi. Hangi amaçla kullanmak istediğimizi sordular. Burada cemaatleri kalmadığı için kültür merkezi olarak kullanmak istediğimizi belirttim. 'İbadet yapmak istersek ne dersiniz?' dediklerinde, 'Mülk sizin, istediğiniz zaman ibadetinizi yapabilirsiniz' dedim. Çünkü Osmanlı o hoşgörüsünü yüzlerce yıl devam ettirmiş. Burada başka yerlerde olduğu gibi Yahudi'si, Bulgar'ı, Rum'u, Hristiyan'ı, Bahaisi ile iç içe yaşamışız ve Yahudilerle ilgili ilişkilerimiz son derece müspet olmuş. Vatandaşın nezdinde de konuştuğunuz zaman çok iyi komşuluk ilişkilerinin olduğu söyleniyor” ifadelerini kullandı.
 
MAYIS AYI İÇERİSİNDE TAMAMLANACAK
Yahudi cemaatinin restorasyonun tamamlanması sonrasında sinagogda düğün yapma taleplerini de olumlu karşıladıkları belirten Duruer, cemaate çok rahatlıkla düğün yapabileceklerini söylediğini ifade etti. Duruer,  “Yeter ki gelin siz. Geldiğiniz zaman hem turizme katkı sağlar hem Edirne'nin gelişmesine katkı sağlar diye düşünüyorum. Bu amaçla kullanabiliriz” dedi. Sinagogun mayıs ayı içerisinde tamamlanacağını dile getiren Duruer, Mimar Sinan Spor Salonunun arkasında bulunan Yahudi mezarlığının da tescilini yaptırdıklarını anımsattı. Restorasyonu üstlenen inşaat firması yetkilileri de yapıdaki yüzde 70'lik kaybın ince ustalıklarla aslına sadık kalınarak restore edildiğini belirtti.
 
BİNA ÜNİVERSİTEYE TAHSİS EDİLDİ
Yetkililer, kaba inşaatı tamamlanan sinagogda ince kalem işlerine başlandığını kaydetti. Edirne'de dini ve insani hoşgörünün simgelerinden olan Büyük Sinagog, 1905 yılında yaşanan ve "büyük yangın" olarak adlandırılan yangında yok olan 13 ayrı sinagogun yerine 2. Abdülhamit'in fermanıyla yapılarak, 1907'de ibadete açıldı. Fransız mimar France Depre tarafından Viyana Sinagogu örnek alınarak projelendirilen yapının büyük bir bölümü aradan geçen süre içinde tahrip oldu. Trakya Üniversitesinin geçmiş dönemde restorasyonunu üstlenerek kültürel amaçlı kullanma isteğine sıcak bakılmasının ardından üniversiteye tahsis edilen bina, Yahudi cemaatinin tepkisi üzerine yeniden Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredilmişti.
 
Haber / Menşure KARDEŞ