Başarının sırrı sağlıklı beslenmedir

Çerkezköy’de Raif Dinçkök Ortaokulu yönetimi tarafından gerçekleştirilen programda öğrenciler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce sağlıklı beslenme konusunda bilgile

GÜNDEM 1.11.2013 15:07:00 0
 Başarının sırrı sağlıklı beslenmedir
DOYMAK SAĞLIKLI BESLENME DEĞİLDİR
Okul idaresi tarafından organize edilen program, dün saat 10.00’da gerçekleştirildi. 5’inci sınıf öğrencilerine yönelik sunulan programda konuşan Çerkezköy Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Demirbağ, sağlıklı beslenmenin nasıl olması gerektiği ve sabah kahvaltısının önemine işaret etti. Demirbağ, “Gün içerinde sağlıklı ve zinde kalabilmemiz için sabah kahvaltısını yapmak zorundayız. Beslenme zannettiğimiz karnımızı doyurmanın, sağlık bakımından beklentileri karşılamadığını bilmemiz gerekir. Öğünlerde yemek yemek, sağlıklı beslenme anlamına gelmemektedir. Uzmanlar her insanın günlük alması gereken gıda miktarının değişik besin kaynaklarından alınmasını tavsiye etmektedir. Görevimiz, hayvan sağlığını temin edip, hayvansal gıdaların sağlık kuralları çerçevesinde sofranıza kadar ulaşmasını sağlamaktır. Bu görevler yanında kantin, büfe, lokanta gibi işletmeleri denetleyerek satışa sunulan gıdaların insan sağlığına zarar verip vermediğini de tespit ediyoruz “dedi.
 
BİLİNÇLİ TÜKETİCİ OLMALIYIZ
Düzenlenen programa konuşmacı olarak katılan Ziraat Mühendisi Ferya Arslan Çolak ve Veteriner Hekim Evrim Karaoğlu hangi gıdaların ne sıklıkla tüketilmesi gerektiği, sağlıklı beslenmenin kuralları,  tüketilen gıdalarda olması gereken özellikler gibi konularda öğrencileri bilgilendirdi. Ferya Arslan Çolak, “Gıdalar size ulaşıncaya kadar değişik denetimlerden geçmektedir. Bilinçli tüketiciler olduğunuzda sizler de birer denetleyici olabilirsiniz. Sağlıklı beslenme, yeterince ve dengeli bir şekilde her türlü besini tüketmektir. Bebekle sizin yaşlarınızdaki çocukların tükettiği gıda miktarı aynı olmadığı gibi yaşlı bir insanla genç bir insanın tükettiği yemek miktarı da aynı olmamalıdır. Masa başında oturan insan, spor yapan kişiye oranla beş kat daha fazla gıda tüketmek zorundadır. Çünkü yediğini yakabilmektedir” diye konuştu.
 
DÜNYA’DA 800 MİLYON İNSAN AÇ
Dünyada 6 milyar insan yaşadığını ve bu insanlardan 800 milyonunun aç yattığını söyleyen Çolak, “Bu kadar çok insanın açlık çektiği bir dünyada bizler her istediğimiz gıdaya ulaşabiliyoruz. Bizim bu kadar çok nimet içerisinde yapmamız gereken tek şey, her gıdayı tüketmeye çalışmaktır. Çok miktarda hamur işi tüken kişiler, bu tüketim alışkanlığının yanlış olduğu bilincine vararak sebze ve meyve tüketimine de aynı oranda yönelmelidirler. Pazarlarda, marketlerde rafları dolduran gıda ürünlerini tüketmek zorundayız. Bunlardan bir kısmını sevmiyorum diyerek yememek hastalıklara davetiye çıkarmaktır” dedi.
 
KAHVALTI ÇOK ÖNEMLİ
Sabah kahvaltısının önemli olduğu ve mutlaka kahvaltı yapılması gerektiğini sözlerine ekleyen Arslan Çolak, “Akşam biz istirahata çekilsek de vücudumuzda bulunan organlar belirli aralıklarla çalışmaktadırlar. Sabaha kadar çalışan organlarımız ancak yorgunluklarını kahvaltıda alacağımız gıdalarla giderebilirler. Kahvaltı gün içerisinde zinde ve sağlıklı kalabilmemizin şartıdır. Sizin derslerinizde başarılı olmanızın da bir şartı sabah kahvaltısıdır. Bu nedenle akşam erken yatıp, sabah erken kalkarak iştahımızın açılmasına imkân tanımalıyız. Öğle saatlerine kadar açlık hissetmeden kendimizi derslerimize vermeliyiz” dedi.
 
Haber / Asim YAVUZ