Her 4 çocuktan 1’i yeterli düzeyde gelişemiyor

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi 11’inci sınıf öğrencilerine Çerkezköy İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri tarafından “Gıda güvencesi ve beslenmes

GÜNDEM 24.10.2013 13:42:00 0
 Her 4 çocuktan 1’i yeterli düzeyde gelişemiyor
İNSANLARIN YAKLAŞIK OLARAK 1,4 MİLYARI AŞIRI KİLOLU
Eğitimler, Çerkezköy İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda Mühendisi Ferya Aslan Çolak, Hamza Özkan ve Nazmi Ünver tarafından verildi. Günümüzde yetersiz beslenmenin topluma maliyetinin çok yüksek ve yetersiz olduğunu kaydeden Gıda Mühendisi Ferya Aslan Çolak, “Dünyada beş yaşın altındaki her dört çocuktan biri yeterli düzeyde gelişememektedir. Bu yetersiz beslenen 165 milyon çocuğun bedensel potansiyellerine hiçbir zaman erişemeyecekleri anlamanı gelmektedir” dedi. Dünyada yaklaşık iki milyar insanın sağlıklı olmak için gerekli olan vitamin ve mineralleri alamadığına dikkat çeken Çolak, “İnsanların yaklaşık olarak 1,4 milyarı aşırı kiloludur. Bu insanların yaklaşık olarak üçte biri obezdir ve kalp rahatsızlığı, şeker hastalığı veya diğer sağlık sorunları mevcuttur. Birbirinden farklı yetersiz beslenme türleri bir ülkede, bir evde hatta bir bireyde aynı anda ve bir arada var olabilmektedir” açıklamalarında bulundu.
 
OLUMLU ETKİLERİNİN BULUNDUĞUNU SÖYLEMEK ZOR
Gıda sisteminin tarımsal ürünlerin üretilmesini, işlenmesini ve tüketicilere sunulmasını sağladığını kaydeden Çolak, “Gıda sisteminin besin değeri yüksek gıdaların nihai olarak bulunabilirliği, erişilebirliği ve böylece tüketicilere güvenilir gıdalar arasından seçim yapabilme imkanları sağlanması üzerinde etkilidir. Gıda sistemleri ile ilgili politikalar ve müdahaleler tasarlanırken beslenme konusu ise nadiren temel amaç olarak ele alınmaktadır. Bu politikaların beslenme konusunda olumlu etkilerinin bulunduğunu söylemek zordur. Sağlıklı beslenme hem kalite hem de miktar olarak dengeli olmalıdır” ifadelerini kullandı. Yetersiz beslenmenin temel nedenlerinin daha karmaşık olduğunu kaydeden Çolak, “Yetersiz beslenme sorununun ele alınıp çözümlenmesi, tarım, gıda sistemi, doğal kaynakların yönetimi, halk sağlığı ve eğitim alanlarında daha geniş müdahaleleri gerektirir. Gerekli eylemlerin harekete geçirilmesi için yüksek düzeyde siyasi destek gereklidir. Tüketicilerin sağlıklı beslenme seçimlerine yardımcı olmak önemlidir. Yetersiz beslenmenin ve mikro besin eksikliğinin başlıca problemlerinden birisi olmayı sürdürdüğü bölgelerde dahi, özellikle uzun vadeye aşırı kilo ve obezitenin artmasını önlemek üzere harekete geçmek de önemlidir” dedi.
 
İLERLEMELER İSTİKRARSIZ
Sağlıklı beslenme ve diyet konusunda üç önemli unsurun bulunduğunu söyleyen Çolak, “İyi beslenme sağlıklı diyete bağlıdır. Sağlıklı diyet için, eğitim, sağlık, hijyen ve diğer faktörlerin yanı sıra güvenebilir gıda sistemlerine ihtiyaç vardır. Güvenilir gıda sistemleri uygun politikalarla, teşviklerle ve yönetimle mümkün olmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda bazı ülkelerde yetersiz beslenme konusunda önemli azalmalar kaydedilmiştir. Ancak sağlanan ilerlemeler istikrarsızdır. Yetersiz beslenme ve altında yatan sebepler oldukça karmaşıktır. Bu da en etkili yaklaşımların çok sayıda sektörü ve çeşitli farkı aktörleri içermesi anlamına gelmektedir” diye konuştu.
 
Haber / Şerife KURTOĞLU