Boza yeniden tezgahlarda

İlk kez boza ustası İsmail Efendi'nin 1938'de yerleştiği Lüleburgaz'da denediği formülün çok beğenilmesi ile üretimine başlanan daha sonra İsmail Efendi'nin sırtladığı imbiği oğlu Hacı İbra

GÜNDEM 21.10.2013 17:14:00 0
 Boza yeniden tezgahlarda
 
SOFRALARDAKİ YERİNİ ALMAYA DEVAM EDİYOR
Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Çanakkale, Bursa, Balıkesir, Ankara ve Eskişehir ve ilçelerine yayılan Balaban bozanın 1 litresi 5 TL, 2 litresi 9 TL’den satışa sunuldu. Bozanın tarihi ve geçmişi hakkında bilgi veren Balaban Boza işletme müdürlerinden Hüseyin Balbay, "Üretildiği bölgeye göre değişiklik göstermekle beraber; Mısır, darı irmiği, buğday unu gibi tahıllar ve içerisine ilave edilen su ve şekerden üretilir. Bozanın bilinen tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Mısır ve Kuzey Afrika sahillerinden Akdenizli tüccar gemiciler aracılığıyla yayılan boza, Türkler tarafından ilk olarak Orta Asya'da yapılmaya başlanmış. Orta Asya ve Kafkaslar'dan kuzeye, Volga havzasına ve Balkanlar'a doğru geniş bir coğrafyaya yayılan ve Osmanlı mutfağının da vazgeçilmezleri arasına giren boza, geleneksel tadıyla günümüzde de sofralardaki yerini almaya devam ediyor" diye konuştu.

CANLI ORGANİZMALARDIR
Bozanın, keyifli içiminin yanı sıra içerdiği aktif maya sayesinde probiyotik etkisi de bulunan bir içecek olduğunu belirten Balbay, "Bu sayede hem bağırsak faaliyetlerini düzenler hem hazmı kolaylaştırır. Probiyotikler için günümüze kadar onlarca tanımlama yapılmıştır ancak en fazla taraftar toplayan tanımlama; 'hazırlanmış veya yiyeceklerde bulunan canlı, belli biyolojik yapıları yeterli sayıda içeren, insan bağırsağına implante olan ve kolonizasyon göstererek mikroflorayı değiştiren ve kişinin sağlığı için yararlı etki gösteren oluşumlardır. Diğer basit bir tanımlama da yeterli miktarda verildiğinde insanda sağlıkla ilgili yararlı etki ortaya çıkaran canlı organizmalardır" ifadelerini kullandı.

BESLENMEDE ÖNEMLİ ROLE SAHİP
Bozanın probiyotik etkisinin ötesinde bilinen pek çok faydaları olduğunu ifade eden Balbay, "Karbonhidrat bakımından zenginliğiyle önemli bir enerji kaynağı olan ve yapısında A, B, C ve E vitaminlerini barındıran boza özellikle B kompleksi vitaminleri ile beslenmede önemli role sahiptir. Çocukların kemik gelişimindeki etkisi ve içerdiği maya sayesinde emziren annelerde süt yapımını artırdığı, mide bezlerinin faaliyetlerini olumlu yönde etkilediği ve sinirleri dinlendirici etkisi olduğu biliniyor" diye konuştu.

Haber / Emine LALE