Hareket hayattır

Romatoid artrit (RA) ve ankilozan spondilit (AS) hastalarının gündelik hayatlarında karşılaştıkları zorluklar ve engellerle mücadelesini konu alan 'Hareket Hayattır' fotoğraf yarışması sonuçları Türkiy

GÜNDEM 19.10.2013 17:13:00 0
 Hareket hayattır
HASTALAR DA KATILDI
Romatoid artrit (RA) ve ankilozan spondilit (AS) hastaları yaşadıkları hareket kısıtlılığı nedeniyle gündelik hayatlarında büyük zorluklar ve engellerle karşılaşıyorlar. "Hareket Hayattır" fotoğraf yarışması, hastaların sağlıklarını olduğu kadar sosyal hayatlarını ve yaşam kalitelerini de önemli ölçüde etkileyen bu iki hastalığa dikkat çekmeyi hedefledi. 2013'te "Hareket Hayattır" teması altında gerçekleşen yarışmada dereceye giren çalışmaları sinema, basın ve fotoğraf dünyasının profesyonelleri seçti. Türkiye Romatoloji Derneği (TRD) tarafından düzenlenen fotoğraf yarışması, geçtiğimiz yıllara kıyasla bir ilke sahne oldu. Artık bir gelenek haline gelen yarışma uzmanlık alanı hareket olan "Romatoloji", "Ortopedi ve Travmatoloji" ve "Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon" hekimleri ve hemşirelerin yanı sıra bu yıl ilk kez hastaların da katılımına açık gerçekleşti.
 
BİNDE 5 CİVARINDA
Ülkemizde 150 bin Romatoid Artrit, yaklaşık 200 bin kadarı ankilozan spondilitli olmak üzere 400 bin kadar spondiloartrit hastası bulunurken, tüm inflamatuar artritli hastaların toplam sayısı yaklaşık yarım milyonu geçiyor. Zaman içinde hastaları hayattan çekip alan ve başkalarına bağımlı kılan romatizmal eklem hastalıklarının tedavisinde son 10 yılda önemli gelişmeler kaydedildi. Yetkililer, "Bu hastalıklarda bağışıklık sistemindeki bozukluk nedeniyle vücudun kendi eklemlerini düşman olarak görür. Erken tanı sayesinde, şekil bozuklukları olmadan ve sakatlık meydana gelmeden hastalığın ilerlemesi durdurulabilir. Romatoid Artrit hastalığının görülme sıklığı Türkiye'de de dünyada da "binde 5" civarındadır” ifadelerini kullandı. 
 
BİZLER BİLİYORUZ AMA TOPLUM BİLMİYOR
Hastalığın, tansiyon veya şeker gibi koruyucu tedavi uygulanan bir hastalık olmadığını kaydeden yetkililer, “RA hastaları çok fazla ağrı çekerler. Bazıları hareket edemez, giyinemez, işe gidemez. İnsan ilişkilerinde sosyal izolasyon, depresyon gibi sıkıntılar ortaya çıkabilir. Evde sürekli hasta birinin olması aile bireyleri için de zor olabilir. Hastaların kendilerini topluma ve aile bireylerine ifade etmekte güçlük çekebilirler. Hastaların en çok aile üyelerinin onları anlamasını isterler. Çünkü onlar kronik hastalar. Tüm bu sıkıntıları hekimler ve hastalar olarak bizler biliyoruz ama toplum bilmiyor. Hareket Hayattır fotoğraf yarışmamızla toplumun dikkatini bu konuya çekmek istedik" açıklamalarında bulundu.
 
Haber / Gökhan TEKER