Her Karışında Rum Mezalimi

Kıbrıs gezisine çıkan gaziler ve şehit yakınları, dün Barış ve Özgürlükler Müzesi, Karaoğlanoğlu Şehitliği, Kuzey Kıbrıs Müzesi, Türk Barış Kuvvetler Komutanlığı, CumhurbaÅ

GÜNDEM 9.10.2013 20:28:00 0
 Her Karışında Rum Mezalimi
ZİYARET ÖZGÜRLÜKLER MÜZESİYLE BAŞLADI
Günün ilk ziyaretini Barış ve Özgürlükler Müzesi’ne gerçekleştiren Muharip Gaziler Derneği Üyeleri ve şehit yakınları 1974 yılında yapılmış olan Kıbrıs Barış Harekâtı’nda Makaryos’un diş doktorunun ikamet ettiği konağı kontrol noktası olarak kullanıyorlardı. Çıkarmanın yapıldığı ilk günde iki değerli komutanın şehit edilmesi Türk Askeri üzerinde moral bozukluğu oluşturmuş olsa da sonrasında yapılan manevralarla çıkarma başarıyla sürdürülmüştü. 
 
 
 
HAVAN MERMİSİNİN İZLERİ DURUYOR
Gaziler ve Şehit yakınları daha sonra çıkarmanın ilk gününde şehit edilen Albay Halil İbrahim Karaoğlanoğlu ve Binbaşı Fehmi Ercan anısına dizayn edilen Açık Hava Müzesi’ni gezdi. Giriş kapısının hemen yanına isabet eden havan mermisinin hem taban hem de hem de tavanında oluşturduğu mermi izleri gaziler tarafından dikkatle incelendi. Adaya Türk askerinin çıkması öncesinde Rumların kullandığı silahlar, mücadele sırasında şehit edilen Mücahitler ve Türk Askerlerinin resimlerinin yer aldığı odalar da Gaziler tarafından büyük ilgi gördü. Albay H. İbrahim Karaoğlanoğlu ve Binbaşı Fehmi Ercan’ın üniformalarının da sergilendiği müzenin görülmesi esnasında gaziler duygulu anlar yaşadılar. Müzeden sonra Karaoğlanoğlu Şehitliği ziyaret edildi.
 
MEZALİM ANLATILDI
Gün içerisinde yoğun ziyaretlerde bulunan Muharip ve Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği üyeleri ve şehit yakınlarının bir sonraki durağı Kuzey Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı oldu.  Korgeneral İsmail Serdar Savaş tarafından karşılanan gezi ekibi, komutanlığın bünyesinde bulunan 1974 yılı öncesi ve sonrasında yaşanan Rum Mezaliminin sergilendiği odaları gezdi. 1974 yılına kadar Türk İnsanının birçok acıya maruz kaldığını ve hunharca öldürüldüğünü söyleyen Serdar Savaş, her zorluğa rağmen Türk İnsanının 1974 Kıbrıs Harekâtıyla yaşadığı zulümlerin izlerini silmeye çalıştığını kaydetti.
 
VAHİT İNCE’NİN KABRİ DE BURADA
301 Asker ve 26 Mücahidin şehit edildiği ve aynı şehitliğe defnedildiği Boğaz Şehitliği’ni de gezen gaziler tanıdıklarının mezarları başında dualar ederek fotoğraf çektiler. 20 Temmuz- 16 Ağustos 1974 günleri arasında şehit düşenler için tanzim edilmiş olan Boğaz Şehitliği’nde Vahit İnce de metfun bulunuyor.  Toplam 327 insanımızın ebedi istirahatgahı olan Boğaz Şehitliği’nin ziyaret edilmesinden sonra Gaziler Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığını gezdi. Tümgeneral Baki Kavun tarafından karşılanan gazilere ikramlar yapıldı. Türkiye Muharip ve Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan Tümgeneral Baki Kavun’a plaket, Çerkezköy’ü ve Kapaklı’yı tanıtan kitaplar takdim etti. Baki Kavun ise Hasan Hüseyin Yarlıgan’a onurluk, ziyarete katılan erkek misafirlere Kuzey Kıbrıs Bayrağı, bayan misafirlere ise Kıbrıs’ta imal edilmiş el işleri hediye etti.
 
BARBARLIK MÜZESİNDE ZULMUN İZLERİ
Gaziler ve şehit yakınları öğleden sonra Kuzey Kıbrıs eski Cumhur Başkanı Rauf Denktaş’ın anıt mezarını ziyaret etti.  TMT anıtında öğle yemeğini yiyen heyet daha sonra Barbarlık Müzesi’ni gezdiler. 24 Aralık 1963 yılında Binbaşı Dr. Nihat İlhan, eşi ve üç çocuğunun öldürüldüğü ev sonraki tarihlerde müzeye dönüştürüldü. Gece saatlerinde Rum askerleri tarafından makineli silahlarla taranan evde bulunan üç çocuk anne ve baba Nihat İlhan şehit düşerken aynı evde bulunan komşuları ise yaralanmıştı. O tarihe kadar yaşanan Rum mezalimi bu olay sonrasında dünya gündemine taşınmıştı. Bir ailenin sebepsiz yere katledilmesinde kullanılmış olan silaha ait mermi izleri hala duvarlarda duruyor. Dizayn edildikten sonra Barbarlık Müzesi olarak halka açılan ev ziyaretçilerin doluyor. Barbarlık Müzesinde şehit edilen aileye ait eşyaların bir kısmı da korumaya alınarak sergilendi.  
 
Haber /  Asim YAVUZ