Duruer, Gençlere Edirne’yi Anlattı

Toplum Gönüllüleri Gençlik Konseyi 22’nci kez Edirne Devecihan Kültür Merkezi’nde buluştu.

GÜNDEM 8.10.2013 20:21:00 0
 Duruer, Gençlere Edirne’yi Anlattı
Edirne’de Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen organizasyona katılan Edirne Valisi Hasan Duruer, “Sizleri sultanların şehri Edirne'de ağırlamaktan mutluluk duyuyorum” dedi.
 
EDİRNE’NİN 199’UNCU VALİSİYİM
 Edirne’nin Osmanlıya yaklaşık olarak 92 yıl başkentlik etmiş bir şehir olduğunu söyleyen Vali Hasan Duruer, “Ben Edirne fethedildikten sonra Valilik yapan 199’uncu, Cumhuriyet döneminin ise 40’ıncı valisiyim. Herhalde Türkiye'de hiç bir ilimiz 199 Vali görmemiştir.  Bütün Balkanlar Edirne'den fethedilmiş, dolayısıyla Edirne Balkanlarından kültür merkezlerinden bir tanesidir.  UNESCO'nun Kültürel miras listesine giren Selimiye Osmanlının şaheser bir eseridir. Ayrıca bu sene 652.cisini kutladığımız Kırkpınar UNESCO'nun somut olmayan kültürel miras listesine girmiştir. Bizim birde Tıp Medresemiz vardır. O da 1488’de yapılmıştır. Avrupa'da akıl hastaları içinde cin var şeytan var diye yakarken biz o insanları yakan bir milletin torunlarıyız” diye konuştu.   
 
 MUHTEŞEM BİR ŞEHİR
Edirne'nin camileriyle, türbeleriyle,  hanlarıyla,  hamamlarıyla muhteşem bir şehir olduğunun altını çizen Vali Duruer, “İki tane nehrimiz var. Biri şehir merkezinden geçenTunca nehri, diğeri Meriç nehridir. Bir de Arda nehrimiz var. Ancak çok kısa bir bölümü topraklarımızdadır. Meriç ve Tunca nehirleri Edirne'de birleşiyorlar ve Enez'de Saroz körfezine dökülüyor. Edirne sadece bir kara şehri değil aynı zamanda deniz şehridir” dedi.
 
SANAYİNİN GETİRMİŞ OLDUĞU OLUMSUZLUKLAR EDİRNE'Yİ ETKİLEMEDİ
Enez’in muhteşem bir şehir olduğunu belirten Duruer, “Saroz körfezinin en önemli özelliklerinden bir tanesi de dalış turizmidir. Şu anda burada bir deniz altı müzesi yapılıyor. Tabi bir hayli müzemiz var şehrimizde. Bulgaristan'a 15, Yunanistan'a 5 kilometre uzaklıktayız. Türkiye'nin en büyük metropolü İstanbul'a 2.5 saatlik bir uzaklıktayız. Dolayısıyla ekonomik potansiyeli yüksek bir şehirdeyiz. Türkiye pirinç üretiminin yüzde 50’den fazlasını, ayçiçeği üretiminin yüzde 20’den fazlasını Edirne tek başına karşılamaktadır. Hayvancılık konusunda da iyi bir konumdayız. Sanayinin getirmiş olduğu olumsuzluklar Edirne'yi etkilememiştir” ifadelerini kullandı. Organizasyona katılan öğrencilerin çok şanslı olduğunu vurgulayan Duruer, “Zamanın çok çabuk geçtiğini göreceksiniz, kendinizi çok iyi yetiştirmelisiniz. Burada çok önemli bir iş yapıyorsunuz. Çünkü gönüllüsünüz ve sizleri tebrik ediyorum” dedi.
 
Haber / Kübra AŞIK